Cerkev, orožje in revščina

Datum objave: 12.11.2008 ob 23:48
Kategorija: miks

V oktobru tega leta je bil svetovni teden razorožitve. Ob tem je komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci pozdravila razorožitvene pozive OZN in podprla vse pobude za razorožitev. Omenjena komisija je podprla tudi papeža pri njegovem povabilu, da naj države zmanjšajo izdatke za oboroževanje in raje pomagajo najbolj revnim in zapostavljenim.

Vsekakor omenjene besede katoliške komisije Pravičnost in mir lepo zvenijo. Vprašanje pa je, ali ne gre pri tem samo za lepe, prazne besede, izrečene samo zato, da se cerkev prikupi javnosti? Vprašanje tudi je, ali imajo omenjene besede sploh kakšno verodostojnost? Zakaj?

Katoliška cerkev že od vsega začetka podpira pravično vojno, kar seveda ni v skladu z naukom pacifista in mirotvorca Jezusa Kristusa, v čigar imenu ta ista cerkev deluje. Pravična vojna je zanjo tista vojna, ki pomeni obrambo in širjenje katoliške vere. Iz zgodovine je razvidno, da je cerkev sama neposredno ali posredno preko drugih vodila mnogo vojn, v katerih je padlo milijone ljudi. »V takšni vojni sovražnike z mirno vestjo daviti, ropati, žgati je krščansko in delo ljubezni,« je npr. izjavil Tomaž Akvinski, cerkveni učitelj. Ni čudno, da je II. svetovno vojno začel katolik Hitler, cerkev ga je podpirala, obe svetovni vojni pa sta se začeli na krščanskem zahodu. Ta je preplavljen s stotinami milijonov izvodov biblije, v kateri mrgoli pozivov na ubijanje in vojne. Katoliška cerkev je izrecno podprla ameriško invazijo na Irak, kar je razvidno npr. iz pisma ameriškega vojaškega nadškofa Edvina O’Brien, ki ga je dne 26.3.2003 objavila Katoliška tiskovna agencija. Cerkev je tako izrecno podprla uničevanje Iraka in stotisoče žrtev te vojne, ubijanje ljudi in uničevanje iraških domov pa še sedaj podpira. To je zanjo pravična vojna, saj sicer ne bi sodelovala v njej. Velika verjetnost je, da ima cerkev svoj kapital v dejavnosti, ki je tako ali drugače povezana z vojsko in da ima od ubijanja in uničevanja veliko korist.

Zanimivo je, da cerkev želi, da se izdatki za vojsko zmanjšajo, ne pa da se odpravijo. Če misli resno z Božjo zapovedjo: »Ne ubijaj!« in z Jezusovimi besedami, da je potrebno ljubiti sovražnike, bi morala biti za odpravo vseh izdatkov za oboroževanje in vojske same. In seveda to predlagati državam. Ali niso torej takšne cerkvene besede samo lep ovoj, vendar s krvavo vsebino?

Katoliška cerkev uči zlato pravilo, ki se glasi: Kar želiš, da ti drugi storijo, stori ti prvi njim. Če cerkev želi, da bodo imele njene uvodoma navedene besede in pozivi vsaj malo verodostojnosti, naj bo vzor in naj prva naredi korake v tej smeri. Zato naj cerkev ukine svojo papeško gardo in vojaške kurate v vojskah, svojim vernikom naj zapove, da uveljavljajo ugovor vesti vojaški službi iz verskih razlogov (cerkev sedaj ugovora vesti sploh ne priznava), iz svojega nauka naj črte vse, kar napeljuje k vojni in ubijanju, ne glede na to, ali gre za pravično vojno ali ne, povrne pa naj tudi vso škodo, ki jo je povzročila s podporo vojnam. Seveda naj vso nepredstavljivo bogastvo, ki si ga je tako ali drugače prigrabila tudi z vojnami razdeli revežem. Začne naj torej živeti v skladu z naukom Desetih božjih zapovedi in Govorom na gori, ki ju sicer ima polna usta.

Ko bo katoliška cerkev storila omenjene korake, bo lahko drugim to predlagala oz. od njih zahtevala. Dokler pa sama tega ne stori, nima za kaj takega nobene moralne pravice, pa tudi podlage v Kristusovem nauku ne, tako da bi bilo pravično in v skladu z dejanskim stanjem, da iz svojega imena in ideologije črta besede: krščanska, Kristusova, Jezusova. Zato so tudi uvodoma navedene besede komisije Pravičnost in mir bolj ali manj neverodostojne.

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve:

Zanj Janja Škrjanc, predsednica in

Vlado Began, pooblaščenec društva

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 12. November 2008 ob 23:48 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

1 komentar na “Cerkev, orožje in revščina”

#1

Janja,Vlado in vsi drugi,kot že nekajkrat,ponavljam,da sem Cerkev jaz,moja poklicanost je hoditi za Njim ter izpolnjevati zapoved ljubezni do Boga in bližnjega.To je vse in to hočem živeti-tudi skupaj z enakomislečimi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !