Sožitje cerkve in kapitalizma

Datum objave: 11.09.2011 ob 18:31
Kategorija: miks

S kapitalizmom je nekaj narobe

„S kapitalizmom je nekaj narobe, mora obstajati boljša porazdelitev bogastva, morda bi morala Amerika na pot demokratičnega socializma,“ ponavlja besede baptističnega pastorja in borca za človekove pravice Martina Luthra Kinga teolog in profesor etike Robert Franklin. (Priloga Večera V soboto, 3.9.2011)

Že dolgo je znano, da je nekaj narobe s kapitalizmom, katerega temelj je izkoriščanje ljudi, živali in narave. Zaradi tega to obliko družbene ureditve na veliko podpirajo biblijske cerkve, tako katoliška, protestantska, judovska …, ki v osnovi temeljijo na razlikah med ljudmi: pravoverni gredo v nebesa, neverni v pekel, pravoverni imajo pravice, neverni ne. Te zadnje je potrebno čim prej iztrebiti, uči npr. katoliška cerkev. Kapitalizem daje cerkvi bogastvo, moč in družbeni vpliv, kar ta izkorišča za širjenje svoje vere. Cilj širjenja vere pa je samo k povečevanje cerkvenega bogastva in družbene moči. Ljudje, živali in narava cerkve ne zanimajo. To so zanjo samo proizvodna sredstva ter vir za njeno širitev in bogatenje. Tisoče milijard evrov v cerkvenih blagajnah na eni strani in milijarde revnih in lačnih na drugi strani pove vse.

Redki so spoznali bistvo cerkve. Vprašanje je, ali lahko med nje štejem tudi pastorja Kinga, ki sicer ugotavlja, da je s kapitalizmom nekaj narobe in da mora obstajati boljša porazdelitev bogastva, pri čemer predlaga pot demokratičnega socializma. Z njim bi po njegovem lahko dosegli boljšo porazdelitev bogastva. Verjetno bi lahko s socializmom nekoliko izboljšali porazdelitev bogastva. Vprašanje pa je, ali je to rešitev.

Martin Luther King je poznal 10 Božjih zapovedi in Jezusov Govor na gori, saj je bil baptistični pastor. Zato je zanimivo, da kot pot k boljši porazdelitvi bogastva ni predlagal izpolnjevanje Božjih zapovedi in zlatega pravila iz Govora na gori. Kajti, ali bi bila takšna demonska porazdelitev bogastva, ko peščica poseduje več kot polovico svetovnega bogastva, število revežev in lačnih pa hitro raste, mogoča, če bi ljudje izpolnjevali zapoved Ne kradi? Ali je mogoča takšna demonska porazdelitev bogastva, če bi ljudje izpolnjevali Ne ubijaj ali Ne laži? Ali če bi ljudje živeli zlato pravilo, ki pravi, kar ne želiš, da ti drugi storijo, ne stori ti njim? Ali si kdo želi biti reven ali celo umreti od lakote? Ali pravičnost, ki je v osnovi neskončno bogata, vsebuje takšno porazdelitev bogastva? Ali pa je del pravičnosti to, da so vsi bogati, ni pa revežev niti ekstremno bogatih! Seveda takšna pravičnost ne pride sama od sebe, temveč jo je potrebno živeti. Po dejanjih jih boste spoznali, uči cerkev. Zato bi morali biti vzor tisti, ki o njej na veliko govorijo. To pa so predvsem kleriki s papežem, kardinali in škofi na čelu.

Martin Luther King še vedno ostaja na cerkveni liniji. Ker ni v interesu cerkve, da bi bili vsi ljudje bogati, to bi namreč zanjo pomenilo konec, deluje z vsemi silami proti temu. Z vsemi silami deluje proti temu, da bi ljudje izpolnjevali 10 zapovedi in tako šli po drugi poti, kot jo uči cerkev. Ta namreč uči pot izkoriščanja, nasilja, ubijanja ljudi in živali, kršitve človekovih pravic, uničevanja narave … Kaj pomeni ta pot, lahko vidimo v vsakdanjem svetu. Deset Božjih zapovedi je samo krinka, pod katero cerkev skriva svojo demonsko naravo.

Kapitalizem s svojo pravno državo predstavlja za katoliško cerkev okvir, ki ji omogoča obstoj. Pravična država pomeni za cerkev propad, enako pa tudi za kapitalizem, socializem in podobne družbene ureditve, ki temeljijo na izkoriščanju in nasilju. Seveda pa to ne pomeni konec človeštva in zemlje. To pomeni, da bo zemlja zopet vzcvetela, na njej pa bodo prebivali samo miroljubni ljudje, ki miru ne bodo živeli samo med seboj, temveč tudi do narave in živali.

Vlado Began

Vir:  http://www.began.si/komentarji_1.html

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 11. September 2011 ob 18:31 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

2 komentarjev na “Sožitje cerkve in kapitalizma”

#1
Stric Marč

Ne poznam sistema,kjer ne bi bilo kopičenja bogastva, kraje, laži, ubijanja. V sužnjelastniškem, kastnem ali fevdalnem sistemu niso imeli depreviligirani sloji niti teoretske možnosti prebiti se. v 19. stoletju sp veliko pričakovali od komunizma, pa se je tudi ta spridil. So pa vaše želje lepe, vendar po mojem neuresničljive.

#2
juure

@Marč točno tako in niti za dlako drugače. VEDNO so se grabežljivci prebili na vrh ne glede na sistem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !