Pred dnevi se je več kot 50.000 katoliških romarjev ob praznovanju 150. obletnice domnevno prvega prikazovanja Marije udeležilo maše pred jamo Massabielle v francoskem Lurdu. Po katoliškem verovanju se je božja mati 11. februarja 1858 prvič prikazala 14-letni lurški pastirici Bernardki Soubirous. Skupno naj bi se Marija pastirici v jami Massabielle med februarjem in julijem 1858 prikazala 18-krat. Lurd je zaradi pričevanj o prikazovanju Marije postal eno najpomembnejših katoliških romarskih središč.

Toda nekateri opozarjajo, da naj bi bila prikazovanja Marije v Lurdu ena največjih zgodovinskih prevar. Najbolj znan kritik je bil pokojni papež Janez Pavel I, ki je pod pretvezo romanja že kot nadškof Luciani leta 1964 obiskal Lourdes, ker se je hotel osebno prepričati, kako je s to zadevo. V škofovski pisarni si je ogledal izvirne opise tamkajšnjih dogodkov in ugotovil, da celotno zgodba o prikazovanju Marije temelji na dveh elementih.Prvi je, da naj bi v jami, v kateri se je deklici Bernadette prikazala gospa, potem pritekel na dan studenec, torej se je zgodil čudež. Toda potem je v izvirniku prebral, da se je gospa prvič prikazala, ko je šla Bernadette v jamo po dnevno zalogo vode. Da je bil studenec tam že od nekdaj, so potrjevali tudi domačini. Kakorkoli, cerkev je bila odločena, da gre studenec pripisati čudežu. Drugi, odločilnejši element pa je bil, da naj bi gospa dekletu pripovedovala o svojem brezmadežnem spočetju; torej, da Marija ni bila rojena v izvirnem grehu. Doktrina brezmadežnega spočetja v tistem času navadnim vernikom še ni bila znana, kajti na zahtevo Pija IX. je bila napisana le štiri leta pred čudežnim prikazovanjem. Bernadette, ki je o tem govorila, je postala svetnica, kajti v cerkvi so odločili, da o tem ni mogla slišati od nikogar drugega, kot od same gospe. Doktrino so namreč takrat poznali le redki izbranci v vrhu Vatikana. Kakorkoli, Luciani je odšel iz Lourdesa povsem prepričan, da je bil studenec v tisti jami že od nekdaj, vendar pa ni mogel razvozlati, kako je lahko dekle govorilo o brezmadežnem spočetju.

Leta 1971 se je vrnil v Lourdes. Tokrat je tam ostal ves teden. Prebiral je stare dokumente in se pogovarjal z ljudmi. Prvo prikazovanje naj bi bilo januarja 1858, naslednjih petnajst prikazovanj pa naj bi spremljala množica ljudi. Toda slišali so le, da je Bernadette zašepetala: “To je ona.” Pozneje je ljudem rekla, da je videla dekle svojih let, ki je molčala prav tako, kot ona. Bernadette je imela takrat štirinajst let. V tistem obdobju jo je zaslišalo kakšnih trideset duhovnikov, večinoma škofov. V začetku maja, prav na dan pred šestnajstim prikazovanjem, pa sta se z njo pogovorila še dva škofa, ki sta posebej zaradi nje prišla iz Vatikana. Šestnajsto prikazovanje je spremljala deset tisoč glava množica. Po koncu je Bernadette ljudem rekla, da ji je mlado dekle spregovorilo: “Jaz sem brezmadežno spočeta.” Naslednjega dne je ob zidu cerkve obležala kopica bergel. Njihovi invalidni lastniki naj bi jih odvrgli, ker so čudežno ozdraveli. Luciani se je pogovarjal z domačini, ki so bili drugačnega mnenja. Bergle so tja nastavili podjetni vaščani, ki so v čudežnem prikazovanju zaslutili odlično priložnost za zaslužek. Imeli so prav. Nekoč revno mestece je že čez nekaj mesecev vzcvetelo.    

Vatikan umoril otroka, ker njuni pričevanji nista bili skladni?

Leta 1977 se je pokojni papež pozabaval še z drugim velikim primerom prikazovanja – s Fatimo. Po nekaj dneh se je vrnil iz Fatime v velikih dvomih. O dogodku je pričalo osemdeset tisoč ljudi, toda nihče ni vedel povedati drugega, kot da so videli tri otroke, ki so govorili v zrak. Marija naj bi se prikazala desetletni Luciji de Jesus, njenemu devetletnemu bratrancu Franciscu Martu in sedemletni sestrični Jacinti Marto. Luciani je ugotovil, da so nekaj mesecev po prikazovanju časopisi poročali, da mlajša dva zelo nedosledno opisujeta dogodke. Teden dni po teh poročilih pa sta otroka nenadoma hudo zbolela. Oba sta padla v komo in potem v presledku nekaj mesecev tudi umrla. Francisco pri desetih letih, Jacinta pa pri devetih. Vzroka smrti niso nikoli objavili. Lucia de Jesus se je ves čas držala svoje zgodbe, postala je svetovno znana nuna in je doživela 97 let ter umrla vedoč, da bo kmalu postala svetnica. Ko sta mlajša dva začela spreminjati svojo zgodbo, je Vatikan že potrdil čudež v Fatimi. Če bi otroka zdaj zanikala prikazovanje, bi škodila ugledu cerkve in celo sami papeški nezmotljivosti. Ko je treba ubijati v dobro vere, se Vatikan očitno ne ustavlja le pri papežih. Vir: Umor v Vatikanu, Lucien Gregoire. V knjigi je zbrano tudi dokazno gradivo, da naj bi Vatikan leta 1978 naročil umor papeža Janeza Pavla I., ker je želel cerkev voditi po nauku Jezusa iz Nazareta.  

Milena Savnik iz Ljubljane

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 27. Februar 2008 ob 11:06 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

1 komentar na “Odklonilno stališče pokojnega papeža Janeza Pavla I. do prikazovanj Marije v Lurdu”

#1

To, da se resni ljudje ukvarjajo s prikazovanjem Marije in s tem, kaj si papež misli o tem, se mi zdi precej “odtrgano”.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !