Na Brdu pri Kranju je tik pred volitvami potekala mednarodna konferenca o pravnih vidikih verske svobode. Državni Urad za verske skupnosti, na čelu katerega je še iz časov prejšnjih LDS-ovih vlad nastavljeni katolik g. Čepar, ki konferenco organizira, nanjo ni povabil nobenega od slovenskih sociologov religije. Ti so zanjo izvedeli zgolj po naključju. Profesor s FDV dr. Marjan Smrke, je prepričan, da vlado oziroma urad za verske skupnosti moti predvsem njihova kritičnost.

Smrke je sicer znan sociološki kritik katoliške cerkve, ki jo je razgalil tudi v knjigi Družbena mimikrija. V njej piše, da so religije pogosto le izvori posvečenih izgovorov za doseganje povsem drugovrstnih, pritlehnih ciljev. Kar naj bi se tikalo nekakšnih vzvišenih sfer, je izza dimnih zaves mimikretičnih signalov prepoznati kot surovo igro moči, kakršne še svet živali uprizarja le v svojih najslabših trenutkih. V knjigi omenja tudi zgodovinske vire, denimo Konstantinovo darovnico, ki je eden najdaljnosežnejših ponaredkov v evropski zgodovini: dokazovala naj bi, da je cesar Konstantin na začetku 4. stoletja papežu Silvestru I. podaril obsežna ozemlja rimskega cesarstva. V srednjem veku si je rimskokatoliška cerkev s tem ponaredkov v rokah prilastila velike posesti, ki so utrjevale njeno družbeno moč. Smrke navaja tudi kritične izjave Primoža Trubarja do RKC, ki katoliško duhovščino, ki se navzven predstavlja z raznoraznimi istovetenji s Kristusom šteje za navidezne duhovnike, lažne preroke in lažne Kristuse. Jezuite, orodje protireformacije, pa je opredelil kot »volčji ceh v ovčjih oblačilih«. V knjigi so tudi citati filozofa Paula Holbacha (1723 -1789) iz njegove knjige Razkrinkano krščanstvo, v katerem poudarja, da so cela vrsta cerkvenih delovanj premišljene prevare in da osrednji obredi rimskokatoliške cerkve niso nič drugega kot magijski obredi.

Tako je. Če je bistvo resničnega Jezusovega nauka miroljubnost, pacifizem, ljubezen do živali, ljudi in vsega stvarstva, potem Rimskokatoliška cerkev ne samo da ni krščanska, ampak deluje direktno PROTI nauku Jezusa iz Nazareta. Neovrgljivih znanstvenih dokazov iz zgodovine za ljudomrznost Vatikana in njegove cerkve imamo ničkoliko. Ne samo jaz, pa ne samo dandanes nikakor ne enačimo katolicizma s krščanstvom, saj katolicizem ni nič drugega kot v nam dosedaj poznani zgodovini daleč najagresivnejša inačica bojevitega poganstva.

Borislav Kosi, Križevci pri Ljutomeru

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 28. September 2008 ob 20:48 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

5 komentarjev na “Se katoliška cerkev boji znanstvenih kritik sociologov, npr. g. Smrketa?”

#1

Mednarodna konferenca na Brdu:Pravni vidiki verske svobode je povabila k sodelovanju pravnike!,predstavnike ustavnih sodišč ter upravnih organov,pristojnih za področje verske svobode in verskih skupnosti.Udeležilo se je je 50 mednarodno uveljavljenih strokovnjakov pravnikov,ustavnih sodnikov,profesorjev in akademikov ter predstavniki pristojnih vladnih organov…otvoritvi pa so prisostvovali tudi častni gostje. resnično neprimerno/milo rečeno)bi bilo na tako konferenco vabiti sociologa M.Smrketa,ki je svojo “kariero” naredil kot utemeljevalec komunistične ideologije o veri kot opiju ljudstva… Priznam pa,da bi me veselilo opazovati obraze udeležencev konference,ki bi jim tov.Smrke razlagal vsebino svojega “strokovnega”dela:Družbenena mimikrija… A čas takih “strokovnjakov” je,hvala Bogu, mimo…

#2

Tudi čas katoliških fundamentalistov in fanatičark – kot npr. izgleda da je ga. Doris – bo enkrat mimo. Bati se je samo, da nam “podzemlje” pripravlja nekaj v stilu: po Vatikanu – Vatikan.

#3

A je to tisti Smrke, ki se rad za fanti po FDV-ju ozira?

#4
blitz

to pa res ni tako grozno, da Smrketa niso povabili. On pač ni noben kaliber, ki bi lahko v resni debati sodeloval. Pa je na svetu gotovo nebroj eminentnih znanstvenikov, kritikov Cerkve, ampak naša zvezdnika Smrke in Dragoš nikakor ne sodita mednje. Njuna raven razprave bolj spominja na Jelinčičeve izpade

#5

Žal mi je zaradi mojega butastega komentarja z 2.10….nimam pravice do sodbe o vašem pisanju in se bom tega v prihodnje ogibala…lep pozdrav.Doris

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !