Sveti sedež se vmešava v notranje zadeve Slovenije, ta molči!

Datum objave: 6.10.2009 ob 20:00
Kategorija: miks

V Sloveniji še vedno odmeva “afera” Gulič. Vlada RS je namreč imenovala Aleša Guliča za direktorja urada za verske skupnosti, čeprav je bila katoliška cerkev (KC) proti temu. Ta je namreč želela imeti na tem mestu dr. Čeparja, ki je vodil ta urad prej.

Jasno je, zakaj je KC želela imeti v uradu svojega človeka – ker je kot član cerkve dolžan širiti in braniti katoliško vero vsepovsod in vedno, tako tudi v okviru omenjenega urada. Član KC je celo dolžan zavrniti slovensko ustavo, če je v nasprotju z evangeliji. Tudi pri svojem delu v okviru državnih organov Slovenije. Seveda vsega tega preko ateista A. Guliča, za ateista pa se je ta označil sam, ne more imeti oz. doseči.

Ob imenovanju Aleša Guliča je ostro reagiral Sveti sedež. Njen predstavnik kardinal Rode je celo rekel, da si takšne provokacije niti partija ni dovolila in se je tudi ne bi. Zanj je takšno imenovanje neodgovorno. Predsednika vlade Pahorja zaradi tega imenovanja naj ne bi hotel sprejeti niti papež. Katoliška cerkev je torej zelo negativno reagirala na to zadevo.

Kardinal Rode kot tudi papež sta predstavnika Svetega sedeža, ta pa je tuj subjekt, država “sui generis”. Zato kot takšna nimata nobene pravice, da ocenjujeta oz. kritizirata izbiro direktorja urada za verske skupnosti in se s tem vmešavata v notranje zadeve Slovenije ter v njeno suverenost. Takšen odnos Svetega sedeža do Slovenije ni samo sporen z vidika mednarodnega prava, temveč tudi zelo podcenjujoč in poniževalen do Slovenije.

Katoliška cerkev očitno obravnava Slovenijo kot svojo last, kot svoj teritorij, še posebej zato, ker katoliška cerkev kot celota in seveda kot delna cerkev v Sloveniji, ne priznava slovenskega pravnega reda, če je v nasprotju z njenimi evangeliji, ne priznava pravice do življenja, kar je v nasprotju z našo ustavo, protiustavno krsti dojenčke in jim s tem jemlje versko svobodo ter onemogoča celovit izstop iz cerkve.

Ali ni bil dan predlog za prepoved delovanja KC, dokler svojega delovanja ne uskladi z ustavo? Slovenski davkoplačevalci pod prisilo obilno financirajo KC in njene institucije, v letu 2008 so ji na kakršni koli pravni podlagi dali okoli 20 milijonov evrov, v zahvalo pa imajo poniževanja s strani cerkve.

Na takšno cerkveno provokacijo bi bilo potrebno reagirati. Prvi, ki bi morali reagirati, so državni organi. Reakcija je molk. Molčali so predsednik vlade, parlamenta in države. Predsednik vlade se je v Vatikanu zaradi imenovanja Aleša Guliča celo opravičeval, kar je popolnoma nesprejemljivo. Ali je predsednik vlade podrejen cerkvi, da se ji opravičuje?

Ali se bo za takšno opravičevanje opravičil tudi slovenskim državljanom? Ali se omenjeni predsedniki bojijo KC ali pa mislijo, da to ni njihova naloga. Nekateri so celo prisegli, da bodo delovali za blaginjo Slovenije, sedaj pa molčijo. In obramba suverenosti Slovenije napram Svetemu sedežu je delovanje za blaginjo Slovenije.

Če so tiho, ali ne delujejo proti Sloveniji? Torej protiustavno in so zato bolj ali manj enaki kot KC. Zato pozivamo vse tri predsednike, da takoj reagirajo in zaščitijo suverenost Slovenije. Zahtevajo naj opravičilo in dajo vedeti, da je takšno vmešavanje v suverenost Slovenije nesprejemljivo.

Omenjeni predsedniki si lahko vzamejo za zgled hrvaškega predsednika Mesića, ki je pred kratkim katoliški cerkvi povedal marsikaj, kar ji gre. V tem pogledu so slovenski predsedniki daleč zadaj in se zdi, kot da še niso dojeli prave biti katoliške cerkve.

Predsednik Türk je bil sicer na dobri poti, ko je pridigo nuncija Castella Kočevskem Rogu označil kot neprimerno in za vmešavanje v notranje zadeve Slovenije, vendar pa sedaj molči. Zato naj to pot čimprej nadaljuje ter izjavo kardinala Rodeta in ravnanje papeža označi za neprimerno in vmešavanje v notranje zadeve Slovenije.

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve: Zanj Janja Škrjanc, predsednica in Vlado Began, pooblaščenec društva

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 6. Oktober 2009 ob 20:00 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !