Bumerang za katoliško cerkev?

Datum objave: 8.03.2010 ob 00:09
Kategorija: miks

STA je poročala, da so zamaskirani štirje tatovi predzadnjo februarsko nedeljo zvečer oropali 60-letnega župnika Janeza Šilarja iz župnišča v Borovnici. V župnišče v Borovnici so tatovi v zadnjih dveh letih vlomili že petkrat, da bi preprečili vlome, pa so zamenjali več protivlomnih vrat. Med vzroki za poslabšanje varnosti duhovnikov je nadškof Stres omenil tudi pogosto poročanje nekaterih medijev o domnevnem bogastvu Katoliške cerkve.

Nobena stvar v življenju ni naključje. Tako posameznik kot organizacije so podvržene zakonu setve in žetve oz. akcije in reakcije. Če seješ slabe stvari, potem boš enkrat tudi žel slabe stvari, razen če napačnih potez ne priznaš, jih iskreno obžaluješ in poravnaš škodo, ki si jo povzročil. Ali niso vlomi v cerkve in župnišča bumerang za katoliško cerkev, ki je v vsej svoji krvavi zgodovini na najbolj sramotne načine prišla do bogastva? Po vsem svetu danes to bogastvo verjetno znaša več 1.000 milijard evrov, ki je bilo v velikem številu primerov pridobljeno, kot to izhaja iz zgodovinskih zapisov, na nezakonit in nepošten način. Iz raznih virov je namreč znano, da se je cerkev ukvarjala s trgovino z ljudmi in imela sužnje, tlačani so morali plačevati tudi cerkvi, cerkev je prodajala titule, funkcije, blagoslovljena pisma, …, uvedla je tudi trgovino z odpustki. Menihi in drugi cerkveni ljudje so ponarejali listine, da so prišli do zemljiške posesti. Bili so tudi papeži in škofje, ki so obogateli od prostitucije, imeli so celo lastne bordele.

Eden najbolj sramotnih načinov, kako nagrabiti denar, je bilo roparsko morjenje drugovercev. Tako inkvizicija končno ni bila nič drugega kot ropanje in linčanje, četudi sedanji papež danes to predstavlja drugače in javno izjavlja, da je bila inkvizicija »napredek«. Cerkveni knezi so vedno znova pobirali krvnino in sicer na tako ekstremen način, da je takrat obstajala krilatica, ki se je glasila: najhitrejše in najlažje sredstvo, da se postane bogat, je sežiganje čarovnic.

Glavni faktor pri širjenju cerkvene zemljiške posesti od antike, zlasti pa v srednjem veku, je bila dediščina. Cerkveni oče Salvian je že v 5. stoletju pridigal: »Kdor premoženje zapusti svojim otrokom namesto cerkvi, ravna proti božji volji in proti svoji koristi. Medtem ko na zemlji skrbi za svoje otroke, sebe ogoljufa za nebesa.« Papež Aleksander III. je leta 1170 odredil, da ni veljaven noben testament, ki ni bil narejen v prisotnosti duhovnika. Vse to in še marsikaj drugega negativnega je podlaga današnjega cerkvenega bogastva.

In vsega tega naropanega in nepošteno pridobljenega bogastva, ki verjetno znaša več milijard evrov, cerkev še vedno ni vrnila.

Veliko teh podatkov o nezakonitem delovanju cerkve je zbral znani in svetovno priznani cerkveni zgodovinar ter pisatelj Karl Heinz Deschner, ki je izjavil: »Po intenzivnem raziskovanju zgodovine krščanstva v antiki, srednjem veku in novejšem času, še posebej v 20. stoletju, ne poznam nobene organizacije na svetu, ki bi se obdržala tako dolgo in neprekinjeno in bi bila tako strahotno obremenjena z zločini, kot je rimskokatoliška cerkev. Ta izjava, ki sem jo napisal in izdal v publikacijah, kritičnih do cerkve, je krita (poprej posneta na najmanj petih kasetah) in s pomočjo moje »kriminalne zgodovine krščanstva« še bolj potrjena in bo toliko časa veljavna, dokler ne bo nekoč nekdo mojemu dobro utemeljenemu gradivu nasprotoval z ravno tako dobrim gradivom, da na svetu obstaja druga organizacija, ki je ravno tako dolgo in neprekinjeno in tako strahotno obremenjena.« Karl Heinz Deschner, Die beleidigte Kirche, s. 42.

Slavko Brumen, Križe

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 8. Marec 2010 ob 00:09 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

8 komentarjev na “Bumerang za katoliško cerkev?”

#1
nevenka

Bolj slab je ta bumerang. Z nepoštenim načinom se nepoštene stvari ne urejajo. Zadev bi se bilo potrebno lotiti na ustrezen pravni način, oblikovati bi bilo potrebno zahtevke za vračila. Najti subjekte, ki so do vračil upravičeni. In kaznovati za zločine.

#2

“Najti subjekte, ki so do vračil upravičeni. In kaznovati za zločine.”

Nevenka, kaj to pomeni, da bi poleg mrtvih oškodovancev zakopali še premoženje, za katerega so bili “subjekti” oškodovani?

Pojavi se zanimivo vprašanje – kdo bi po vrnitvi znova prekopaval?

#3
nevenka

Pravne subjekte, pravne naslednike.

#4

Nevenka, tvoj predlog zadeva tehnično rešitev, moja pripomba pa dejansko stanje . predvsem morale, ki jo udejanja institucija Cerkve. Pač manj resen zapis o resnem stanju.

Če bi pisal o tehnični rešitvi, bi zanesljivo kot prvo omenil postavitev Cerkve v enak položaj z vsemi drugimi lastniki kakršnegakoli premoženja (s tem tudi najlažje in najceneje realizirano možnost). Vključno s plačilom obveznosti do države – tako za premoženje v lasti, kot za “delovno silo” …

#5
nevenka

Država v Sloveniji je morala vračati (celo cerkvi), Egipčani terjajo ukradene izkopanine, ker je njihova kulturna dediščina itd. Vse se da, če se hoče.

Kar se pa morale tiče, najbolj moralizirajo tisti brez nje. Cerkev je po tem kriteriju sama sebi v posmeh.

#6
kinkitone

Jaz sem za naše.

#7

Res je, narod vedno bolj zapada v pomanjkanje in bedo, vatikanski gaulajterji se pa kopajo v zlatu. In če vemo, da služijo na podlagi prodajanja laži in ustrahovanja s peklom, ki nima podlagi v nobenem smislu ter je znano, da je bogastvo RKC bilo naropano na zelo krute načine v preteklosti, lahko zaključimo, da mora RKC narodu vrniti, kar mu je tako ali drugače vzela. Njeno ostalo škodljivo delovanje napram narodu pa se obravnava ločeno.

Z Denscherjevo ugotovitvijo na koncu se popolnoma strinjam in potrebno je še naprej ozaveščati ljudstvo o zločinskosti in podlosti RKC. Tu gre vam na tem blogu velika zasluga, kar slovenski narod gotovo ne bo pozabil.

Seveda pa se moramo zavedati tudi, da gre v primeru RKC za 2000 let izgrajevano mašinerijo laži, manipulacij in zavajanja, zaradi česar se javnosti težko predstavi realna slika o tem pojavu. Celo danes v informacijski dobi. Znano je, da ima RKC celo hordo zdresiranih pamfletarjev, ki na ukaze nabijajo propagando na forume in bloge. Na kakšni ravni verjetno ni potrebno poudarjati. Ravno zato pa so takšni prispevki toliko več vredni.

TAKO NAPREJ!

#8
kodr

Čim več takih zapisov, pa se bo mogoče le kaj spremenilo na bolje. Res se je težko boriti proti 2000 letni tradiciji in tako močni propagandi, kot jo ima RKC. Morda bi bilo nekoliko lažje, če bi ljudje začeli kritično razmišljati in prenehali sprejemati stvari (tudi zelo slabe) po načelu tako pač je, konec koncev se me to direktno ne dotika in bom raje tiho, zakaj bi tvegal. Če se predolgo ne oglasiš, ko je slabo drugim, čez čas ni nikogar več, ki bi lahko slišal kaj imaš povedati, ko je tebi slabo.

In res, prav zato so taki prispevki toliko več vredni.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !