Cerkev in produkcija novih katolikov

Datum objave: 11.10.2009 ob 21:44
Kategorija: miks

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je pripravila novinarsko konferenco, na kateri je predsednik komisije nadškof Anton Stres pokomentiral nov družinski zakonik, ki naj bi tudi izenačeval istospolna partnerstva z zakonsko zvezo. Kot ocenjuje, bodo nekatere predlagane spremembe sedanje družinske zakonodaje pripeljale do tega, da bodo vrednoto družine “v percepciji ljudi pravzaprav še bolj zrelativizirale”. Tako bo “tradicionalna družina, ki je edina pravi nosilec prihodnosti in edino pravo okolje za vzgojo in osebnostno rast mladih rodov, postavljena nekako še bolj na stranski tir, ter bo še bolj razvrednotena, ker bo pač ena izmed možnih.”

Katoliška cerkev pogosto poudarja vrednote družine, toda ali ni v ozadju tega predvsem želja, da bi preko tradicionalnih katoliških družin povečali število članov. Znano je namreč, da katoliška cerkev vsako leto prisilno in protiustavno krsti na tisoče dojenčkov, ki tako brez svoje privolitve postanejo člani RKC.

Če torej slišimo od cerkvenih funkcionarjev, da je za njih družina vrednota, moramo vedeti, da imajo v mislih tudi novačenje novih članov oz. rojstvo novih katolikov. Cerkev tega dejstva tudi ne skriva, kar lahko preberemo v knjigi Pereča pravna vprašanja, v kateri avtor Stanislav Slatinek opisuje cerkveno pravo. Eno od pravil cerkvenega prava na področju zakonskih zvez se glasi: Sodnik cerkvenega sodišča mora katoličanu prepovedati skleniti zakonsko zvezo, če se v času ničnostne zakonske pravde na cerkvenem sodišču zanesljivo ugotovi, da je katera od strank absolutna nezmožna spolne združitve. Tako je 25.1. 2005 določil Papeški svet za razlago zakonskih besedil v navodilu z naslovom Dostojanstvo zakona.V ZCP iz leta 1983 beremo, da je predhodna in trajna nezmožnost spolne združitve pri moškem ali pri ženski, pa naj bo absolutna ali relativna, razdiralni zadržek, ki onemogoča sklenitev zakona. Nezmožnost spolne združitve lahko nastopi tudi v času trajanja zakonske zveze. Sem spada vsaka hotena sprememba spola, pa čeprav se opravi v skladu s predpisi civilnega prava, pa tudi vsaka hotena sterilizacija moškega, ki povzroči, da pri moškem ne pride do izlitja semena. Za vsako veljavno sklenitev novega zakona je namreč potrebno, da je zaročenec sposoben za spolno dejanje, ki samo po sebi vodi do roditev otrok.”

Damjan Likar, Ostrožno pri Ponikvi

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 11. Oktober 2009 ob 21:44 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !