Večina staršev krsti otroke zaradi strahu!

Datum objave: 19.07.2009 ob 16:12
Kategorija: miks

Mariborčanka Nataša Tkalec, ki je na minulih volitvah kandidirala na listi Zelena koalicija, se med drugim zavzema za to, da starši ne bi s krstom vsiljevali vero svojim otrokom. Po njenih besedah ima vsak otrok pravico, da se sam odloči v kaj bo verjel, kateri veroizpovedi bo sledil, ali se bo krstil, to pa je možno šele takrat ko začne razmišljati s svojo glavo. Eden od njenih sinov je danes mami hvaležen, da ga ni ob rojstvu včlanila v nobeno institucijo in mu tudi ni vsiljevala nobene vere.

Nataši se zdi prisilni krst dojenčkov nepošten in podcenjujoč do otrok, kajti s tem ga na nek način ožigosamo in včlanimo v neko organizacijo brez njegove privolitve. »Po mojih izkušnjah večina staršev krsti otroke zaradi tradicije, brez da bi se sploh zavedali odgovornosti do tega početja. Če vprašam starše zakaj so krstili otroka, je najbolj pogost odgovor: Zato ker to vsi delajo!

To je zame čredni nagon. Ali pa v strahu rečejo: Ja kaj bodo pa ljudje rekli, če ne bo krščen?,« je dejala sogovornica, ki vseh svojih treh otrok, kljub hudemu ogorčenju nekaterih sorodnikov, ni dala krstiti. »Starši od bivšega in sedanjega moža so želeli, da s krstom včlaniva otroke v katoliško cerkev, vendar sem jaz vztrajala, da tega ne bova naredila. Mož bi morda zaradi ljubega miru še popustil, jaz pa sem bila odločno proti temu dejanju, ki je tudi protiustavno,« razlaga Nataša, ki vzgaja otroke tako, da bodo čimbolj samostojno razmišljali.

Njen osemnajstletni sin Jean Robert je hvaležen mami, da ga ni krstila in s tem programirala, kajti sedaj si v teh letih lahko sam izoblikuje pogled na svet. »Ker v otroštvu nisem bil indoktriniran z nobeno religijo, imam sedaj bolj kritičen pogled na mnoge stvari, tudi na cerkev. »V cerkvi je veliko dvoličnosti. Po eni strani trdijo, da je Bog ljubezen, toda hkrati pa pravijo, da ta isti ljubeči Bog pošilja vse ljudi, ki niso v katoliški cerkvi, v večni pekel,« je dejal sin iz drugega zakona, ki mu je stara mama pri devetih letih rekla, da bo šel v pekel, če ne bo krščen.

Takrat ga je postalo tako strah, da se je hotel krstiti in prepričati v to še mamo Natašo. Jean Robert je danes prepričan, da cerkev z grožnjami o večnem peklu samo želi kontrolirati ljudi, da bodo njim poslušni. Kako pa Nataša odgovarja na argument cerkve, ki vstop dojenčka v cerkev enači z vstopom otroka v osnovno šolo? »Otrok se ne odloči za svoj poklic pri sedmih letih, ampak šele pozneje,« je bila kratka temperamentna Mariborčanka, ki pravi, da človek ne potrebuje cerkve, zato da ne dela zla. Tudi sicer je zelo kritična do te institucije, kajti prepričana je, da kaznujoči katoliški bog, ki ga je ustvarila cerkev, nima nič opraviti s pravim Bogom. Na njeno podobo o cerkvi je vplivala tudi zgodba izpred nekaj let, ko je izvedela, da mariborski otroci s cerebralno paralizo nujno potrebujejo vozičke.

Odšla je do enega od mariborskih župnikov, za katerega so rekli, da je v redu, in ga prosila, če bi lahko cerkev z njegovimi farani pomagala pri zbiranju finančnih sredstev. »Odgovoril mi je, da z verniki zbirajo denar za obnovo cerkve. Nisem mogla verjeti, da mu opeke pomenijo več kot otroci, ki nujno potrebujejo pomoč,« je razlagala Nataša, ki bi v primeru izvolitve v parlament dala besedo tudi za živali. »Že otroke v osnovnih šolah bi morali osveščati o pravicah živali in njihovemu trpljenju, ki jim ga povzroča okrutni človek. Dobro bi bilo, da bi v šolah predvajali dokumentarni film Naš vsakdanji kruh, ki med prikazuje kako nastane zrezek,« meni prijateljica živali in dolgoletna vegetarijanka.

Njen najmlajši sin, štirinajstletni Nathan se je pri sedmih letih, ko je v neki brošuri videl slike klanja živali, odločil, da ne bo več jedel mesa. Nataša je mnogim ljudem tudi poznana iz forumov o živalih, kjer pod imenom Natawe na koncu vedno citira indijansko modrost: »Ko bo posekano zadnje drevo, ko bo zastrupljena zadnja reka, ko bo ulovljena zadnja riba, takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti.«

Foto: Nataša bi se v primeru izvolitve v parlament zavzemala tudi za pravice živali.

Foto: Nataša Tkalec je prepričana, da starši s krstom vsiljujejo vero svojim otrokom.

Damjan Likar

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 19. Julij 2009 ob 16:12 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

7 komentarjev na “Večina staršev krsti otroke zaradi strahu!”

#1

Se popolnoma strinjam z napisanim. tudi sam nisem bil krščen in sem danes za to zelo hvaležen svojima straršema. Čeprav se mo dostikrat ostali sovrstniki čudno gledali, ko sem rekel da nisem krščen in da ne hodim k maši. Ne dolgo nazaj me je nekdo vprašal če sem veren, in sem odgovoril da sem. Aha, je rekel, potem si krščen in hodiš k maši. Ne, sem odgovoril. Ni ti treba hoditi k maši in biti krščen da verjemeš v boga, sem odgovoril :) No, potem sem dobil občutek da mi je ta oseba malo zamerila…

#2

Že naslov bloga mi je čist mim. Je pa danes itak silno moderno pljuvanje po vsem kar diši po cerkvi, tako da…dolgčas.

#3
Janez Novak

Evo……..

jaz sem pa zelo vesel, da me je mama krstila, čeprav sem ostale zakramente opravil kasneje in ne s svojimi vrstniki.

Vesel sem, da imam vero, kljub temu jo moram iskati vsak dan na novo in se vsak da zaobljubiti določenim normam in načinu življenja.

Starejši ko sem, bolj ugotavljam, da je spoštovanje zapovedi in življenje po etičnih normamah, katere nas uči Jezus Kristus, osnova za kolikor toliko “srečno” življenje.

Vsak starš ima vso pravico svojemu otroku prenesti tudi svoje vero, to je pomemben del vzgoje in tudi šole.

#4

Strinjam se, da je veliko krstov in ostalih ritualov opravljenih zaradi tradicije. Jaz temu pravim “da je pri hiši mir”! Včasih ta mir celo pomeni kdo bo naslednji gospodar pri hiši oziroma kdo “deseti brat!” Kljub vsemu pa je blebetanje o strahu brez veze. Mogoče so v srednjem veku lahko ustrahovali ljudstvo in ga tako obvladali, zdaj pa ravno pod prisilo zagotovo ni treba biti veren. No, vsaj večini ne!

#5

Opravljeno zaradi tradicije……….mnogokrat,tudi pri meni doma. Vera na zunaj nima veze z vero znotraj nas.Razlika kot noč in dan. Zdaj pa to dopovej nekomu,ki stalno čepi v cerkvi in nima pojma o poglobljenem in resničnem odnosu z Bogom.Da je mir pri hiši popustimo. Grozno razmišljanje tistih,ki mislijo,da si samo takrat človek,ko te odnesejo h krstu.Čredni nagon.

#6

se popolnoma strinjam z go. Natašo, njenega sina tudi dobro poznam in verjamem da ji je hvalažen, da ga ni krstila. sam mam tudi svoj pogled na to zadevo, ki je čisto identičen razmišljanju ge.Nataše in njenega sina.

#7

Ja kdo pa si ti Nataša Tkalec, da boš staršem vsiljevala svoje blodnje?!?!! S svojimi otroki lahko počneš karkoli hočeš tujih pa ne tekni niti z pogledom OK!?!?!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !