Katoliški genski inženiring

Datum objave: 17.05.2008 ob 11:34
Kategorija: miks

 

Pred časom je Vatikan objavil sedem novih grehov: uničevanje in onesnaževanje okolja, prekomerno bogatenje, ki povzroča bedo in siromaštvo, pedofilija, splav, znanstveni poskusi na ljudeh, uporaba in preprodaja drog, manipuliranje z genskimi zapisi ter genetične spremembe. Grešniki, ki so podlegli skušnjavi in so katerega od teh grehov zagrešili, se bodo znašli v peklu, poročajo iz Vatikana.In kako je v praksi? Škofija Magdeburg sodeluje pri dejavnostih raziskovalnega centra za rastlinsko in bio-tehnologijo v nemški deželi Sachsen Anhalt. Biopark GmbH v kraju Gantersleben je raziskovalni center za rastlinsko in bio-tehnologijo. 49-odstotni lastnik je škofija Magdeburg, katere delež v tem podjetju znaša 16 milijonov evrov. Iz tega izhaja, da zastopniki Vatikana odobravajo kmetijsko usmerjen genski inženiring. (Schrot und Korn, August 2007) 

Negativni učinki gensko spremenjene hrane  doslej niso bili dokazani, kdor je lačen, pa ne loči med takšno in drugačno hrano, je jasno in glasno povedal nadškof Martino.Vatikan se je začel s to temo ukvarjati že pred ministrsko konferenco Svetovne trgovinske organizacije leta 1999 in za sodelovanje zaprosil vse akademije znanosti evropskih držav in od njih dobil enotno mnenje, da gensko spremenjena hrana nikakor ni nevarna človeku. Kardinal Ersilio Tonini je dejal, da cerkev mora prisluhniti ječanju trpečih in klicem obupanih. Če lahko gensko spremenjena hrana nahrani milijardo revežev, bi bilo kriminalno dejanje ustaviti njeno pot. Znanstvene raziskave so dar in sveta dolžnost. Gensko spremenjena hrana je znanstveno odkritje, torej poveličevanje življenja, človeškega uma in veličine božjega daru, je poudaril Tonini. V tretjem svetu ljudje povprečno živijo samo 40 let, podhranjenost otrok je katastrofalna, 800 milijonom ljudi pa ta trenutek grozi, da bodo umrli od lakote. Kako si potem upa Evropa zapirati vrata gensko spremenjeni hrani? sprašuje kardinal. (Blagoslov za gensko spremenjeno hrano, Delo, 5.8. 2003). 

Zaradi gensko spremenjene hrane v Indiji množični samomori 

Ker razširjanje gensko spremenjenih rastlin za lobi predstavlja milijardni posel, so njegovi predstavniki na eni od mednarodnih konferenc novo tehniko hvalili kot rešiteljico človeštva.  Govorili so o svetovni lakoti in o pomembnem prispevku genskega inženiringa k preživetju človeštva. Hvalili so gensko spremenjeni bombaž v Indiji, ki ga tam že deset let pridelujejo na velikih pridelovalnih površinah, in ga označili za pravi blagoslov, ki je številnim Indijcem pomagal do večjih dobičkov. Na to je odgovoril eden od indijskih sodelavcev alternativne Nobelove nagrajenke Vandane Shiva in povedal, kako je družba Monsanto v Indiji vzpostavila strahovlado. Najprej so kmete s pomočjo brezobzirnih načinov modernega oglaševanja navdušili za genski inženiring. Lobi jim je obljubljal za 80 odstotkov večje žetve. Semensko blago, ki je bilo v povprečju štirikrat dražje od navadnega, so smeli kupiti na kredit. V zameno so morali podpisati nepravične pogodbe, s katerimi so se obvezali, da bodo dokupili tudi ustrezno napravo in vse druge pripomočke ter umetna gnojila. Celo zastonjsko seme so velikodušno razdelili skeptičnim kmetovalcem.  

Nekaj časa je bilo vse v redu. Nato pa je sledila veriga slabih letin. Gensko spremenjene rastline so postajale vse šibkejše in vedno manj odporne na bolezni in škodljivce. Zaradi tega so morali kmetje dokupovati vedno več škropiv, kar je privedlo do tega, da svojih kreditov niso mogli več odplačevati in so si nakopičili vedno več dolgov. Položaj je bil tako brezupen, da so mnogi indijski kmetovalci videli samo en izhod, samomor. Tako se je v Indiji v zadnjih petih letih ubilo 25.000 pridelovalcev gensko spremenjenih sort. To pomeni 13,7 samomorov na dan zaradi ‘blagoslovov’ genskega inženiringa, ki so jih med ljudstvo ponesli razni oddelki za odnose z javnostjo velikih agrarnih podjetij. (Genski inženiring, Freiheit für Tiere, 1/2008) 

Emilia Errath, Altfeld, Nemčija

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 17. Maj 2008 ob 11:34 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

5 komentarjev na “Katoliški genski inženiring”

#1

Ja, pa še res je vse! Pejte na jutubo in vtipkite World by Monsanto. SHOCKING!!!!

#2

Morda pa bi prepovedali trgovce – ali pa pravnike

#3

Vatikan NI objavil sedmih novih grehov. Gre le za novinarsko raco, ki so jo uspesno razsirili vsi vodilni casopisi. Posledicno je Cerkev – tudi v medijih – zanikala, da bi se stevilo smrtih grehov spremenilo. Se vedno jih je sedem: napuh, lakomnost, necistost, nevoscljivost, pozresnost, jeza, lenoba.

#4
smartini

Kot je že metuzalem povedal, ni novih grehov, le razmišljanje duhovnika (mislim, da kardinala) o tem, da bi to lahko dodali… Mediji pa (kot vedno) opravijo svojo nalogo…

#5

Denar, sveta vladar in gdor ga nima životar! Grozljivke so v teh in takih zgodbah, pa vendar se ne zaustavi nič, ali skoraj nič, kar pelje v pogubo človekov obstoj. In tako se bo nadaljevalo dokler ne do prišla napovedana kataklizma, ali sodnji dan, ali rešitev od najvišjega- stvarnika, ki je naredil človeka po svoji podobi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !