Katoliška cerkev je podprla invazijo na Irak!

Datum objave: 8.04.2008 ob 01:06
Kategorija: miks
                          Tiskovno sporočilo

Papež Benedikt XVI. je na cvetno nedeljo poslal v svet dramatičen poziv k miru v Iraku. „Ustavite pokole, nasilje, sovraštvo v Iraku,“ so bile papeževe besede, ki so bile objavljene v medijih. Vsekakor je papežev poziv k miru v Iraku dobrodošel, vendar pa je vprašanje, ali je ta poziv iskren?

Katoliška cerkev (KC) odobrava tako imenovano pravično vojno. Zanjo je pravična vojna tista, ki ji prinese koristi. Pravična vojna je tudi tista, s katero je odstranjeno vse tisto, kar nasprotuje katoliški veri, kot to izhaja npr. iz pisma Pija IX. nadškofu Freisingu v Münchnu. „Vsi, ki niso katoliški, so krivoverci in bratje Judov,“ je izjavil Ambrozij „sveti“. KC se je glede iraške vojne jasno opredelila, kar dokazujejo npr. citati iz govora ameriškega vojaškega nadškofa O’Briena vojaškim duhovnikom ob začetku invazije na Irak (Katoliška tiskovna agencija, 26.3.2003): …“ Upamo, da bodo vsi dejavniki, ki so vodili do naše intervencije končno objavljeni in …“, “Če služite ali pomagate enotam v boju ali služite družinam, ki jih tarejo skrbi – vaša duhovniška dolžnost ni bila še nikoli pomembnejša ali bolj cenjena kot zdaj.“, „Popolnoma primerno je, da člani naše vojske izhajajo iz integritete in sposobnosti odločanja naših voditeljev ter zato svoje vojaške dolžnosti izvajajo s čisto vestjo. Naše vojaško vodstvo medtem vzpodbujamo v njihovem vestnem prizadevanju, … in ne uporabijo več sile kot je nujno, da bi dosegli omenjene cilje. …“ Kot je razvidno iz citatov, nadškof O’Brien smatra ameriško vojsko kot našo vojsko, torej katoliško. Tako bi bilo mogoče reči, da je potem tudi vojna v Iraku katoliška vojna. KC očitno ni samo podprla invazije na Irak, temveč v njej tudi aktivno sodeluje s svojimi kurati in z vojaki, ki so katoliške vere. Vojna v Iraku je torej za KC pravična vojna, saj se s tem odstranjujejo muslimani, ki jim KC ne priznava pravice do življenja oz. obstoja.

Vojna v Iraku je povzročila več kot 100.000 mrtvih ljudi, ekološko katastrofo in smrt velikega števila živali. Mnogi deli države so uničeni. Za vojno ne nosijo odgovornost samo posvetne države, npr. ZDA, temveč tudi KC, saj invazijo na Irak že od vsega začetka podpira. Žrtve v Iraku tako niso samo posvetne žrtve, temveč tudi verske. V Iraku se uresničuje načrt KC o odstranitvi vseh tistih, ki so proti njej. Seveda pa tega ne dela sama, saj si tega ne upa več, to dela preko drugih, v tem primeru v preko ZDA. Tako kot je Hitler uresničeval cerkveni načrt o odstranitvi Judov, tako Bush uresničuje cerkveni načrt o odstranitvi muslimanov. Zanimivo je, da je bilo v medijih večkrat zapisano, da se je Bush v mnogih zadevah navdihoval v Bibliji – ta pa je sveta knjiga Katoliške cerkve. Tudi pri napadu na Irak?

Vojna v Iraku pomeni kršitev elementarnih človekovih pravic. Ni kršena oz. odvzeta samo pravica do življenja več kot 100.000 osebam, temveč so kršene tudi druge osnovne človekove pravice: pravico do družine, pravica do osebnega dostojanstva, pravica do duševne in telesne integritete, … Vse to je posledica tudi cerkvene podpore vojni. Po drugi strani pa ta cerkev uči Ne ubijaj! Ali ne gre tukaj za neverjetno dvoličnost?

Katoliška cerkev po invaziji na Irak ni spremenila svojega nauka. Iz Iraka ni odpoklicala svojih vojaških kuratov in vernikov. Ni se pokesala zaradi uničevanja Iraka, ni poravnala škode, ki jo je s podporo vojni povzročila in še povzroča. Vsaj javnosti to ni znano. Zato je mogoče reči, da je papežev poziv k miru bolj njegova želja po pridobivanju medijske pozornosti in izboljševanju podobe v javnosti ter ne gre za iskreno željo po miru. V javnosti se predstavljaš kot mirovnik, v ozadju pa tvoji ubijajo in uničujejo – večina okupacijskih vojakov, ki v Iraku ubijajo in uničujejo je namreč cerkvenih kristjanov. Ali ne gre torej pri papeževem pozivu za mir za neverjetno sprenevedanje in norčevanje iz javnosti?

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve:

Zanj Janja Škrjanc, predsednica in

odvetnik Vlado Began, pooblaščenec društva

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 8. April 2008 ob 01:06 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

4 komentarjev na “Katoliška cerkev je podprla invazijo na Irak!”

#1

Tako idiotskega zapisa pa res še nisem videl. Papež že od začetka vojne nasprotuje vojaškim posegom v Iraku – pa tega ni treba govoriti, saj samo največjim bedakom to najbrž ni jasno. Žal pa mora nekatere še doleteti spoznanje, da je pripadnikov RKC toliko, da jih najdemo v domala vseh organizacijah na svetu. Poleg tega morajo odkriti tudi (če to seveda zanje ne bo prehud napor), da so pripadniki RKC poleg tega še marsikaj drugega, npr. državljani neke države – v tem primeru ZDA, kjer je patriotizem na zelo visoki ravni in je iz tega vidika stališče škofa razumljivo – kljub temu da je nasprotno stališču Vatikana. S tem se vidi manipulacijski namen tega zapisa, nasedli pa mu bodo tisti, ki se bodo pustili prepričati, da je mnenje vsakega kristjana stališče RKC (za primerjavo: mnenje vsakega Slovenca stališče Slovenije)

#2

giovanni, če nasprotuje zakaj potem ne pove svojim vernikom, da naj se vojn ne udeležuejejo?

#3

Mr. President, as you carry out your lofty mission of service to your nation and to world peace, I assure you of my prayers and cordially invoke upon you God’s blessings of wisdom, strength and peace.

http://www.zenit.org/article-10283?l=english

#4

Date: 2003-03-25 Pope Urges Respect for International Humanitarian Law in War Sends Message to Military Chaplains Attending a Course in Rome VATICAN CITY, MARCH 25, 2003 (Zenit.org).- John Paul II rejected recourse to war as a means to resolve differences — with the exception of legitimate defense — and urged respect for humanitarian law in armed conflicts.

Celotni tekst je na http://127.0.0.1:4664/cache?eventid=83546&schemaid=6&q=vatican+military++march+2003&s=EQw3kwUaIGCOvf88Vy6VqB348wE

Opozarjam na : with the exception of legitimate defense Domača naloga: Preverite datum, kdaj je Bush začel govoriti o obrambni vojni in kje je bil pred tem na obisku.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !