Martinovanje je posvečeno svetniku, ki je bil kriminalec!

Datum objave: 7.11.2008 ob 18:13
Kategorija: miks

Martinovo ali god sv. Martina iz Torusa, je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da je lahko zakril revščino. V Sloveniji in na Hrvaškem se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Sicer pa mnogi ne vedo, da je bil “sveti” Martin zločinec.

Velik del zemljišč in stavb je cerkev dobila z ropanjem templjev. Tako je npr. sveti Martin, velik svetnik Francozov, pred tem francoski oficir s svojimi roparskimi četami potoval skozi dežele ter ropal in rušil poganske templje. Tudi drugi tako imenovani sveti papeži so počeli podobno. Če je sv. Martin naropal toliko bogastva, potem se mu ni bilo tako težko odreči enemu plašču.

Poznano je tudi, da so skozi antiko in ves srednji vek obstajali cerkveni sužnji. Ob tem so bili cerkveni sužnji mnogo na slabšem kot posvetni, ker so slednji lahko postali tudi svobodni. Osvoboditev cerkvenega sužnja je bila prepovedana. “Sveti” Martin je imel kar 20.000 sužnjev! Vir: Mahnmal – Aktuel, 1/2006

Gretta Mikuž Fegic, Solkan

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 7. November 2008 ob 18:13 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

1 komentar na “Martinovanje je posvečeno svetniku, ki je bil kriminalec!”

#1

Kot,da bi danes ne bilo sužnjev,pozanimajte se no malo,kako živijo npr.pri zasebnikih zaposleni gradbeni delavci npr..in mnogi drugi.-le slepi danes ne vidite velike množice sužnjev,tudi v Evropi,tudi v Sloveniji,da o Amerikah,Aziji,sploh ne govorimo…mnogo,mnogo težje živijo kot v antiki in v srednjem veku…za to smo odgovorni vsi…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !