Med žrtvami celibata so bili pogosto otroci duhovnikov!

Datum objave: 7.02.2009 ob 12:47
Kategorija: miks

 

 

Katoliški duhovniki na Poljskem vse težje prenašajo celibat, kar tretjina pa jih je celo priznala, da imajo intimne odnose z ženskami, je pokazala raziskava univerze v Potsdamu.

 

Raziskava, ki je zajela 800 duhovnikov iz različnih katoliških redov, je pokazala, da je za večino od njih to, da nimajo svoje družine, problem, s katerim se vse teže soočajo. Več kot 50 odstotkov si jih želi soprogo in otroke, tretjina pa jih je celo priznala, da se niso mogli upreti tuzemskim skušnjavam in so imeli intimne odnose z žensko.

 

Ker število duhovnikov pada v mnogih državah, verjetno »grešni« župniki ne bodo deležni takšnih sankcij od poglavarja cerkve, kot je bilo to denimo v času papeža Gregorja (590-604). Kmalu, ko je bil izvoljen, je izdal odredbo o obveznem duhovniškem celibatu, češ, če lahko on zdrži brez seksa, lahko tudi vsi drugi. Kdor je prekršil zapoved o celibatu, je bil odstavljen. Možje in žene so se morali množično ločevati. Mnoge zapuščene ženske so naredile samomor. Pozneje naj bi Gregor odkril, da je zaradi njegove ukaza po nepotrebnem umrlo mnogo otrok, katerih duhovniški očetje so se jih morali odreči. Gregor je svojim služabnikom ukazal naj izpraznijo neki ribnik. Na njegovem dnu so našli lobanje 6 tisoč utopljenih ali drugače umorjenih otrok. Odredbo je takoj preklical. Škof Huldrik je ugotavljal, da so duhovniki vse prej kot ubogali Gregorjevo zapoved, »ne le da se niso odrekali devicam in ženam, niti bližnjim sorodnicam se niso, niti moškim in celo živalim ne«. Gregorjev poskus uvedbe duhovniškega celibata je naletel na hud odpor, zlasti v Nemčiji in Franciji. Obtožili so ga, da je brezbožnik in hinavec. Splošno znano je bilo, da »ima razmerje z grofico Matildo«. Gregorjeva obsedenost s spolnimi navadami je v cerkvi sprožila razprave, s katerimi so poskušali določiti različne stopnje pokore za nečistovanje. V srednjem veku se je moški, pri katerem je prišlo do nehotenega izliva semena, moral sedem dni postiti. Če si je pri tem pomagal z roko, se je moral pokoriti dvajset dni. Menih, ki se je samozadovoljeval v cerkvi, je bil obsojen na trideset dni posta. Za uporabo kontracepcijskih sredstev se je bilo treba ob vodi in kruhu ter brez seksa pokoriti tri do petnajst let.

 

Velik zagovornik celibata je bil tudi sv. Peter Damiani, ki se je v enajstem stoletju trudil, da bi uveljavil celibat med milanskimi duhovniki, vendar ni imel velikega uspeha. Da bi pokazal svoje resne namene, je dal nekaj poročenih duhovnikov kastrirati. Papež Aleksander II (1061-1073) je boj proti grehu spolnosti skoraj povsem opustil. Ko so leta 1064 v kraju Orange nekega duhovnika zalotili pri občevanju z očetom, ga papež ni odstavil. Podobno je dve leti kasneje oprostil nekega duhovnika iz Padove, ki je zagrešil incest s svojo materjo. Vprašanje duhovniškega celibata je bilo rešeno na sinodi v Piacenzi leta 1095. Štiristo duhovnikov in 30 tisoč laikov je sprejelo sklep, ki je dokončno prepovedal ženitve duhovnikov. V dokaz, da mislijo resno, so žene duhovnikov prodali v suženjstvo. To pa ni bil edini način izkoriščanja novega zakona, ki je cerkvi prinašal denar. Papež je kmalu uvedel razvpiti davek na seks. Duhovnik je lahko imel priležnico, če je zanjo plačeval redno letno takso.

Vir: Spolno življenje papežev, Nigel Cawthorne

 

 

Janja Škrjanc iz Kranja

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 7. Februar 2009 ob 12:47 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

26 komentarjev na “Med žrtvami celibata so bili pogosto otroci duhovnikov!”

#1
dr.Josko Florjancic

Svasta.

#2

Celibat ni naraven

#3

Janja Škrjanc… le od kje ji tako natančni podatki…

#4

Duhovnike bi morali pri novi maši ovezno svečano kastrirati !

#5

Zanimivo, glede celibata bi se verjetno večina strinjala da je nepotreben. Glede na to, da ga v Sv. pismu ni omenjenega. Kristus o njem ni govoil in uveden je bil šele nekaj stoletij kasneje. Da pa ga danes odpravijo pa mislim da je predvsem problem o možeh, ki o tem odločajo. Večinoma so to moški po 50, ko hormoni že malo popustijo. Mislim pa da bo celibat moral biti odpravljen v nekaj letih za korist Cerkve.

#6

Duhovnike nihče ne sili v celibat. Ko gre fant v bogoslovje (neke vrste študentski dom), točno ve, da bo ob posvečenju prisegel celibat. Duhovniki so svobodni v tem. Če pač tega ne more več držati, pač izstopi uz tega stanu. Vsake toliko časa se najde kdo, ki zapusti duhovniški stan zaradi ženske in otroka.

Kdor pa kadarkoli predlaga kastracijo, je velik nasilnež.

Kako to, da je celibat tako zanimiv za tiste, ki lahko tako svobodno živite svojo spolnost in se ne ozirate na nikogar?

Gdč. ali ga. Janja! Zanimivo se mi zdi, da informacije črpate iz anglikanskega okolja, ki je že od 16. stoletja dalje zelo nastrojen proti katoliški cerkvi.

#7

Jože je dobro povedal, vendar bi kljub vsemu (po mojem mnenju) duhovniki lahko imeli družino. Menim, da si jo zaslužijo.

#8

Tipi, ki gredo za duhovnike itak niso zmožni zadovoljit ženske, zato pa spokajo raje v celibat nato pa spolno potešitev iščejo pri otrocih.

Cerkev bi morali ukinit, cerkve pa dati v najem kakšnim gostincem, umetnikom,…

#9
blitz

Gospa Škrjanc, predlagam Vam, da si poskusiti čas zapolniti s kakšnim bolj veselim branjem, denimo Piko Nogavičko ali Kljukcem s strehe. Garantirano zabavno in nikjer nobenega duhovnika ali cerkve. Boste videli, da vam bo dobro delo. :wink:

#10

Pa kdo sili duhovnike v njihov poklic? Celibat je svobodna odločitev vsakega posameznika, če bi pa rad bil poročen duhovnik, naj prestopi med grške katolike (so tudi del katoliške Cerkve!) ali v pravoslavje.

#11

Replika enXu:

Jaz spoštujem duhovnike in ne toleriram takih izjav. Katerega duhovnika pa tako dobro poznaš, da bi vedel take podrobnosti glede njegove spolnosti? Če je par pedofilov med duhovniki, še ne pomeni, da jih je ostalih 996 v sloveniji tudi.

Rad sem v cerkvi, sodelujem s župnijsko skupnostjo in z različnimi duhovniki, ki so delovali in še delujejo v naši župniji. Res ne vem, kako lahko dajete take izjave. Mislim si, da se pač ozirate samo na floskule, ki jih slišite ali preberete v medijih.

#12
chef

@blitz: Ni šans. Člani tega trapastega društva prav uživajo v trpljenju, ki ga ponuja branje tekstov, ki jih pač berejo.

#13

JP, se strinjam s chefom. Življenje brez ……………… bi jim bilo mukotrpno in dolgočasno.

#14
nevenka

V marsikatero slovensko cerkev verniki ne stopajo z veseljem, predvsem pa puščajo otroke doma. Še posebej, če so v njihovo vas koga “kazensko” premestili.

#15

enX, ŽIVIŠ U ZMOTI !

#16

Kako slepa je lahko verska gorečnost se lepo vidi pri Mihatu: Janja natančno navede vir in avtorja besedila, a njemu verska slepota ne dovoli, da bi ta stavek prebral, pač pa jo sprašuje odkod njej tako natančni podatki. Odkod le, iz vatikanskih arhivov.

Iz enakih razlogov Jožetu odpove vsa logika in mirno zatrdi, da “duhovnike nihče ne sili v celibat”. Torej, če jih nihče ne sili v celibat, potem lahko obstajajo tudi poročeni duhovniki. Zdaj čakamo, da nam Jože zmagoslavno odkrije ime poročenega duhovnika (po možnosti ne bivšega).

Verjetno pa možakar že sam sebi ne verjame, saj nazadnje grozi: “ne toleriram takih izjav”. Netoleranca verskih gorečnežev do drugače mislečih je pa splošno znana, tudi gornji sestavek, ki nažalost izpričuje zgodovinska dejstva, jo lepo opisuje.

Pa to ali se nekdo pripelje v stanje verske skurjenosti, niti ni najhuje. Najhuje je to, da RKC kot najbolj zločinska organizacija vseh časov, pri katere praksi so se učili tako Hitler, kot Stalin, še vedno obstaja in si v svoji moralni spačenosti celo drzne druge podučevati o svetosti življenja.

#17

@Jože, sploh nisem napisal, da so vsi duhovniki pedofili.

Večina je popolnoma impotentnih in jih spolnost sploh ne zanima.

Nekaj pa jih ima malo preveč testosterona in jim ob luškanem otročku začne delovati domišljija.

#18

iratio,

še vedno se ne strinjam s celibatom,

a če bi Jože napisal da mladih fantov (mogoče bodočih duhovnikov) nihče ne sili v celibat bi blo vredu ?

#19

Kar navadili smo se na določeno stopnjo hinavščine. Nikogar več resno ne moti, da slovenski katoliški duhovniki hkrati sodijo pod dve zakonodaji. V pravu bi v takšnih primerih moral obveljati blažji zakon.

A kaj ko, medtem ko v Sloveniji delodajalcu ni dovoljeno groziti ne ženski (ne moškemu), da bo izgubil službo, če dobi otroka, pa to pri duhovnikih toleriramo. Verska svoboda? Ali dovoljenje zadnjemu evropskemu totalitarizmu, da maltretira svoje člane.

In da bo absurd še večji ti isti duhovniki dobijajo še del plače (prispevke za zdravstveno in podobno varnost) od države. In državo še vedno nič ne moti, da se ne spoštuje naše lastne zakonodaje.

Zanima me, kdaj bo ta zakoreninjena tradicija začela koga tako hudo motiti, da bo prebil te tabu teme. Da o njih vsaj govorimo.

Pa ne samo o tem, da menimo, da bi bilo prav, da duhovniki lahko imajo otroke, pač pa ali in kako se bomo postavili po robu njihovemu delodajalcu, če zaradi poroke izgubijo službo.

#20
nakladalo

vsem, ki pravite in mislite, da je celibat neka prisila, predlagam, da greste 29. junija v eno izmed slovenskih stolnic na posvečenje novomašnikov. in boste slišali kako je glede celibata.

bogoslovec se 5 let pripravlja na posvečenje. in v to pripravo spada tudi prečiščevanje glede celibata. ali bom zmogel to živet. če bogoslovec v teh letih spozna, da ga ne bo mogel živet, lahko mirne vesti zapusti bogoslovje kadarkoli hoče. in preden je bogoslovec posvečen v diakona, kasneje v duhovnika, ga škof posvečevalec še enkrat vpraša pričo zbranega ljudstva, če hoče živeti celibat. in če odgovori da hoče, ga škof posveti. v nasprotnem primeru ga pa ne.

in kje je tu prisila? cerkev ti da možnost 5 let, ali še več, če sam izzražiš željo, da spoznaš ali je celibat tvoj način življenja.

#21

Dečko dragi, 5 ali 15 let, slovenska zakonodaja takšenga pogoja ne dovoljuje predpisati nobenemu delodajalcu. (Niti društvom.) Edino obstaja ena zgodovinska izjema, katero smo se navadili niti ne opaziti preveč. In to je RKC.

In da veš, marsikatera ženska je pripravljena 5 let študirati, da dobi dobro kariero na borzi. In je po študiju pripravljena obljubiti (in res tako misli), da ne bo zanosila naslednjih deset let in se bo odgovorno obnašala do delodajalca in bo za nagrado prišla pod sam vrh finančne piramide. A vsi imamo simpatije do žensk, ki se zaljubijo in odvžejo besne materialne dobrine, zato da so lahko matere. Pri duhovnikih pa naj bi bilo narobe, če se jim po nekaj letih zbudi pravi očetovski instinkt?

#22
nakladalo

ne, to ni narobe. če pa se jim zbudi, in ne morejo več biti brez svoje lastne družine, pa se lahko odpovejo duhovniški službi. da jo prošnjo za spregled celibata in postavitev nazaj v laiški stan. ko to obijo, se lahko tudi cerkveno poročijo, prejemajo zakramente, in se tudi zaposlijo znotraj Cerkve.

#23

In jim Cerkev sama najde službo? Po slovenski zakonodaji je to dolžnost delodajalca. (Pri prerazporeditvi lahko dobiš slabše delovno mesto ne pa tudi nižje plače.)

#24

iratio: veš, se dogaja, da nekoga spolno zlorabi kakšen “ateist”, potem pa obdolži kakšnega duhovnika. Tako da ne men o pedofilih. Človek, ki je pedofil, (ateist, katoličan, protestant, musliman… itd.) napade otroka, potem pa obtožijo taki ljudje si ti duhovnike.

Je pa nekaj res, ko kakšen pedofil napade otroka, v medijih ne napišejo: “Ateist napadel otroka”, ali “Študent gradbene fakultete napadel otroka”. Vidimo samo: “35 letnik napadel otroka.”

Razumeš, o čem govorim? In ko umre kakše pacient v bolnišnici, takoj so VSI zdravniki slabi. Enako velja za duhovnike. Žalostno.

#25

Miha, vsaj dva problema sta tu. RKC trdi, da je papež moralna avtoriteta. Še več. Trdi, da je (v verskih zadevah) nezmotljiv namestnik Boga na Zemlji. Si zamišljaš Papeža, kako beži s starejši gospe ukradeno torbico? Se strinjaš, da bi to bil bistveno večji škandal, kot če bi isto storil jaz? Tudi v mojem primeru bi bil škandal. Ne bi pisalo “40-letnik ukradel torbico” ampak “učitelj ukradel torbico”.

Ob iniciaciji del tega “blagoslova” papež in škofje prenesejo na svoje podrejene škofe in duhovnike. V njih tako odkrijejo nekaj božjega. Če to drži, potem se ne bi smelo zgoditi, da duhovnik starejši gospe ukrade torbico. Se strinjaš? No in res se take stvari ne dogajajo. Dogajajo se pa hujše. Recimo katoliški menih fra Satan je med ustanovitvijo koncentracijskih taborišč Jasenovac in Stara Gradiška bil idejni in fizični vodja pokolov. Ja (po domače) župnik je klal.

Reč je problematična z dveh zornih kotov. Prvega sem že omenil in mene kot ateista ne tangira pretirano. Pač se samo norčujem, a to pomeni beseda sveti mož. Drugi problem pa je prikrivanje, ki ga izvaja Cerkev. To pomeni, da storilca ne kaznuje, pač pa klavca morebiti še nagradi. S tem pokaže drugim, kaj naj jim bo zgled in samo tresemo se lahko, kaj bo v naslednji vojni.

#26
nakladalo

pež in njegova nezmotljivost. torej gre za to, da je papež nezmotljiv takrat, ko govori “ex catedra” in v soglasju z vsemi škofi. ni to, da je nezmotljiv v vsem karkoli reče. daleč od tega.

glede župnika ki kolje, pa si mogoče razmišlal, da je nekdo “od njihovih” se dal posvetit samo zaradi tega?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !