Hlapčevski odnos Janševe vlade do katoliške cerkve

Datum objave: 16.09.2008 ob 18:34
Kategorija: miks

 

V Sloveniji se povečuje revščina. Že več kot 200.00 prebivalcev živi pod njenim pragom. Če bi se ukinili še socialni transferji, bi se število revnih bistveno povečalo, verjetno kje na 500.000 ali še več. Vse to ni ovira za vladajočo koalicijo, da ne bi z raznimi finančnimi injekcijami povečevala že tako velikega bogastva cerkve. Država letno podari katoliški cerkvi tako ali drugače več kot 10 milijonov evrov: za toliko se povečuje cerkveno premoženje, torej premoženje tuje pravne osebe, za toliko je revnejši slovenski narod. Za koga v tem pogledu dela vladajoča elita: za najbogatejšo nedržavno organizacijo na svetu ali za slovenski narod? Kaj bi lahko s tem denarjem naredili dobrega za blaginjo Slovenije? Vladajoča ideologija rajši torej financira institucije tuje pravne osebe, kot pa da bi ta denar uporabila za pomoč prebivalcem Slovenije, ki so npr. v stiski. Ali vladajoči namenoma delujejo proti prebivalcem Slovenije, saj ni dvomiti, da ne bi poznali relevantnih dejstev? Cerkveno premoženje v Sloveniji presega milijardo evrov. In s tem premoženjem upravlja papež, saj je ta po zakoniku cerkvenega prava vrhovni upravitelj celotnega cerkvenega premoženja. Z mnogimi nepremičninami v Sloveniji torej upravlja tuj vladar! Lažje pride kamela skozi šivankino uho kot bogataš v nebesa, uči sama cerkev.

 

Vladajoča oblast obilno financira tudi katoliško vzgojo in izobraževanje na vseh ravneh. Tako sofinancira katoliške vrtce, gimnazije, teološko fakulteto in katoliško osnovno šolo. Samo za teološko fakulteto, ki je sicer dvoživka, je namreč del cerkve in protiustavno del države, saj je del univerze v Ljubljani, plačajo davkoplačevalci, pa čeprav so ločeni od cerkve, okoli 2 milijona evrov letno. Zakaj vlada ni izločila teološke fakultete iz državne univerze, saj cerkvena organizacija ne more biti del javnega oz. državnega sistema, če je država ločena od cerkve? Ali je slovenska država izgubila del svoje suverenosti?

 

Katoliška cerkev je na račun vračila nacionaliziranega premoženja že dobila vrnjeno za okoli 200 milijonov evrov premoženja, vsi postopki pa še niso končani. Poleg tega bo cerkev dobila še odškodnino za nezmožnost uporabe nacionaliziranega premoženja. Zneski iz tega naslova bodo visoki in se bodo verjetno gibali v desetine milijonov evrov. Zanimivo pri vsem tem je tudi dejstvo, da so edino cerkve oz. verske skupnosti upravičenci za vračilo premoženja fevdalnega izvora, druge osebe pa ne. Jasno je, zakaj se samo verskim skupnostim vrača to premoženje. Zaradi katoliške cerkve oz. nemoči slovenske države v razmerju do svetega sedeža. Na ta način se neizmerno bogati cerkveno premoženje, s katerim upravlja tuj vladar – vladar, ki spada v kategorijo absolutističnih vladarjev.

 

Poleg tega stanejo katoliški kurati davkoplačevalce okoli 200.000 evrov letno. Tudi tako se bogati super bogata cerkev. Ali bi vladajoča oblast s tem denarjem lahko naredila kaj dobrega za revne? Seveda bi lahko za revne naredila kaj dobrega tudi s tistim denarjem, ki ga vsako leto nameni za romanje vojakov v katoliški Lurd. Pa ga rajši zapravi za dejavnosti, ki kršijo slovensko ustavo.

 

Država je zelo radodarna do cerkve tudi na področju kulturnih spomenikov. Sofinancira vzdrževanje oz. obnovo mnogih cerkva in sakralnih objektov. Mnogi, ki živijo pod pragom revščine in svojim otrokom ne morejo privoščiti najbolj običajnih stvari, morajo financirati obnovo objektov super bogate tuje pravne osebe. Zopet kraja ljudi. Kaj ima to opraviti s pravičnostjo, ni jasno. Pravičnost pa je eden izmed temeljev pravne države. Kaj je naredila vladajoča oblast, je vidno. Revščina raste, bogastvo cerkve pa tudi. Po javno objavljenih podatkih je vlada v tem mandatu namenila za obnovo katoliških objektov okoli 5 milijonov evrov. Poleg tega stroške elektrike za nočno osvetlitev cerkva skoraj izključno krijejo občine, cerkev pa je še oproščena plačevanja nadomestila za stavbno zemljišče za sakralne objekte. Vzeti revnim in dati bogatim. Ali je država hlapec cerkve?

 

Čeprav cerkev noče poskrbeti za plače svojih župnikov, pa je od države izposlovala, da ta za okoli 1.000 duhovnikov plačuje prispevke za obvezno zdravstveno in pokojninsko ter invalidsko zavarovanje. Klasična cerkvena logika: zakaj bi plačevala, če lahko to dela država. Cerkev birič, država hlapec? Tako davkoplačevalci za okoli 1.000 katoliških duhovnikov plačujejo okoli 2 milijona evrov letno, kar je kar kakšnih 80 % proračuna urada za verske skupnosti. Vir informacij – pričujoči blog: http://razmisli.blog.siol.net/

 

Jože Lipej, Šmarje pri Jelšah

 

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 16. September 2008 ob 18:34 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

2 komentarjev na “Hlapčevski odnos Janševe vlade do katoliške cerkve”

#1

To se vleče že od Konstantina naprej, a ni jasno da država rabi Boga in to je pač Cerkev. Vse je nad ljudmi, celo neka tuja morala. Skrbi me, da ta morala nima nič ali zelo malo opraviti z ljubeznijo, bolj s pravili družbenega obnašanja. Ne vem, kam se je izgubil človek in njegova vrednost, pravzaprav pravi Bog.

#2

Ov, in glede teh faksov…teološka fakulteta menim da je zelo dobra, saj povečuje družbeno razgledanost. Na splošno lahko dobiš marsikaj prav tu, če že gledaš na orodja. In zato menim, da to ni nobena kršitev ustave, saj imajo ljudje ja možnost izbire. Če so to izbrali, zakaj pa nebi to tudi uporabili? Naj bi kar to zavrgli, kar še kar odzvanja v naši podzavesti, globoko potlačeno?

Menim, dragi Jože, da ne zaupate dovolj v človekovo dobro. Vse, kar se namreč dogaja zunaj vas, so orodja, drugo pa je notranjost, in ta je Bog, vedno, pa naj bo to ime še tako zlorabljeno.

Ljudje smo prav vsi dobri, nihče ni slab. samo zelo ranjeni smo, tako zelo, da ne vidimo več znotraj nas samih. A ko nismo več ranjeni, ko se odločimo za to, da smo zopet eno s stvarstvom in seveda njegovimi ljudmi, lahko vse to uspešno uporabimo, da se končno združimo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !