Začetnik reformacije je papeža označil za satana!

Datum objave: 30.10.2008 ob 18:06
Kategorija: miks

V Sloveniji konec oktobra kot državni praznik praznujemo dan reformacije, začetek protestantskega gibanja, ki je pred 400 leti pretreslo katoliško cerkev in zaznamovalo evropsko zgodovino. Njen glavni začetnik je nemški duhovnik Martin Luther, ki je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v nemškem mestu Wittenberg pribil list s 95 tezami, s katerimi je obsojal tedanje ravnanje rimskokatoliške cerkve. Glavna spodbuda za to dejanje je bilo prodajanje odpustkov in cerkvenih služb, s katerim je cerkev želela zaslužiti denar za gradnjo Bazilike sv. Petra v Rimu. Luther je sprva zahteval le reformo katoliške cerkve, ker pa ga je ta zavrnila, se je oblikovala nova cerkvena organizacija, luteranska cerkev.

Manj znane so zapisane Luthrove kritične izjave do papeštva:

»Papež ima prevlado v svoji pokvarjenosti peklenskega zmaja in vso podlost satanskih pomagačev.« (vir: R.Baumer: Martin Luther in papež) V Luthrovem pisanju Heer predigt gegen die Turken, 1529 piše: »Verjamem, da je papež zamaskiran poosebljen satan, ker je zadnji kristjan.«V Luthrovem pisanju Wider das Papsttum von Teufel Gestiftet (23.31545) so sledeči citati: »…krasijo se z imenom kristjani sv. Petra in cerkve, čeprav so bolj hudobni od hudičev v peklu.« …«Tako vidimo, da on (papež) s svojimi rimskimi kardinali ni nič drugega kot obupan lump, Božji in človekov sovražnik, ki dela zmedo v krščanstvu in je domovanje satana…« »Satan je ustanovitelj papeštva, on govori in deluje skozi papeža in rimski sedež. Kaj lahko človek verjame satanu kot morilcu in očetu laži, bi že moral vedeti vsak kristjan (Joh8).« »Tu imaš papeža, kaj je in od kod prihaja, namreč strahota vsega malikovanja, od vseh hudičev iz dna pekla privlečen.« »Kdor je poslušen papežu, ta bo zveličan; toda papež sam kot skala ni nikomur poslušen in podrejen. Ima duhovne pravice za izdajanje dekretov in vso razumevanje. Iz tega se da jasno razbrati, da je papež in njegovo papeštvo satanska prikazen iz spreobrnjenega, ponarejenega razumevanja in laži, bogokletnosti, kot rojenega iz satanove zadnjice.« »… papež je velecerkveni tat in razbojnik cerkvenega ključa, vseh dobrin obeh – cerkve in svetnih vladarjev – morilec kraljev in hujskač za vsemogoče prelivanje krvi, gospodar vseh gospodarjev vlačug in nečistovanja, da ni za povedati, nasprotnik Kristusa, grešni človek in otrok pogube, pravi volkodlak.« »Satansko papeštvo je zadnja nesreča na Zemlji in bližina tega, da lahko vsi hudiči zavladajo z vso svojo močjo. Bog nam pomagaj! Amen.« (vsi citati so iz: Martin luthers werke, Weimarer Ausgabe)

Seveda je bil, tako kot številni papeži, tudi Luther obremenjen z zločini. Tudi on je odobraval sodno preganjanje čarovnic. Pri tem se je med drugim skliceval na besedilo biblijske Stare zaveze, 2 Mz 22, 17, kjer piše: „Čarovnice ne puščaj pri življenju!“ Znana je Luthrova izjava: „Nočem sočutja za čarovnice. Hočem, da jih sežgejo po kosih.“

Daša Žugelj, Piran

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 30. Oktober 2008 ob 18:06 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !