Vabilo na shod

Datum objave: 27.02.2013 ob 00:20
Kategorija: miks

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve vabi na mirni protestni shod za odpravo državnega financiranja katoliške cerkve.

Shod bo v četrtek, 28.2.2013 ob 16. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.

V naši državi se krši številne akte, vključno z ustavo, ki zapoveduje ločitev države in verskih skupnosti, konkretno katoliške cerkve (KC). Zapoved je jasno brez »ko«, »če« ali »ampak« zapisana v 7. členu ustave. Kršenje ločenosti se vidi med drugim tudi v državnem financiranju KC z davkoplačevalskim denarjem in v davčni privilegiranosti cerkve in njenih satelitov. Katoliška cerkev je izredno bogata. Svoje bogastvo je pridobivala skozi stoletja. Njeno premoženje se ocenjuje na več 1.000 milijard evrov po vsem svetu ter vsaj milijardo v Sloveniji. Da gre za neizmerno bogastvo, je videti tudi iz tega, da je samo nepremičninsko premoženje cerkve v Italiji vredno kakšnih 1.200 milijard evrov, v Sloveniji pa okoli 800 milijonov. Zato državljanke in državljani, članice in člani Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve ter članice in člani Koalicije za ločitev države in cerkve zahtevamo, da se preneha financiranje katoliške cerkve z davkoplačevalskim denarjem! To zahteva tudi več kot 30.000 oseb, ki je podpisalo Peticijo za odpravo državnega financiranja rimo-katoliške cerkve in ki jo je pripravila uvodoma navedena koalicija in je bila posredovana vladi ter Državnemu zboru.

S protestnim shodom želimo državo opozoriti na kršitve ustave in ustavnih določil ter zahtevati spoštovanje le teh. Zahtevamo, da država preneha financirati super bogato RKC in da popolnoma izenači plačevanje davka na vse prejemke cerkvenih pravnih oseb v kakršnikoli obliki z vsemi ostalimi subjekti v državi. S tem protestnim shodom želimo podpreti tudi peticijo za popolno obdavčitev katoliške cerkve, ki jo je pripravila Koalicija za ločitev države in cerkve, saj recimo RKC dobi samo iz darov, ki po nekaterih ocenah presegajo milijonske vrednosti, neverjetno količino NEOBDAVČENEGA denarja. Sprašujemo se, ali si naša finančno obubožana država še naprej lahko privošči finančno podpiranje najbogatejšega privatnega subjekta v državi, to je katoliške cerkve? Po našem mnenju NE. S tem protestom zahtevamo tudi obdavčitev vseh nepremičnin, ki jih cerkev dobi podarjene ali jih deduje. Glede na vse navedeno bogastvo RKC menimo, da bo ta cerkev nepremičninske davke z lahkoto plačala. Vemo tudi to, da morajo bogati v tej hudi gospodarsko-finančni krizi nositi večji delež kot revnejši – katoliška cerkev pa seveda spada v razred zelo bogatih.

Ne moremo se strinjati in ne pristanemo na to, da Republika Slovenija ne predpiše cerkvi oz. njenim osebam vseh davkov, kot so predpisani drugim fizičnim ali pravnim osebam, ter ji z davčnimi privilegiji omogoča nadaljnje bogatenje. Gre za kršenje 14. člena ustave, ki govori o enakosti pred zakonom. Z roko v roki vodita država in cerkev ljudi v nevednost in revščino ter v družbo navidezne demokracije, v demokraturo, kar pa je nedopustno.

Lep pozdrav!

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve: Janja Škrjanc, predsednica


Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve

Zaloše 15, 4244 Podnart, tel.: 041 214 233

TRR: SI56 0206-8025-9513-155

www.zrtve-cerkve.org

info@zrtve-cerkve.org

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 27. Februar 2013 ob 00:20 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !