Se bo papež opravičil ženskam?

Datum objave: 8.03.2009 ob 23:12
Kategorija: miks

 

Ženskam v zadnjih dva tisoč letih ni bilo lahko. Na podrejen odnos žensk v družbi so zagotovo vplivale tudi izjave pomembnih cerkvenih učiteljev o ženskah, ki jih papež še do danes ni preklical.

                            

V knjigi „Kdo sedi na Petrovem stolu“ lahko preberemo, citiram:

 

»Tomaž Akvinski je na primer rekel: „Ženska je spodrsljaj narave.“  Cerkveni oče Avguštin, pomemben cerkveni učitelj, ki je bil prav tako razglašen za svetnika, je rekel: „Ženska je manjvredno bitje, ki je Bog ni ustvaril po svoji podobi. Naravnemu redu ustreza, da ženske služijo moškim.“  Še ena izjava Tomaža Akvinskega: „Bistvena vrednost ženske je v njeni sposobnosti rojevanja in v gospodinjski koristi.“ Nadalje Tomaž Akvinski o ženski pravi: „S presežkom svoje vlažnosti in s svojo nizko temperaturo je telesno in duhovno manjvredna, neke vrste pohabljen, zgrešen, izjalovljen moški. Popolna uresničitev človeške vrste je samo moški.“ In: „Moški zarodek postane človek po 40-ih dneh, ženski pa šele po 80-ih dneh. Deklice nastanejo iz pokvarjenih semen ali vlažnih vetrov.“ Tudi cerkveni učitelj Ambrozij je govoril: „Ženska si mora zagrniti glavo, ker ni božja podoba.“ Tudi izjave papeža Pija II. (1405 do 1464), pričajo o tem: „Ko vidiš žensko, misli, da je hudič. Je neke vrste pekel.“ Cerkveni učitelj Johannes Chrysostomos je rekel: „Ženske so v glavnem določene za to, da zadovoljujejo pohotnost moških.” Ali se je sovražnost do žensk tako drastično izražala samo v srednjem veku, oziroma kaj se je dogajalo kasneje v zgodovini? Ta poniževalna drža do žensk se vleče kot rdeča nit skozi celo cerkveno zgodovino. V 17. stoletju je bilo veliko „krščanskih” pridig samo klevetanje ženske. Bavarski dvorni uradnik Egidius Albertinus je npr. o ženski rekel, da je „prav poseben hudičev instrument“ in avguštinski puščavnik Ignacij Ertl je vprašal: “Kaj je v glavi bolj neumnega in v srcu bolj šibkega kot ženska?”

 

Cerkev je zaničevala ženske tudi v 18. stoletju. Veliki govornik s prižnice Abraham iz Santa Clare je žensko blatil z besedami, da je lepo nališpana ženska tempelj, zgrajen na kloaki. Kdo bi hotel blato oboževati kot Boga?”  Še v zgodnjem 19. stoletju so izšli spisi o razvpitem sholastičnem prerekanju: „Ali ima ženska dušo?” Ta odnos najdemo nespremenjen še v 20. stoletju, npr. v grožnji jezuita Wilda, ki oznanja: „Deklice, ki nosijo mini krila, pridejo v pekel.”  Papež Pij X. je leta 1910 objavil dokument, ki ženskam prepoveduje peti v cerkvi in zapovedal je, da se ženske tiho udeležijo božje službe. Predzadnji papež Janez Pavel II. pa je izjavil: »Ženska mora tiho poslušati in se povsem podrediti. Nobeni ženski ne dovolim učiti in se dvigniti nad moškega«. Tudi v Svetem pismu najdemo nespoštljive citate o ženskah. V Timotejevem pismu prav tako piše: „Ne dovolim pa, da bi ženska poučevala, tudi ne, da bi gospodovala nad moškim. Tiho naj bo.(1 Tim 2,12) V 1. pismu Korinčanom najdemo: „Naj žene tudi v vaših Cerkvah molčijo. Ni jim namreč dovoljeno govoriti, ampak naj bodo podložne, kakor pravi tudi postava.“ (1 Kor 14,34) 

 

Spričo vseh teh citatov se marsikdo vpraša: „Zakaj pravzaprav ženske v katoliški cerkvi ne zahtevajo, da se papež opraviči vsem ženskam, ki jih je njegova institucija stoletja poniževala?“ Kajti dokler ne bo papež preklical teh izjav, ki so v nasprotju z naukom Jezusa iz Nazareta, bo lahko marsikdo pomislil, da se strinja z njimi.

 

Maja Fišer, Trzin

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 8. Marec 2009 ob 23:12 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

4 komentarjev na “Se bo papež opravičil ženskam?”

#1
Hotimir

Ja pajade :) Misli si. Papež je nezmotljivi naslednik kristusa, vsaj sam se je za to proglasil. Cerkev je pred dnevi izobčila iz cerkve 9 letno punco, ki jo je oče posiljeval od šestega leta. Pri devetih je zanosila in zdravniki so ugotovili, da bi umrla, ker bi rodila dvojčke, sama pa vaga 30 kg in so naredili splav. In???? Crekev je izobčila punco, njene starše in zdravnike iz bolnice, ki so ta greh naredili. To je bilo v Braziliji.

#2
nevenka

Cerkev je mračnjaška institucija, naprejena proti človeku. Svoja zla dejanja večinoma skriva za leporečjem in kot prikrita bolezen dela škodo človeštvu. No, včasih jih ne skriva. A zanje se ne upraviči. Morda čez tisoč let?

#3
nevenka

Ravno v primerih, kot je ta zadnji, ki je pretresel svet, se kažejo prave vsebine velike verske hinavščine, ki tako povzdiguje svetost življenja.

#4
mica

zakaj bi nekakšno opravičilo zahtevala od papeža za stvari, ki so se dogajale pred stoeltji?! Ja, kdo, za božjo voljo, pa je takrat razmišljal drugače kot Tomaž?! večji hudič je, ko delajo z ženskami tkao kot s smetmi DANES- V 21. STOL. TO je v nebovpijoče. Pa misliš, da bi se RES lahko kdo od teh moških ženski kot taki – opravičil? Bodisi tisti, ki jo – tudi pri nas- plačuje kot sužnjo, ali on- sredi muslimanskega sveta- ki jo ima zaprto kot žival, da se ji, vse do smrti, niti ne sanja, kako je v resnici živeti? Se bodo ženski opravičili tisti , ki jo še danes (pa menda vedno več je tega krutega pojava) obrezujejo in pohabljajo? Pa maja Fišer, pusti papeža tam, kjer je, ker je kot tak neškodljiv. S pstom raje pokaži na stvari, ki so, ki ji počno tisti, ki so že okusili slasti ženske, pa še vedno delajo z njimi kot s steklimi psi. ne vleci pa iz naftalina nekega Akvinskega, ker s tem deluješ butasto in smešno.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !