V Bibliji sicer piše, da je Jezus jedel ribe in jagnje, kar za nekatere pomeni, da ni bil vegetarijanec, vendar pa mnogim ni znano, da obstajajo prvokristjanski spisi, ki pojasnjujejo, kaj se je v resnici dogajalo z Jezusom. Po vseh znanih znanstvenih in duhovnih analizah o življenju Jezusa iz Nazareta ni dvomov, da so bili On in Njegovi neposredni nasledniki, to je prvi kristjani, vegetarijanci. Zapisano je, da so farizeji in pismouki kot neposredni razlog za Jezusovo križanje razglasili prav to, da ni pustil zaklati jagnjeta. Citat; »… Zdaj je šel Juda Iškarijot v hišo Kajfe in mu rekel: Glej, pashalno večerjo je obhajal za vrati z opresniki namesto jagnjetom. Jaz pa sem kupil jagnje; toda prepovedal ga je ubiti. Glej, priča je mož, od katerega sem ga kupil.»… In Kajfa je raztrgal svoja oblačila in rekel: »Resnično, to ni pasha po Mojzesovem zakonu. Zagrešil je dejanje, ki zasluži smrtno kazen, zakaj to je težka kršitev zakona. Čemu potrebujemo še dodatne priče? …« (Jezusov evangelij. Kaj je bilo pred 2000 leti? Rottweil 1986) Ve se, da Jezus ni zapovedal zaklati jagnjeta za pasho, temveč je bilo to jagnje Njemu in njegovim apostolom ponujeno in da iz vljudnosti ponujene hrane ni odbil. V knjigi »To je moja beseda A in Ώ« je Kristus pojasnil, kaj se je dogajalo pri zadnji večerji: »Niti apostoli niti učenci niso naročili, da naj se zakolje jagnje. Vendar so tako Meni kot apostolom in učencem kot dar ljubezni ponudili kose pripravljenega jagnjeta. Naši bližnji so nas hoteli s tem obdariti, ker bolje niso znali. Blagoslovil sem dar in pričel jesti meso. Moji apostoli in učenci so storili enako kot  Jaz. Takoj nato so Mi postavili vprašanje v tem smislu: Mi naj bi vendar prenehali uživati meso. Tako si nam zapovedal. Zdaj si sam zaužil meso. Moje sem poučil: Človek naj namerno ne ubije nobene živali in tudi ne uživa mesa živali, zaklane za pripravo jedi. Toda če so ljudje, ki so še nevedni, pripravili meso kot hrano in z njo obdarili gosta in mu jo ponudili na gostiji, potem gost naj ne bi odklonil daru. Kajti razlika je, če človek to je iz poželjivosti po mesu ali pa v zahvalo gostitelju za njegov trud. Vendar naj bi vedni človek, če ima možnost in če dopuščajo zunanje okoliščine in čas, dal gostitelju splošna navodila, vendar naj ga ne poskuša poučiti o nečem boljšem. Ko bo prišel čas, bo tudi gostitelj razumel ta splošna navodila.«

 Zakaj je Jezus pomnožil mrtve ribe?

To je razložil Kristus sam v knjigi »To je moja beseda A in Ώ«: »Moji učenci so mi prinesli kruh in grozdje, da bi oboje pomnožil. Tistega dne pa so Mi dali pomnožiti tudi mrtve ribe. Ko sem vzel to mrtvo substanco v Svoje roke, sem pojasnil ljudem, da se je iz njih umaknil potencial Očetove moči, visoka življenjska moč, in da ne bom ustvaril živih rib, da bi jih spet ubili. (…) In smiselno sem jim rekel: Zaradi zemljine energije so še ribe cele. Zato vam iz Očetovega Duha ne bom podaril žive ribe, temveč bom ustvaril iz energije zemlje ribe, ki so mrtve, z malo nihanji torej. Nikoli ne bodo živele in ne da se jih ubiti. Rad bi vam pokazal kakšen okus ima živa hrana – kruh in sadje – v primerjavi z mrtvo. (…) Tako so ljudje lahko spoznali razliko med živo in mrtvo hrano, med visokonihajočimi in nizkonihajočimi živili.«

 Gretta Mikuž Fegic, Solkan

 

 

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 15. Marec 2008 ob 14:24 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

3 komentarjev na “Eden od neposrednih povodov za Jezusovo križanje je bila tudi Njegova ljubezen do živali in posledično: vegetarijanstvo”

#1

V primeru mrtvih rib gre seveda za prispodobo, s katero je Jezus želel povedati, da je do sosedov, sorodnikov in drugih ljudi potrebno gojiti enakost in enakopravnost in to tudi izkazovati s stiskom roke. Pred našim štetjem v tistem koncu sveta stiska rok kot pozdrava namreč niso poznali, poznali so le poljubljanje rok višjemu na družbeni lestvici, kar je ljudski glas posmehljivo poimenoval “dati nekomu mrtvo ribo”. V angleščini, denimo, se je do danes obdržal identičen izraz “dead fish shakehand”, ki pomeni nekomu dati mlahavo roko.

#2
davidpelko

Ne bom se vključeval v debato v ribe, ampak tisti sestavek o vegetirajanstvu po moje drži. Tudi jaz osebno mislim in čutim, da je bil Jezus vegetarijanec. In dejansko bi ljudje morali živeti brez mesa. To je ena od stvari s katero bo človeštvo v prihodnosti moralo “razčistiti”, ker nas bo bolezen rak počasi pojedla. Veliko rakavih obolenj je posledica dolgoletnega uživanja mesa skozi generacije.

Sam osebno še vedno jem meso, vendar mi je letos že uspelo brez mesa biti malo več kot mesec dni. V načrtu imam še nekaj takšnih intervalov z in brez uživanja mesa in upam da mi bo do konca leta uspelo jesti samo še hrano brez mesa.

Čutim, da je tako prav.

#3

O Jezusu ja napisanih toliko laži, da se ti zrola, če poznaš resnično zgodovino tistega časa. Jezus je bil popolnoma normalen človek kot vsi drugi ljudje tistega časa, rodil se je tako kot vsi drugi ljudje in ne tako kot laže Cerkev. Na ozemlju Jeruzalema sta bili dve veri in to pristna domača od domačinov. Druda vera je bila od priseljencev in bili so spori med tema dvema verama, ki so trajali več tisoč let. Spori so se stopnjevali in priseljenci so začeli praviti, da bo že prišel odrešenik, ki jih bo rešil vsega hudega od napadov tam živečih domačinov. Izbrali so si močnega mladeniča in ga naučili naj se predstavi oni drugi veri, da je poslan od Boga vsemogočnega. Tisti, ki so postavili mladeniča Kristusa , še sanjalo se jim ni kaj bo nasprotna vera naredila, da ga bo živega pribila na križ. Po Kristosovi smrti je postala nova vera in to Krščanska in ni več Katoliška, kot nekateri trdijo. Saj pri nas ni več Socializma ampak je izkoriščevalski cerkveni Kapitalizem. Kdo ne čuti v sedanjem času recesije, kdo drug kot tisti , ki jo je naredil to je cervena duhovščina, ti so krivi, da je vedno več revnih ljudi. V Socializmu je bilo po drugi svetovni vojni vsko leto malo bolje za delovnega šloveka, ko pa je zavladal cerkveni Kapitalizem je vsako leto slabše in vsako leto je več absolutnih revežev. Sedaj pa si zamislimo, če bi še Socializem naprej trajal ki je prinašal vsako leto na bolje, kje bi bili, če ne bi Gorbačov prodal vzhodne Nemčije Kolu.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !