Primerjava med cerkvijo in uradno medicino

Datum objave: 15.03.2009 ob 17:47
Kategorija: miks

 

Ko sem pred dnevi na Net TV v oddaji Konflikt poslušal zdravnika, direktorja Zdravstvenega doma Radlje, prim.mag.asist.Martina Bigeca,dr.med., kako je suvereno govoril o tem, da je vegetarijanstvo škodljivo, zraven njega pa sta v studiu sedela dva izredno zdrava vegetarijanca, sem pomislil na primerjavo med cerkveno doktrino in doktrino uradne medicine.

 

Namreč v obeh institucijah so si izmislili dogme, ki jih potem kot nezmotljive prodajajo ljudem. V katoliški cerkvi gre za skupek verskih resnic oziroma dogem, ki so popolnoma skregane z zdravo pametjo in resničnostjo in tudi v nasprotju z naukom Jezusa iz Nazareta, ki je učil preproste duhovne zakone, združene v Govoru na gori. Toda cerkev zapoveduje svojim vernikom, da morajo verovati v vse njihove dogme, sicer bodo pristali v večnem peklu in njihova duša ne bo nikoli odrešena. To je uraden cerkveni nauk, ki je zapisan v knjigah »Vera cerkve« in »Katekizem katoliške cerkve«.

 

Enak absolutistični, totalitarni pristop z vcepljanjem krivde in strahu ima uradna medicina, ki se kot pijanec plota oklepa svojih dogem o zdravju in jih preko številnih zdravnikov priporoča ljudem za odrešitev njihovih telesnih stisk. Ena od dogem uradne medicine se glasi, da je vegetarijanstvo škodljivo, da v rastlinski hrani ni dovolj aminokislin, železa, B12, cinka, maščobnih kislin, selena.

 

Obstaja veliko neodvisnih raziskavah izven uradne medicine, ki potrjujejo, da je uravnotežena vegetarijanska oziroma veganska hrana bistveno bolj zdrava od mešane prehrane, da v rastlinski hrani dobimo vse, kar potrebuje naše telo in da je meso rizični faktor za številne bolezni. Veliko teh raziskav objavljajo v reviji Osvoboditev živali in na strani www.osvoboditev-zivali.org  Stališče največjih in najpomembnejših svetovnih prehranskih združenj, kot so American Dietetic Association, Dietitians of Canada, British Dietetic Association, Deutsche Gesellschaft für Ernährung itd. je, da je ustrezno načrtovana vegetarijanska oz. veganska prehrana zdrava in primerna za vse človekove razvojne faze, od dojenčkov, otrok, mladostnikov, do odraslih, vključno z nosečnicami in športniki. Pod to stališče je podpisanih preko 100.000 strokovnjakov za prehrano in je podprto z veliko količino znanstvenih raziskav, ki med drugim kažejo povsem normalnen razvoj otrok ob uravnoteženi vegetarijanski in veganski prehrani.

 

Toda, tudi če ne bi bilo nobenih raziskav, že praksa kaže, da vegetarijanci lahko normalno živijo brez mesa, da lahko prenašajo hude telesne napore, da mnogi zelo redko obiščejo zdravnika, da izgledajo zelo zdravo in mladostno. Vendar, če imajo zdravniki v možganih tako močne programe, ki so se jih naučili na fakulteti, potem lahko izgubijo stik z  resničnostjo. Tako mi je deloval zdravnik v omenjeni oddaji, ko je svaril pred vegetarijanstvom, zraven njega pa sta sedela bistveno bolj zdrava vegetarijanca, eden od njiju ne uživa mesa celo od rojstva in ima prazno zdravniško kartoteko. Izgledalo je tako, kot da bi zdravnik prepričeval vegetarijanca, da je bela barva na steni v resnici črna.

 

Kakršnekoli dogme so škodljive.

 

V katoliški cerkvi dogme, rituali in obredi preprečujejo ljudem, da bi se približali Božjemu duhu v svoji notranjosti in resnično spoznali samega sebe. Vsak človek bi se brez dogem lažje zavedal, da je njegova edina prava identiteta to, da je globoko v sebi Božji otrok, ki je na Zemlji za to, da se nauči živeti v miru z vsemi ljudmi, s svetom rastlin, mineralov in živali ter tako postopoma čisti  svojo dušo, ki se lahko le popolnoma očiščena vseh bremen vrne nazaj v večno domovino.

 

Človek brez dogem uradne medicine pa bi lahko hitreje spoznal, da za svoje zemeljsko življenje ne potrebuje uživati hrane živalskega izvora. To bi pomenilo nepredstavljivo vrednost tudi za okolje, saj je znano, da je živinoreja najhujši povzročitelj okoljskih težav na Zemlji in povzroča več toplogrednih plinov kot celoten svetovni promet.

 

Damjan Likar, Ostrožno pri Ponikvi   

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 15. Marec 2009 ob 17:47 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !