Cerkev, nogomet in potrošništvo

Datum objave: 15.06.2009 ob 10:54
Kategorija: miks

 

Res je zanimiva vzporednica med cerkvijo, oz. katoliškim kultom, in nogometom – ter tekmovalnim športom sploh. To, da je nogometni kult, poleg potrošniškega ekstatičnega plesanja, predvsem ob nedeljah, okoli produktov globalizirajočega kapitala, za katere so nas prepričali, da jih vsekakor nujno rabimo, izpodrinil klanjanje poganskim cerkvenim idolom ob nedeljah, ja, to je velik “problem” za cerkveno mašniško indoktrinacijo že v marsikateri, predvsem evropski državi. V Italiji je že tako velik, da je italijanska škofovska konferenca če-se-prav-spomnim lansko leto prosila italijansko prvoligaško nogometno zvezo, da prestavi tekme iz nedeljskega termina na kakršnegakoli drugega – ker so katoliške cerkve tudi zaradi nogometa prazne. Svečeniki nogometnega kulta se svojih katoliških kolegov niso “usmilili” in so tako nogometni rituali še naprej ob nedeljah.

Glede potrošniške “religije”, ki je tudi delno sokriva, da so cerkve ob nedeljah prazne, pa je zanimivo naslednje: Marsikateri katoliški klerik, tudi pri nas, kritizira potrošništvo kot nekaj “nekrščanskega” in v bistvu naperjenega proti ljudem. Pri tem ti farški kritiki pozabljajo najmanj dve stvari. Prva – sam Vatikan in njegove lokalne podružnice so na veliko soudeležene s solastništvom ali z vloženim kapitalom pri pogubnem duhovnem in materialnem divjanju potrošniškega kulta. Druga – cerkev je v Evropi prva, ali vsaj med prvimi začela s potrošništvom, po principu: plačaj npr. odpustke, pa boš odrešen grehov; plačaj toliko in toliko, pa boš postal škof, kardinal; plačaj, pa bo tvoj kandidat postal blaženi, oz. svetnik,..….. Plačaj, plačaj. Z za papeža in njegove klerike dovoljšnjo količino denarja si lahko kupil/še lahko kupiš karkoli, tudi npr. cerkveni žegen za krvoskrunsko vezo med sorodniki (kot npr. prodaja dovoljenja nekemu plemiču za incest z njegovo sestro s strani papeža Aleksandra VI.)

Katoliško potrošništvo je do renesanse in reformacije dobilo naravnost bestialne razsežnosti. Tu so farji do dneva dandanašnjega presegli kakršnokoli drugo, nam poznano organizacijo. Še posebej morbidno in grozljivo: Nihče, niti komunisti in njihovi ideološki prijateljčki nacionalsocialisti, se niso, kljub dolgostoletnemu katoliškemu zgledu, »spomnili«, da bi zahtevali od svojih žrtev denar za njihovo mučenje in za hrano mučiteljem. Še dandanes obstajajo dokumenti (mogoče celo niso preklicani), kjer so zapisane cene za inkvizicijsko mučenje – primer iz Darmstadta v Nemčiji:

Živega razčetveriti: 15 kron Pripraviti grmado, vreči pepel v tekočo vodo: 30 kron Sežgati živo čarovnico: 14 kron Osebo usmrtiti z mečem: 10 kron Človeka obesiti: 18 kron Telo natezati: 5 kron Odrezati ušesa in nos: 5 kron Vpeti v stojalo: 8 kron En udarec s koničasto palico: 1 krona Zategovanje vrvi pri vpenjanju v stojalo in obešanje uteži, namestitev žebljev v noge: 30 kron Izgon iz kraja: 1 krona

Ali pa naslednje: Nigel Cawthorne piše v svoji kroniki škandalov Vatikana o papežu Bonifaciju IX.: »Bil je morilec, ki je s prodajo funkcij (simonijo) polnil prazne papeške blagajne. Razen tega se je ukvarjal s trgovino z odpustki in dvignil pristojbine za razglasitev svetnikov ali izdajo potrdil o pristnosti listin za na novo odkrite relikvije, kot npr. Kristusovo kožico na spolnem udu.«

Ja, katoliška cerkev je po mojem mišljenju zaenkrat še nepresežen zgled prenašanja čistega zla v prakso – seveda je vse skupaj vedno znova zavijano v krščanski plašček usmiljenja. Cerkev je tudi mati in ohranjevalka potrošniškega kulta, saj poleg drugega tudi dandanes kot eden najmočnejših udeležencev globalnega trga prodaja tudi odpustke, titule, svetništvo, …….. V bistvu se ni od srednjega veka do danes nič spremenilo, samo bolj previdno in v rokavicah se vse odvija.

Borislav Kosi, Križevci pri Ljutomeru

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 15. Junij 2009 ob 10:54 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

1 komentar na “Cerkev, nogomet in potrošništvo”

#1

Komentar na “CERKEV NOGOMET IN POTROŠNIŠTVO. Najprej izražam globoko obžalovanje nad zapisanimi besedami (katoliški kult, poganski cerkveni idol…)kajti tako zapisane besede razumem kot nekakšen pisateljev krik v bolečini razočaranja. Ni mi vseeno, da pisatelj doživlja vse kar je zapisano tako boleče, polno obupa, razočaranja, kajti tudi ta pisec diha pod istim soncem kot jaz in prepričan sem, da je tudi on vreden Božje milosti, saj ravno po Božjem posredovanju obstaja v vsej svoji polnosti, plemenitosti, ki čaka, da ga objame v vse njegove globine, kjer lahko zacelijo rane iz celega življenja. Spoštovani pisec, resnično mi ni vseeno kar doživljate, ni mi vseeno, da se je vaše spoznanje ustavilo na takšen način.Molil bom za vas v upanju, da se boste nekoč odprli Božji milosti, da poceli vse vaše rane in, da zaživite v plemeniti ljubezni Božjega objema. Tudi vi ste vredni bivanja v vsej polnosti. Čeprav vas ne poznam drugače kot po navedenem komentarju, vam sporočam, da vas cenim in spoštujem, čeprav imava zelo različno izkustvo ŽIVEGA bOGA. Odločite se za pod odpuščanja, z Božjo pomočjo, ki je vsemogočna vam bo uspelo, ko odpuščamo se osvobajamo.Vse dobro želim.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !