Katoliški nauk obravnava svoje člane kot stvari in last cerkve

Datum objave: 8.01.2008 ob 11:38
Kategorija: miks

Papež Benedikt XVI. je med molitvijo na zadnjo adventno nedeljo na Trgu sv. Petra v Rimu poudaril dolžnost širjenja katoliške vere po svetu. Njegovo sporočilo se je nanašalo na smernice, ki jih je v tem mesecu izdala kongregacija za doktrino vere, govorijo pa o misijonski politiki Rimskokatoliške cerkve. Vir: http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,396,260720

Večina članov Katoliške cerkve je bila v to organizacijo včlanjena s prisilnim krstom. Zato praktično le redki od njih poznajo pravice in dolžnosti, ki so jih pridobili z vstopom v to cerkev.

Po nauku RKC vsak krščenec postane ud cerkve in ne pripada več sam sebi, temveč cerkvi, kar pomeni, da je sedaj v lasti Katoliške cerkve. Po njenem nauku se je dolžan podrejati drugim, jim služiti v občestvu cerkve, cerkvenim predstojnikom mora biti poslušen ter jih ubogati. Vir: Katekizem katoliške cerkve. Vsem članom RKC mora biti na podlagi tega jasno, da je njegova svobodna volja z vstopom v Katoliško cerkev bistveno zožena, če je ni že celo izgubil in to tako, da jo je predal Katoliški cerkvi. V katoliškem katekizmu piše tudi, da je vsak član dolžan pred ljudmi izpovedovati katoliško vero in se udeleževati apostolske ter misijonske dejavnosti ter da je dolžan prizadevati si, da se bo božje oznanilo odrešenja bolj in bolj širilo med vse ljudi vseh časov po vseh krajih zemlje. Po nauku Katoliške cerkve vsak človek s krstom postane nova stvar, božji posinovljeni otrok in da krst vtisne v njegovo dušo neizbrisno duhovno znamenje, pečat (charachter). 

Seveda so v katekizmu pojasnjene tudi (ne)pravice, ki jih dobi nova »stvar« z vstopom v Katoliško cerkev. Kdor želi izstopiti iz Katoliške cerkve, celovit izstop po nauku te cerkve ni mogoč. Ne glede na to, da bo izstopil iz cerkve, ga bodo še vedno vezali vsi cerkveni in »božji« nauki, razen kanonične oblike poroke, kajti po nauku Katoliške cerkve notranja zakramentalna pripadnost cerkvi zaradi neizbrisnosti krsta traja kljub izstopu še naprej. Z izstopom torej izgubi vse pravice, obveznosti, kot že navedeno, pa ne. Če bo izstopil iz Katoliške cerkve, to njegov položaj glede dolžnosti ne spremeni in bo npr. še vedno dolžan braniti in širiti katoliško vero po svetu, udeleževati se pravičnih vojn, lahko bo kot znanstvenik mučil živali ali jih kot lovec pobijal v gozdovih ter z uživanjem mesa sodoprinesel k neizmernemu trpljenju živali na množičnih farmah. Kajti po katoliškem nauku je tudi dovoljeno mučiti in izkoriščati živali. Ne bi se smelo pozabiti tudi na to, da Katoliška cerkev smatra izstop kot težak prestopek in da je predvidena tudi kazen za to, gre za smrtni greh, katerega posledica je večni pekel.

Katoliški nauk v glavnem temelji na Bibliji, za katero trdijo, da je od prve do zadnje črke Božja beseda. Biblija sicer vsebuje mnoga pozitivna sporočila kot npr. Deset Božjih zapovedi in Jezusov Govor na gori ter izjave nekaterih velikih prerokov – vendar pa je prežeta tudi z najhujšo nemoralo: s sovraštvom do drugače mislečih, mučenjem in z množičnimi poboji ljudi, z žrtvovanjem živali in podobno. Nauk Katoliške cerkve, ki je v preteklosti pripeljal do navedenega, je še vedno veljaven, saj ga Katoliška cerkev ni preklicala. Po nauku Katoliške cerkve, sovraštvo do drugače mislečih oz. vernih, odreja bog, da ta npr. zahteva poboj vseh tistih, ki storijo moralne prekrške. Če kdo od članov te cerkve ne bi želel izpolnjevati teh dolžnosti oz. dvomi, da so to božji napotki, mu Biblija še enkrat zabiča: »Vse, kar vam zapovedujem, tega se držite in vestno spolnjujte. Ničesar ne dodajte in ničesar ne jemljite stran!« (5. Mojzes 13,1)

Mnogi prisilno krščeni člani tudi ne vedo, da katoliška vera tolmači zapoved »Ne ubijaj!« tako, da se ne ubija nedolžnega in pravičnega in da obstaja pravična vojna, ki se jo bo dolžan udeležiti in tam, po nauku Katoliške cerkve, ubijati v imenu boga.

Po besedah papeža je torej dolžnost vseh udov njegove cerkve, da širijo po svetu ravnokar opisano katoliško vero, ki seveda nima ničesar skupnega z naukom Jezusa iz Nazareta. Za tiste, ki se jim to upira, obstaja dobra novica. V Bibliji, za katero cerkev pravi, da je absolutna božja beseda, so katoliško-luteranski teološki cenzorji pozabili izbrisati naslednji nasvet: »Pojdi iz nje, ljudstvo moje, da ne boš soudeleženo pri njenih grehih in da te ne zadenejo njene nadloge.« (Razodetje 18,4 ) Bog je, kar se tiče cerkve, torej zelo jasen: »Izstopite čimprej!«

 

Mira Breščak, Piran

 

 

 

 

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 8. Januar 2008 ob 11:38 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

2 komentarjev na “Katoliški nauk obravnava svoje člane kot stvari in last cerkve”

#1
dare

Nikoli in nikdar ne zagovarjam cerkve in še manj klerikalce, čeprav priznavam nekatere očitne dobre lastnosti vere (pa ne pri sebi) ! Kljub temu pa sem mnenja , da je to tvoje “robantenje” okoli te strašne prisile (sori) eno navadno sranje. Vsaj pri nas lahko govorimo kvečjemu o nekakšnem simboličnem prisilnem (bolje bi bilo neprostovoljnem) članstvu, ki pa človeka nikjer in nikoli ne sili, da se udeležuje ritualov in ostalega cerkvenega vedénja. Če se bo to slednje kdaj spremenilo, bom pa tudi jaz spremenil svoj ton. lp

#2
nordstar

Krst gotovo ni neko hudo zaznamovanje človeka. Če le ta ne čuti nič skupnega s cerkvijo, ga ta krst ne veže z ničemer. Zato se tudi meni zdi tale gonja nekam v tri dni. Itak pa je osnovno pri vsaki skupnosti, da širi svoje ideje, tako je tudi pri tej in ostalih verah. Zakaj pa misliš, da skačejo Harikrišnovci po Prešercu in pa tisti ameriški lepooblečenifantjespriponkami…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !