Hitlerju je pomagala na oblast katoliška cerkev!

Datum objave: 1.02.2008 ob 14:39
Kategorija: miks

 Konec januarja je minilo 75 let od Hitlerjevega vzpona na oblast. V osnovnih šolah nas ne učijo, da je diktatorju odločilno pomagal na oblast Vatikan in njegova nemška podružnica. Cerkev pa je razumljivo tudi tiho – vsaj dokler bo odklanjanje nacizma tako močno, kot je to sedaj. Kako je katoliška cerkev pomagala tako Hitlerju kot tudi Mussoliniju?

1.februarja 1933 je imel Hitler svoj znameniti nastopni govor kot novi nemški kancler, v katerem je med drugim rekel: “Nacionalna vlada mora braniti in ohranjati tista krščanska načela, na katerih je nastal naš narod in na katerih temeljijo naše moralne in družinske vrednote.” Leto pozneje je kancler Hitler poslal v nemški parlament svoj zakon o izjemnih pooblastilih, s katerim je postal absolutni vladar Nemčije. Toda prej je moral rešiti manjšo težavo: za zakon je bila potrebna dvotretjinska večina, njegova nacistična stranka pa je bila v manjšini. Tako kot pred njim tudi Mussolini je moral po pomoč v Vatikan. Januarja 1934 je papež Pij XI. pisal dvema najmočnejšima nemškima katoliškima strankama in jima naročil, naj njuni poslanci podprejo Hitlerjev zakon. Teden pozneje je Hitler postal diktator Nemčije.

Papež Pij XI. in Mussolini sta leta 1925 začela italijanske dečke in deklice prepisovati iz skavtskih organizacij v fašistične. To so bili otroci, ki so petnajst let pozneje predstavljali jedro Mussolinijevih – in Hitlerjevih – udarnih vojaških sil, ki naj bi uveljavile prevlado arijske rase. Aprila 1926 je dobilo italijansko fašistično mladinsko gibanje uradni status, januarja naslednje leto pa je bil sprejet zakon, ki je prepovedoval ustanavljanje drugih mladinskih organizacij in gibanj ter nalagal razpustitev starih katoliških skavtskih organizacij. Da sta papež in Mussolini otroke zares pripravljala na vojno, so pokazale že uniforme, saj so skorajda angelska skavtska oblačila zamenjale prave pravcate vojaške uniforme. Decembra istega leta je papež izdal odlok, ki je vsem italijanskim osnovnim šolam naročal, naj v fašistične mladinske organizacije vpišejo vse otroke, mlajše od šestnajst let.

Februarja 1929 sta papež Pij in Mussolini sklenila Lateranski sporazum, s katerim se je katoliška cerkev tudi formalno povezala s fašističnim gibanjem. S cerkvenih prižnic so začeli odkrito povzdigovati fašizem in ljudi pripravljati na skorajšnje ‘volitve’, na katerih so lahko zgolj z da ali ne odgovorili, ali podpirajo novo fašistično vlado. Pij je pred glasovanjem izdal papeško pismo, ki je doseglo 99,9 odstotkov vernikov, saj so ga prebrali z vseh prižnic in objavili v vseh časopisih. V njem je seveda vernikom naročil, naj obkrožijo da. 24. marca 1929 je v skladu s papeževim navodilom ravnalo 8.519.539 volivcev, medtem ko jih je ne obkrožilo le 155.761. Papežev vpliv med italijanskim prebivalstvom je bil v tistem času izjemen.

Z veliko gotovostjo lahko torej trdimo, da je bil uspeh evropskega fašističnega in nacističnega gibanja v tistem času povsem odvisen od papeževih odločitev, saj brez njegove podpore ne bi uspele niti italijanske ‘volitve’, niti nemško glasovanje v parlamentu. Papež je bil tisti, ki je vlekel niti usode, cena na koncu pa je bila strahotna – petdeset milijonov žrtev druge svetovne vojne. Postopek novega organiziranja fašistične mladine je bil leta 1935 končan in poskrbljeno je bilo, da so »nove« vrednote (v veliki meri temelječe na Stari zavezi v Bibliji, ki je eden temeljev katoliške vere še dandanes) – večvrednost arijske rase, manjvrednost žensk, predsodke do Judov, homoseksualcev, drugih etničnih skupin – vcepili slehernemu odraščajočemu italijanskemu otroku.  

Vir zapisa: Umor v Vatikanu, Lucien Gregoire

Borislav Kosi, Križevci pri Ljutomeru

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 1. Februar 2008 ob 14:39 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

3 komentarjev na “Hitlerju je pomagala na oblast katoliška cerkev!”

#1

Ojej, kje ste pa vi zgodovino brali? Najbolj bosa je tista o tem, da so katoliški poslanci Hitlerju dvotretjinsko večino pomagali doseči.

Predlagam, da si za začetek preberete nekaj zgodovinskih knjig, najbolj vam bo bržkone všeč “Hitlerjev papež”, ki je zelo kritična do vloge Vatikana. Hkrati pa boste videli, da kar nekaj v tri dni nalagate, ker so vaša “dejstva” čista fantazija nekoga, ki še ni nobene resne zgodovinske knjige na to temo prebral.

#2

Hmm, zanimivo tole zgoraj. Kolikor vem, tudi nekateri neonacisti zanikujejo velikost ali pa celo sam obstoj holokavsta in nas vse skupaj pošiljajo na pouk zgodovine. Da ne pozabim vnetih zagovornikov katoliške cerkve in njihovo minimiliziranje zločinskega divjanja Cerkve z inkvizicijo, izganjanjem hudiča, križarskimi vojnami, podporo imperializmu svetnih držav skozi misijonarjenje, itd. Katoliški fundamentalisti tudi trdijo, naj si kritiki Cerkve vzamemo kakšen zgodovinski učbenik v roke.

#3

razmisli, saj ničesar nisem zanikal, ne holokausta, ne zločinoc Cerkve. Vendar pa z navajanjem popolnih neresnic kot v zgornjem zapisu samo koristite zagovornikom Cerkve, ki lahko rečejo, da njihovi nasprotniki kar nekaj v tri dni obtožujejo.

To, kar ste zapisali v zgornjem zapisu, so čiste izmišljotine. Cerkev ima na vesti dovolj grehov, ki jih je potrebno obelodaniti, seveda pa je treba zato kakšno zgodovinsko knjigo prebrat, ne si pa kar nečesa izmišljevati.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !