Bogastvo katoliške cerkve

Datum objave: 6.06.2010 ob 15:57
Kategorija: miks

Katoliška cerkev v Sloveniji in po svetu je izjemno bogata organizacija. Nekateri cenijo njeno premoženje na več 1.000 milijard po vsem svetu in v Sloveniji na več milijard evrov. S tem premoženjem upravlja samo en človek, to je rimski papež, ena oseba upravlja z bogastvom, o katerem lahko večina držav samo sanja. Papež uporablja to bogastvo za politične namene, namesto da bi ga razdelil med reveže, s čimer še povečuje prepad med bogatimi in revnimi. Čeprav papež stalno pridiga o ljubezni do bližnjega in dobro ve, da vsak dan zaradi lakote umre več 10.000 otrok, milijoni in milijoni pa stradajo, pa kljub temu ni videti njegovih dejanj za odpravo revščine oz. prepada med bogatimi in revnimi. Očitno se njegova ljubezen do bližnjega nanaša samo na bogate. Kdaj pa revni?

Cerkev je najstarejša svetovna državna tvorba in je razširjena po vsem svetu, predvsem v zahodnem svetu. Kot že navedeno, je katoliška cerkev neizmerno bogata, saj njeno celotno premoženje, to je premoženje po vsem svetu, po ocenah nekaterih poznavalcev znaša več 1.000 milijard evrov. Gre za nepredstavljivo veliko premoženje. Cerkev je največji nedržavni zemljški posestnik zahodnega sveta. V Rimu je že približno 1/3 vseh stavb v posesti katoliške cerkve. Ta je tudi največji verski gospodarski koncern na svetu in angažiran na področju nepremičnin, kemije, elektronike, vrednostnih papirjev, …, poseduje pa tudi mnoge banke. Cerkev ima v lasti tudi večje število raznih medijev, preko katerih vpliva na javnost. Ob takšnem neizmernem cerkvenem premoženju pa vsak dan na svetu zaradi lakote umre več 10.000 otrok, čeprav cerkev na vsakem koraku uči ljubezen do bližnjih. Nemški nadškof zasluži mesečno približno 11.000 evrov, nemška država pa izplača katoliški cerkvi letno za okoli 10 milijard evrov raznih subvencij. Tudi v Italiji je podobno, cerkev je deležna državnih subvencij v višini okoli 3 milijarde evrov. Cerkev pa je v obeh državah upravičena tudi do davčnih oprostitev, ki v Italiji znašajo okoli 6 milijard, v Nemčiji pa kakšne 3.

Zelo bogata je cerkev tudi v Sloveniji. Njeno premoženje (nepremičnine, premičnine, vrednostni papirji, …) se ceni na več milijard evrov. V okviru denacionalizacije je že dobila za slabih 200 milijonov evrov premoženja, mnogo od tega gre na račun premoženja fevdalnega izvora. Katoliška cerkev preko svojih sestavnih delov poseduje okoli 5.000 raznih objektov in približno 40.000 hektarjev različnih zemljišč, vse v vrednosti več milijard evrov. Cerkvene organizacije so oproščene plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za objekte za versko dejavnost, kar velja tudi za davek na dediščine in darila. Čeprav je cerkev v Sloveniji zelo bogata, pa kljub temu vsako leto dobi od Republike Slovenije mnogo sredstev in tako množi svoje bogastvo. Katoliška cerkev oz. njeni sestavni deli kot tudi organizacije, ki so jih ustanovile cerkvene organizacije dobijo mnogo denarja tako iz državnega kot proračunov lokalnih skupnosti. Letno dobi cerkev iz vseh javnih virov na kakrkšni koli pravni podlagi več kot 10 milijonov, v letu 2008 je iz teh virov dobila najmanj okoli 20 milijonov evrov. Po podatkih ljubljanskega Dnevnika (18.6.2009) so v letu 2008 okoli 40% prihodkov Nadškofije Ljubljana predstavljala vplačila države in občin (dotacije, subvencije in odškodnine iz naslova denacionalizacije), kar znese okoli 1,9 milijona evrov. V svetu in v Sloveniji je huda kriza. Ljudje izgubljajo delo, podjetja propadajo, država se zadolžuje, da bi omilila posledice krize. Število revnih ljudi se hitro povečuje, številka se v Sloveniji verjetno giblje že okoli 1/3 vseh prebivalcev Slovenije. V krizah so najbolj prizadeti revni, pa tudi srednji sloj. Za reševanje krize oz. omilitev njenih posledic je potrebno mnogo sredstev, šteje vsak evro. Ker je virov vedno manj oz. se iz njih nabere premalo sredstev, je potrebno poiskati nove vire, predvsem tiste, ki ne ogrožajo revnih oz. državnih sredstev. Eden izmed teh virov je tudi ta, da se preneha financirati bogate. Tako tudi katoliško cerkev oz. njene organizacije, ki je, kot že večkrat navedeno, izjemno bogata.

Nepravično in nemoralno je, pa tudi v nasprotju z načelom ločenosti države in cerkve, in ob upoštevanju dejstva, da je katoliška cerkev tuja oseba in da so njeni sestavni deli (škofije, župnije , …) ustanovljene po tujem pravu, da slovenski davkoplačevalci, še posebej, če so nekatoliške vere kot npr. judje, muslimani, pravoslavni, prakristjani, ali če so ateisti, financirajo super bogato katoliško cerkev. Zato je potrebno, da se čimprej preneha s kakršnim koli javnim financiranjem katoliške cerkve in njenih sestavnih delov oz. drugih cerkvenih organizacij ali njihovih dejavnosti. Da se to uredi, pa je naloga vlade in državnega zbora, ki sta plačana, da delujeta v korist Slovenije in ne tujih in domačih super bogatašev.

Vir: časopis Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve – Razmisli št. 8

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 6. Junij 2010 ob 15:57 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

2 komentarjev na “Bogastvo katoliške cerkve”

#1
kinkitone

Jaz sem za naše.

#2

Ja, nam se nikamor ne mudi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !