Cerkev preko države jaše tudi sodišče?

Datum objave: 15.12.2011 ob 22:55
Kategorija: miks

PARADOKS, KI SE JE ZGODIL V SLOVENIJI  V TRETJEM TISOČLETJU - PRAG TOLERANCE GLEDE SPOLNIH ZLORAB MLADOLETNIH OSEB MLAJŠIH OD 15 LET SE JE ZNIŽAL NAMESTO, DA BI SE ZVIŠAL (18.11.2011)

Ali to pomeni, da lahko govorimo, da živimo v državi, ki daje prednost kriminalu ali pa je z našim pravnim sistemom nekaj hudo narobe? Drugo vprašanje, ki se nam postavi je: “Ali je sedaj to postala splošna praksa pravnega sistema ali pa gre morda zopet za posamezne strukture, ki si v naši družbi lahko privoščijo tak absurd, kot recimo v tem primeru RKC”?

Gre za primer duhovnika Slavka Štefka iz Polenšaka. Najprej ga je sodišče spoznalo za krivega in ga obsodilo na pogojno  zaporno kazen 17 mesecev za dobo 5 let zaradi spolnega napada na mladoletno osebo mlajšo od 15 let.

Višje sodišče je potrdilo verodostojnost dokazov, torej fizične dotike po intimnih delih telesa, a ga je kljub temu oprostilo ob navedbi, da mu ni bilo mogoče očitati, da je z opisanimi dejanji do oškodovank zadovoljeval svoj spolni nagon. (vir tednik Mladina – srednji vek, št 07). Nadalje se navaja, da prijema za stegno med vožnjo v avtu ob prisotnosti še dveh deklet in dotika v območju nad prsmi oškodovanke ni mogoče opredeliti kot poseg v spolno sfero oškodovank. Pri tem je bilo bistvenega pomena to, kako se je počutil duhovnik in je bilo relevantno njegovo pričanje, da to ni počel zaradi spolne sle, ob tem pa višje sodnike ni zanimalo, kaj so ob tem čutile oškodovanke in kako so to dojemale.

Ob navedbi takšnih dejstev se torej lahko vprašamo,  ali  je sodstvo prižgalo zeleno luč za vse tiste,  ki so nagnjeni k takšnim kriminalnim dejanjem. Iz oprostilne sodbe je jasno razvidno, da je dovolj, da obdolženec to počne  ob prisotnosti najmanj še dveh oseb, oz. da pove, da tega ni storil iz spolnih vzgibov. Pa je to res zadosten razlog za oprostilno sodbo? Ni nikakršnih pomislekov, da tega ne počnemo iz drugačnih motivov? Je to sedaj postala vljudnostna gesta?

Po našem prepričanju ni potrebno posebej poudarjati, da v tem primeru gre za spolno zlorabo mladoletnih oseb mlajših od 15 let. Zaskrbljujoče postaja dejstvo, na koga naj se v bodoče takšne osebe še zanesejo, komu (če sploh) lahko še zaupajo, saj jih je v tem primeru v najtežjih trenutkih pustilo na cedilu tudi sodstvo.

Za osebo, ki je doživela spolni napad v najobčutljivejšem obdobju svojega življenja v kakršnikoli obliki, je za njo lahko to usodno do konca  življenja. Statistike kažejo, da takšne travme lahko pripeljejo osebo, ki je to doživela, tudi do samomora. V tem primeru pa poleg travm, ki so jih doživele ob spolni zlorabi, gre še za dodatne travme  ob dokazovanju, da se jim je to resnično zgodilo in nato še oprostilni izid  za povzročitelja, ki ga je sodstvo spoznalo za nedolžnega. Vse to je lahko naredilo nepopravljivo škodo pri oškodovankah.

Vse to opravičuje vprašanje, ali  je z našim pravnim sistemom resnično nekaj hudo narobe. Če si bo tudi javnost pred tem zatiskala oči, je možno, da bomo nekega dne nemočno opazovali, kako se zlorablja naše otroke, pri tem pa ne bomo mogli nič storiti.

Danes je čas, da se javnost jasno opredeli, da je otipavanje po intimnih delih telesa hudo kaznivo dejanje in da to je spolna zloraba mladoletnih oseb mlajših od 15 let. Pred nami je vprašanje: Kaj lahko kot posamezniki naredimo, da se to ne bo dogajalo? Smo v času volilne premetanke, zato tudi javno vprašanje vsem strankam, kaj bodo v tem primeru naredile .

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve

Zanj Janja Škrjanc, predsednica

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 15. December 2011 ob 22:55 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !