Bo Jože Plečnik hkrati blaženi in večno preklet?

Datum objave: 14.09.2008 ob 14:04
Kategorija: miks

 

Ob 50-letnici smrti arhitekta Jožeta Plečnika je Slovenija leto 2007 razglasila za Plečnikovo leto.V istem letu je katoliška cerkev sprožila postopek za arhitektovo beatifikacijo, kar je sprožilo precej vročih polemik. Če gre verjeti ljudskemu glasu, naj bi bil Plečnik vegetarijanec. Tu pa se pojavi absurdna situacija.

 

Mnogi ne vedo, da je papež Janez III. v 6. stoletju preklel vegetarijance. To izobčenje je razglasil na prvi sinodi v Bragi, izobčenje pa se je glasilo: »Če ima nekdo mesne jedi, ki jih je Bog dal ljudem za uživanje, za nečiste in … se jim (mesnim jedem) odpove…, je obtožen z anatemo.« Izobčenje ali anatema ni nekaj nedolžnega, je najhujša cerkvena kazen. Izobčenje pomeni večno prekletstvo izobčenca. Takšno prekletstvo je imelo za prizadetega daljnosežne posledice že v zemeljskem življenju: bil je zaničevan, izključen in s tem »izobčen«. Tako ni imel nobene državne zaščite in nobenih meščanskih pravic. Kdor ga je umoril, je bil izpuščen brez kazni. Izobčenje je torej pomenilo isto kot neposredna smrtna obsodba. Izobčenje je bilo torej izrečeno nad tistimi, ki so se odločili, da bodo sledili zapovedi Ne ubijaj in ne bodo uživali živih bitij, ki jih je ustvaril Bog Stvarnik.

 

Cerkev je skozi vso zgodovino preganjala vegetarijance, torej tiste, ki niso uživali mesa, s čimer so varovali življenja živali, življenja živih bitij, ki jih je ustvaril Bog. V času cesarja Konstantina so vlivali v grlo tekoči svinec tistim, ki se niso odpovedali vegetarijanskim »krivim učiteljem«. Za na novo spreobrnjene v krščansko vero se je glasil del veroizpovedi, ki so jo morali izgovoriti pred vstopom v cerkev: »Preklinjam Nazarečane, trdovratneže, ki zanikajo, da je bila žrtvena postava dana od Mojzesa, in so vzdržni do hrane iz živih bitij«. Navezujoč se na to, je srednjeveška inkvizicija obešala ljudi, ki so odklanjali, da bi ubijali živali – kot dokaz svoje pravovernosti je moral osumljeni npr. javno zaklati žival. Iz leta 1051 izvira poročilo, ki govori o smrtni kazni nad nekaj prakristjani, ki so odklonili, da bi ubili kokoši.

 

Izobčenje vegetarijancev še do danes ni bilo preklicano in velja tudi v Sloveniji. Vegetarijanci v Sloveniji so tako avtomatsko izobčeni in s tem večno prekleti. Cerkev jim je namenila večni ogenj, večno trpljenje. Zanje ni odrešitve. Katoliki v Sloveniji lahko zaničujejo vegetarijance, jih preganjajo, mogoče jih lahko, glede na smisel anateme, celo ubijejo in to brez katoliške kazni.

 

Če je bil tudi Plečnik vegetarijanec, je katoliška cerkev izobčila tudi njega in mu namenila večni ogenj. Bo torej Plečnik hkrati blaženi in večno preklet? Takšni paradoksi v katoliški cerkvi niso redkost. Vzrok temu pa je, da je nauk cerkve skoraj povsod v popolnem nasprotju s preprostim naukom Jezusa iz Nazareta, ki nikoli ni govoril o peklu, izobčenju, večnemu prekletstvu. Pekel si je cerkev izmislila, da lahko straši svoje ovčice in jih obvladuje. Kako dolgo se bodo ljudje še pustili ustrahovati?

 

Daša Žugelj, Piran

 

 

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 14. September 2008 ob 14:04 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

1 komentar na “Bo Jože Plečnik hkrati blaženi in večno preklet?”

#1

Iin kaj je toti Janez bil tolk veliki al kaj? Mislim, pojma nimam, kako smo lahko kdajkoli poslušali takega neumneža, ki se je imel za neko visoko duhovno bitje, ki je nad vsemi in samo njegovo mnenje šteje, brez mnenj drugih ljudi. Khm.

In žal ta veleum, vsaj upam da ne tava nekje med nebesi in peklom in se še sedaj obtožuje.

Hočem reči: pa briga me, kaj toti Janezek reče! Bolje bi bilo, da ljudi ločimo po napredku, ki so ga storili glede zavesti, medsebojne ljubezni, koliko smo pravzaprav navdihnjeni po njem, kakor po činu in slavi. Ali se ne vleče to že predolgo?

Mislim, če želimo narediti kakšno spremembo, jo enostavno naredimo, saj nam ni treba iti na blog ali ga celo delati, pač naredimo to na sebi. In kdo je potem ogrožen od kogarkoli? Pač bomo umrli, saj smo že mnogokrat…neumno je misliti, da je to življenje edino, bolj edinstevno. No pa recimo da sploh ne bomo umrli. Ker ne moremo. Lahko pa končno pustimo kakšen odtis, namesto da se vdamo strahu pred smrtjo, ker še vedno mislimo, da je ta proti živlejnju.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !