Poznamo zloglasen stavek iz Biblije: »Podredite si zemljo.« Oprt na to izjavo človek v zadnjih dva tisoč letih dobesedno divja po celem zemeljskem površju in uničuje naravo. Posledice takšnega odnosa do matere Zemlje bodo verjetno usodne za ta svet. Skoraj že dnevne novice o naravnih katastrofah nazorno kažejo, kje se nahaja svet. To niso posamezne vesti o viharjih, poplavah, sušah, potresih…, ki si dan za dnem podajajo roko in na katere ponovno pozabimo, ko jih preberemo. Vse pogosteje in vse bolj razločno opozarjajo na očitno enosmerne globalne pojave, trende, razvoj in stopnjevanje, katerih delovanje in posledice daleč presegajo naše zmožnosti dojemanja.

Novinar in sociolog Matthias Holzbauer pravi, da je bil izvorno ta stavek mišljen: »Podredite si zemljo z ljubeznijo  in odgovornostjo – tako kot npr. vrtnar neguje svoj vrt.« Vrtnar ga ne bo izkoriščal, ampak ga bo negoval, da mu bo vrt vračal s  pridelkom. Duhovniška kasta pa je to sporočilo vedno sprevračala in izkrivljala ter z lastnim slabim zgledom še okrepila  brezobzirnost in egoizem v ljudeh. Že v Stari zavezi najdemo boj med preroki, ki so izgovarjali, kar je Božja volja in duhovniško kasto, ki se za to ni zanimala, saj je vedno iskala le lastno korist in moč,« je dejal Holzbauer in dodal, da je znan protestantski teolog Walter Nigg je v svoji knjigi »Preroški misleci« označil duhovnike za največje sovražnike prerokov. Raziskal in ugotovil je, da so v vseh časih obstajali  prenašalci Božje besede, vendar so jih duhovniki vedno zatirali. »Duhovniki so se postavili tako rekoč med Boga in ljudi. Vsak človek ima možnost, da se v svoji notranjosti odpre kozmični zavesti, iz katere izhaja in ki je njegova prava domovina. Duhovniki pa so se postavili vmes s trditvijo, da je kontakt med Bogom in človekom mogoč samo z njihovim  posredovanjem. V resnici pa so mnogi med njimi še bolj oddaljeni od Boga kot večina ljudi,« je prepričan nemški sociolog.

Holzbauer je poudaril tudi globji pomen zakona vzroka in posledice: »Kdor je povezan z naravo in ima občutek za živali, rastline in celo minerale, ta ve, da ne moremo kar preprosto vsega uničiti, ne da bi to prineslo posledice. V bistvu je to zakon, ki ga poznamo iz naravoslovja in se ga učijo že otroci v šoli, zakon akcije in reakcije, vendar tega ne povezujemo s psiho, z etiko in moralo in ne z odnosi med ljudmi, naravo in živalmi. Res se postavlja vprašanje, zakaj ne bi  ta zakon veljal tudi za naše obnašanje, za naše razmišljanje, za celotno naše življenje? Vemo, da če primem vročo kuhalno ploščo, si opečem prste. Torej poznamo zakon vzroka in posledice, toda le malo ljudi ve, da ga najdemo tudi v Bibliji, v Pavlovem pismu Galačanom, v 6. poglavju. Tam je rečeno: »Ne varajte se, Bog ne pusti, da se iz Njegovih norčuje. Kajti to, kar človek seje, to bo žel«. Torej imamo setev in žetev, kar je tudi vzrok in posledica. Žal pa so cerkve ta nauk, ki je zapisan v njihovi lastni Bibliji, komaj kaj upoštevale in očitno vanj ne verjamejo. Zelo malo je razširjen in le redko ga citirajo iz Biblije. V to ne verujejo, sicer  bi se v zadnjih 2000 letih  ne nabralo toliko hudega nad človeštvom. Pomislimo na križarske vojne, sežige čarovnic itd. Vse te zadeve, ki  so zelo očitno proti Božjim zakonom, izhajajo iz cerkve. Če poznam zakon setve in žetve, potem tega ne morem početi. Zavedam se, da če jaz sedaj nekoga mučim ali ga ubijem, sam nosim posledice za to dejanje. Že to je zelo važen vzrok, ki so ga cerkve posejale s tem, da tega niso približale ljudem, niti jim niso bile za zgled,« je dejal avtor knjige Nove preobleke sveta senc. Vir: TV Mensch&Erde 

  Zoran Šaponia, Ljubljana

 

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 20. Maj 2008 ob 23:59 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !