Pahor in Stres v oddaji Sveto in svet

Datum objave: 21.12.2010 ob 23:24
Kategorija: Aktualno, miks

V oddaji Sveto in svet, ki je pred kratkim bila na TV Slovenija, sta nastopila predsednik vlade Pahor in predstavnik katoliške cerkve, klerik Stres. Gre za versko oddajo, ki je enkrat mesečno na sporedu nacionalne televizije.

Glede na to, da gre za versko oddajo, je nerazumljivo, da je bil v tej oddaji samo predstavnik ene verske skupnosti,  čeprav je v Sloveniji več kot 40 registriranih verskih skupnosti. Ali niso verske skupnosti enakopravne? Vsaj iz 7. člena ustave to izhaja. Ali ostale niso hotele sodelovati ali niso bile povabljene? Skoraj gotovo je točno to zadnje. Zakaj niso bile povabljene, če to zadnje drži? Mogoče zato, ker na nacionalni televiziji prevladuje katoliška ideologija ali mogoče zato, ker je urednik verskega programa, vsaj po naših podatkih, katoliški duhovnik? Ob tem dogodku se je še enkrat pokazalo, kako RTV, ki je v lasti Republike Slovenije, favorizira katoliško cerkev in diskriminira ostale verske skupnosti, saj ne zagotavlja enakopravnosti verskih skupnosti, ki jo RTV nalaga ustava.

Favoriziranje katoliške cerkve na RTV traja že dolgo časa. V večini verskih oddaj se večinoma pojavlja omenjena cerkev, ostale bistveno manj. Še celo v eni izmed oddaj, ki je govorila o položaju muslimanov v Evropi, je sodeloval katoliški škof. Kot da bi katoliška cerkev določala položaj muslimanov v Evropi! Mogoče pa je res ona tista, ki o tem odloča!? Nacionalna televizija prenaša tudi katoliške maše. Kot da cerkev ne bi imela svojih medijev, preko katerih bi lahko posredovala ta obred. Ima Radio Ognjišče in Exodus TV, oba dosegljiva po vsej Sloveniji. Seveda je za cerkev ceneje, če prenose maš plačujejo vsi davkoplačevalci,  kot pa da bi to plačala sama. Ali »manjše« verske skupnosti nimajo za javnost zanimivih prireditev, ki bi se prenašale?

Katoliška cerkev je na RTV Slovenija že tako močna, da v bistvu sama izbira svoje sogovornike. Po poročanju tednika Mladina namreč obstajajo »cerkveni izobčenci«, nekateri sociologi, ki so jim vrata na RTV zaprta, ker katoliška cerkev noče sodelovati v oddajah, če bodo sodelovali tudi oni. Gre za črno listo na nacionalni televiziji, ki jo je v bistvu izoblikovala katoliška cerkev. Nerazumljivo je, da vodstvo RTV Slovenija pristaja na takšen izsiljevalski odnos s strani katoliške cerkve, ki je nenazadnje tuja oseba, saj ima sedež v mestu Vatikanu.

Dolžnost vsakega katolika, tako laika kot klerika, je braniti in širiti katoliško vero. To velja tudi za katolike na RTV, tudi za uredništvo verskih oddaj. Katolik mora torej pri oddajah verskega programa nacionalne televizije braniti in širiti katoliško vero. Kot že navedeno, je v okviru programskega prostora daleč največ prostora namenjenega katoliški cerkvi. Iz tega dejstva je mogoče zaključiti, da na RTV nekateri uspešno branijo oz. širijo katoliško vero.

Sicer pa bi RTV Slovenija glede na ustavo morala biti versko nevtralna in ne bi smela širiti nobene vere, niti ne bi smela misijonirati v korist katoliške cerkve, kar sedaj dela. Če pa to že dela, pa bi morala delati tako, da bi bile vse verske skupnosti enakopravne.

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve:

Zanj Janja Škrjanc, predsednica in

Vlado Began, pooblaščenec društva

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 21. December 2010 ob 23:24 in zapisano pod Aktualno, miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

8 komentarjev na “Pahor in Stres v oddaji Sveto in svet”

#1
nevenka

Absolutno se strinjam s prispevkom. RTVS je postala sredstvo katolizacije. Prav tako je to očitno tudi na blogosu, kjer edino katoliška cerkev piše ideološke bloge kot institucija in ne kot bloger posameznik in se na tak način vsiljuje v posvetno življenje ljudi. Zadnje čase so se spravili na vcepljanje ponižnosti. Pojma nimam kako bi še želeli oklestiti človekovo celovitost, da bi ga lahko bolje upravljali in izžemali. Nič čudnega, da vernikom rečejo ovčice. En pošten, trden človek že ne bi hotel, da ga zmerjajo z ovco.

#2

Na nekem drugem blogu sem podobne prenapeteže, kot tukaj pozval, da prično s postopkom prekinitve diplomatskih odnosov z Vatikanom. Sedaj je pravi čas za to, ko so vsi trije predsedniki ateisti, veliki spoštovalci ustave in vsi se strinjajo z nadvse uspešnim direktorjem urada za verske skupnosti, ki jim lahko iz svoje zakladnice znanja nudi vso pomoč. Po prekinitvi diplomatskih odnosov z Vatikanom, bodo lahko zatirani, marginaliszirani in stigmatizirani ateisti zadihali svobodno življenje, pesnica Nevenka pa bo dobila navdih za pesniško zbirko, ki bo vzpodbudila Švedsko kraljevsko akademijo za dodelitev nobelove nagrade. Se že veselim prve Nobelovke v Sloveniji.

#3

PS: Avtorju bloga se zahvaljujem za uvedbo enostavnega dostopa komentatorjem.

#4

hm…lahko bi obrnili in vprašali, zakaj npr. niso povabili predstavnika “manjše” stranke? npr. Zelenih Slovenije ali Lipe, če so že Pahorja…?

#5

To, da RTV in držva nasploh priviligira izdajalsko črno internacionalo je protiustavno in celo škodljivo, saj se ve, kak odnos ima RKC do drugače mislečih, poleg tega pa razdvaja narod in ščuva svoje možganooprane zombije proti njihovim sonarodnjakom. Odločno moramo zahtevati dekatolizacijo javnih občil in prenehanje favoriziranja in financiranja te kriminalne multinacionalke s strani države.

#6

@Žagz: čemu strah pred RKC? ali je to odraz sovraštva do institucije, morda vere? jaz nisem nikoli videl, ne začutil kakršnegakoli razdvajanja in ščuvanja…škoda, pa tako lepi prazniki so pred nami…no, vsekakor vse dobro naprej!

#7

Pravični, se delaš neumnega ali nisi seznanjen. Upam, da drugo. Če si del problema ga seveda s težavo zaznaš.

#8

Hm spet sovraštvo do RKC…. Oddajo sem gledal. Pozitivno me je presenetilo to, da sta se lepo mirno pogovarjala, brez kakršnega koli vzbujanja sovraštva. Želim si več takih soočenj, ki bi lahko počasi Slovence, ki večinoma stojijo vsak na svojem bregu pripeljali do sprave naroda. To bi bilo za nas kot narod zelo dobro. Razne razprtije pomagajo le politikom do točk, za narod pa je to samomorilsko vedenje. pa lep pozdrav.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !