Evangeličanska cerkev je klon katoliške!

Datum objave: 1.11.2008 ob 13:58
Kategorija: miks

V nemški reviji sem prebral zanimivo odprto pismo:

Odprto pismo škofu Huberju iz evangeličanske deželne cerkve na Bavarskem:

Spoštovani gospod Huber,

vedno znova slišimo o Vaših intenzivnih ekumenskih prizadevanjih, na primer srečanje s kardinalom Lehmannom na TV, da bi sedanjo ekumensko ledeno dobo odtalili. Na 10. sinodo nemške evangeličanske cerkve je bil povabljen tudi katoliški škof Gerhard Ludwig Mueller, predsedujoči ekumenske komisije nemške katoliške škofovske konference.

Kot mejnik in važen element ekumenskega napredka opisujejo pogovor s papežem Janezom Pavlom II. o ekumenizmu v preteklem letu. S tem obiskom izražajo zahvalo evangeličanske cerkve papežu za njegova pogumna dejanja v smeri ekumenizma, ki jih je papež storil v času svojega papeževanja. Na obisk v Rim je bil povabljen za ekumenizem zadolženi kurijski kardinal Walter Kasper, da bi govorili o bodočnosti ekumenizma med nemško evangeličansko in katoliško cerkvijo.

Gospod Huber, zakaj se kot predstojnik Evangeličanske cerkve v Nemčiji tako močno angažirate za ekumenizem? Znano je, da je ustanovitelj Vaše cerkve Luther v nekem svojem govoru povedal: »Papež je satan!« – logičen zaključek tega: katoliški kardinali so satanovi generali!

Gospod Huber, zakaj se toliko ukvarjate s satanovimi generali?

Vi to vprašanje odklanjate? Vas smem potem vprašati, ali poznate Luthrov nauk in ga tudi izvajate?

Z veselim pričakovanjem na Vaš odgovor se poslavljam s prijateljskimi pozdravi!

Hiltrud Beil

Opozorilo našim bralcem: Nič nimamo proti ljudem, ki so člani ene ali druge cerkve – gre za njun režim!

Vir: revija »Denk mit«

Vprašanje, kot je bilo naslovljeno predstojniku Evangeličanske cerkve v Nemčiji, velja tudi za g. Geza Ernišo, luteranskega škofa in predstojnika Evangeličanske cerkve v Sloveniji:

Gospod Erniša, zakaj se toliko ukvarjate s satanovimi generali?

Zakaj se neprestano srečujete s predstavniki katoliške cerkve v Sloveniji? Zakaj ne živite po nauku svojega ustanovitelja in glavnega »guruja« M. Luthra, ki je katoliško cerkev smatral za leglo satanskih naukov? Vas je strah protireformacije – saj se katoliška cerkev konec koncev pod sedanjim papežem Benediktom XVI. ponovno pripravlja na »evangelizacijo« Evrope? Ali pa se po tihem oportuno zavedate, da imate s paktiranjem s katoliško cerkvijo, s katero sedite v istem čolnu duhovniške kaste, samo koristi?

Ob 31.10., dnevu reformacije (beri: evangeličanski verski praznik), državno zaukazanem prazniku (kar je seveda v nasprotju s sedmim členom slovenske Ustave, ki govori o ločenosti med državo in katerokoli versko skupnostjo) in dela prostem dnevu se človeku porajajo še dodatna vprašanja, delno izhajajoča tudi iz zgodovine teh krajev.

Najprej bo mogoče kdo ugovarjal, da Slovenci s tem praznikom ne slavimo ustanovitve Evangeličanske cerkve (ko je M. Luther 31.10.1517 pribil na vrata katoliške cerkve v Wittenbergu v Nemčiji svoje teze o prenovi katolicizma), ampak na ta dan slavimo nacionalno-identitetno dejanje P. Trubarja in njegovega kroga z natisom prvih knjig v slovenščini – torej je to neke vrste kulturni, ne pa verski praznik. Če bi to bilo tako, potem bi za državni praznik izbrali recimo dan izzida prve natisnjene knjige v slovenščini, ali kaj podobnega – pa seveda ni.

Sicer se osebno z Luthrovim mnenjem o katoliški cerkvi in njenem diktatorskem vodji papežu bolj ali manj strinjam, toda če se današnja Luthrova cerkev, to je evangeličanska cerkev, ozre nazaj, kaj so protestantski kleriki ZARES spremenili v teoriji in praksi glede na katoliško cerkev? Po mojem mišljenju praktično nič! Edino, kar vidim, je nekoliko bolj dosledno sklicevanje na biblijo oz. na svoje človeško, s časom in prostorom pogojeno razumevanje le-te. Tako seveda niso sposobni prepoznati potvorjenih poročil o delovanju Božjih prerokov še iz časov tempeljske duhovščine pred Jezusom – podobno kot katoliški kleriki. Da ne omenjamo komaj verjetnih ideoloških skrpucal, ki spominjajo na katoliške, njihovega še vedno glavnega ideologa M. Luthra, kot npr., da je vseeno, kaj človek počne, slabo ali dobro – saj grozoviti luteranski “bog”, ki ga je začuda Luther poimenoval J. Kristus, že pri stvarjenju človeka le tega za večno določi, ali bo končal v peklu, ali v nebesih. Če ni to neverjetno! Da lahko nekdo zares verjame v nekaj takega! Po moje je biti luteranec in dosledno verjeti temu nauku ravno tak, če ne še hujši mazohizem, kot je primer z verjetjem v katoliške ideološke cvetke.

V skladu s to ljudomrzno ideologijo luteranskega boga je tudi lutrovsko-evangeličansko kršenje Božjega zakona: »Ne ubijaj!« – in to tako v odnosu do ljudi: npr. tridesetletna verska vojna v Nemčiji v 17. stoletju v času katoliške protireformacije kot tudi v odnosu do živali in narave: še nisem slišal, da bi se luteranski pridigarji zgledovali po Jezusu in svoje vernike učili ljubezni do živali, kar posledično pomeni postati vegetarijanec, ne delati bestialnih poskusov na živih živalih, ne loviti naših prijateljic, ipd. Da se pri tem imajo luteranci, podobno kot katoliki, za kristjane nima ne samo po mojem mišljenju nobene zgodovinske podlage v resničnem nauku Jezusa Kristusa, ki je učil nesebično ljubezen tako do ljudi kot do živali. Seveda in luteranci in katoliki hote ali nehote »pozabljajo«, da je bil Jezus vegetarijanec in pacifist – pacifist, tudi ko je šlo za obrambo lastnega življenja.

Luteranci se sicer ne zbirajo okoli strogo totalitarno organizirane kleriške hierarhije z diktatorskim “usmerjevalcem zemeljske oble” na čelu kot katoliki, toda tudi oni poznajo sistem duhovniške manipulacije z verniki, ko so njihovi kleriki – tako kot katoliški, islamski, judovski, budistični, hinduistični, animistični, ……. – našli tržno nišo pri duhovni ponudbi na ozemlju, kjer delujejo in se tržijo ljudem ne samo s prebrisanim vtiskovanjem v podzavest, ampak tudi s prisilo in terorjem – tako kot katoliki. Konec koncev so nemški lutrovci na ozemlju današnje Nemčije pobili več žensk kot nemška izpostava Vatikana s svojo inkvizicijo. Pa tudi A. Hitler ni za izvedbo holokavsta črpal navdiha samo pri katoliško-vatikanskem antisemitizmu, tudi M. Luther je položil v zibko svoje evangeličanske cerkve genocidno naravnano sovraštvo do Judov – pa do drugovercev, upornih kmetov, žensk, …..

Če upoštevamo dejstvo, da je npr. nemška evangeličanska (Luthrova) cerkev približno enako enormno bogata kot nemška katoliška cerkev – obe tudi z neprestanim sesanjem davkoplačevalskega denarja – potem lahko sklepamo, da je luteranska duhovščina sicer vire svojega bogatenja nekoliko spremenila v primerjavi s katoliškim klerom – npr. nimajo prodaje odpustkov, ni trgovanja z relikvijami, ni verskih, devica-marijinih “multimedijskih” centrov, kot npr. katoliška Fatima, Lurd, Medžugorje, … – toda tako ali drugače je luteranski kler predvsem s pomočjo države dobro poskrbel zase, tako kot katoliški. Ko se protestantje toliko sklicujejo na biblijo, bi mogoče še razmislili o tistem Jezusovem izreku, zapisanem v njej, o bogatašu, kameli, šivankinem ušesu in nebesih. Če se ozremo na zadnjih 400 let zgodovine evangeličanske cerkve, vsaj jaz vidim, pa sem prepričan, da nisem edini, da se je njen protestantski kler, podobno kot katoliški, odločil za tuzemeljski bogataški ples okoli zlatega teleta. Jezus Kristus naj s svojimi nebesi nekoliko počaka, če bo za njih sploh kdaj aktualen.

Ja, res je, luteranska cerkev ni nič drugega kot vatikanski klon – vsaj po mojem prepričanju. Izhajajoč iz tega prepričanja – le kako bi odgovoril na vprašanje v članku, češ, zakaj se predstojniki evangeličanskih cerkva toliko ukvarjajo s satanovimi (katoliškimi) generali? Mogoče z “Gliha skup štriha!”?

Ko takole razmišljam, se mi za konec postavlja vprašanje: Le zakaj so se evangeličani sploh odcepili od katoličanov – pa še pred tem razcep in sovraštvo med pravoslavci in katoličani? Zaradi ega? Zaradi hitrejšega bogatenja nove duhovniške kaste, ki je zlorabila nezadovoljstvo mnogih dotedanjih katoliških vernikov z naravnost grozljivo manipulacijo z resničnim naukom pacifista in vegetarijanca Jezusa Kristusa s strani Vatikana in njegove katoliške cerkve? Mogoče je na začetku mladi Luther iskreno mislil s prenovo katoliške cerkve v smeri Jezusovega nauka in ko ni mogel, je z državno pomočjo severnonemških knezov ustanovil svojo cerkev. Toda že takoj se je vse skupaj milo rečeno sfižilo. Tudi iz lastne izkušnje vem, da če se želimo spremeniti in s Kristusom v svoji notranjosti (seveda brez duhovniških »posrednikov«) ne očistimo svojih človeških predstav in predsodkov, nas le ti prejkoslej speljejo nazaj v stare tirnice. Podoben primer je po moje tudi z anglikansko (protestantsko) cerkvijo, katera dandanes zaradi hude notranje krize vedno bolj razmišlja o vrnitvi v naročje katoliške cerkve, razmišlja, da bi anglikanski klon zamenjala za katoliški original – pri tem pa ni sposobna ali pa noče videti, da je tudi izvorna katoliška matična celica vsaj v enaki, če ne v še hujši notranji krizi.

Borislav Kosi, Križevci pri Ljutomeru

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 1. November 2008 ob 13:58 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

2 komentarjev na “Evangeličanska cerkev je klon katoliške!”

#1

Zanimiv pogled na realnost.

#2

REs ga lomite,g.Borislav:Jezus,da je vegetarijanec?Ribe,ki so mu bile redna prehrana in jagnjeta,ki jih je jedel vsaj ob Pashah po vašem sodijo med rastline???!!! Drži pa,kar trdite o razdorih:ti so res vedno sad sovraštva in greha,da…z njimi ljudje tako nekoč kot danes dokazujemo,da smo potrebni spreobrnitve ter odrešenja..A odrešiti nas more le Bog po našem Jezusu Kristusu…če Ga hočemo sprejeti za svojega Rešitelja…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !