Jezus ni ustanovil katoliške cerkve!

Datum objave: 20.12.2007 ob 22:59
Kategorija: miks

V zadnji letošnji izdaji kočevskega župnijskega glasila Glas Cerkve je svoje razmišljanje o zadnjih volitvah zapisal tudi kočevski župnik Tone Gnidovec. Peterletov poraz Gnidovec vidi v tem, da je ta preveč jasno izražal pripadnost cerkvi, namreč: “Številni ljudje, tudi kristjani, imajo namreč Jezusa radi, cerkve pa ne marajo.” Kočevski župnik prispevek o volitvah konča z besedami, da je tovrstno razmišljanje napačno. Cerkev namreč ni ne naša, ne vaša, ne papeževa, ampak Jezusova: “Kristjan, ki se cerkve sramuje, je podoben otroku, ki se sramuje svoje matere.”

Vir: http://www.mladina.si/tednik/200749/clanek/uvo-manipulator–peter_petrovcic/

Kot prvo: večina katoliških kristjanov je bila s prisilnim krstom včlanjena v to organizacijo, zato se cerkve sramuje že iz tega stališča. Vedno več jih izstopa iz cerkve, ki je nikoli niso podpirali, vendar so jih brez njihovega privoljenja včlanili. Če cerkev ne bi izvajala prisilnih krstov dojenčkov, bi imela bistveno manj članov.

Drugo: Jezus ni ustanavljal nikakršne zunanje religiozne institucije, temveč je učil notranjo vero. Ob njem se je zbrala skupnost ljudi, ki so v svojem življenju sledili Njegovim naukom in to brez duhovnikov, dogem in cerkvenih ritualov. Zgodovinski zapisi kažejo, da se je cerkvena institucija začela razvijati nekaj stoletij kasneje, pri tem pa je bilo prisotnih mnogo različnih razlag Jezusovega nauka. Nastajajoča cerkvena institucija je izmed njih določila izbor ‘pravih’, zagovornike drugačnih pogledov pa je z mnogimi, velikokrat nasilnimi metodami izločila iz svojega uradnega nauka. Cerkev je skozi stoletja dodajala svoje dogme, torej »verske resnice«, ki v marsičem z Jezusovim naukom nimajo nič skupnega, temveč so celo v nasprotju z njim.

Poglejmo nekaj pomembnih točk, v katerih se nauk cerkvene institucije loči od Jezusovega nauka. Jezusov nauk je miroljuben. Zelo jasno uči, naj ljubimo celo svoje sovražnike. Cerkev zagovarja upravičenost t.i. pravičnih vojn. Jezus ni nikogar postavljal za božjega namestnika. Učil je, naj izpolnjujemo njegove nauke in molimo k Očetu v tihi kamrici. Ustrezno temu nauku je vsak duhovnik, vsaka duhovniška kasta in vsaka duhovniška institucija odveč.

Učil je, naj si bomo med seboj enaki, cerkve pa so postavile duhovniško hierarhijo, ki z nazivi, bogatimi oblačili in razkošnimi zgradbami utrjuje svojo vlogo. Papež se celo imenuje božji namestnik in sveti Oče, čeprav je Jezus jasno rekel: »Na zemlji nikogar ne imenujte ›oče‹, kajti eden je vaš Oče, ta, ki je v nebesih. Največji med vami bodi vaš strežnik.«

Jezus je učil, naj si na Zemlji ne zbiramo zakladov, ki jih razjedajo molji. Rekel je tudi: “Če hočeš biti popoln, potem pojdi, prodaj, kar imaš preveč in daj tistim, ki nimajo ničesar. Tako boš imel zaklad v nebesih. Nato pridi in hôdi za menoj!” In: »Lažje pride kamela skozi šivankino uho, kot bogataš v Božje kraljestvo.«

Cerkev je bogastvo mnogokrat pridobila povsem nezakonito in ga ni nikoli vrnila. Je cerkveni odnos do bogastva vzor uresničevanja Jezusovega nauka in prispevek k reševanju nepravične delitve dobrin na svetu?

Namesto, da bi v prvo vrsto postavila uresničevanje Kristusovega nauka in ga udejanjala kot prva, ponuja ljudem obrede, priprošnje k svetnikom, čaščenje Jezusove matere, čaščenje relikvij, kar nima z Jezusovim naukom nič skupnega, temveč se direktno navezuje na razne poganske kulte (kult Mitre, Izis..).

Jezus je bil kritičen do duhovnikov

Že Jezusove besede – presenetljivo ohranjene v bibliji – ponazarjajo, kaj je Jezus Kristus mislil o cerkvenih oblastnikih. V Govoru na gori jim je rekel: »Gorje vam, pismouki in farizeji, vi hinavci! Ste kot pobeljeni grobovi, ki so na zunaj videti lepi, znotraj so pa polni mrtvaških kosti in vsakršne nesnage. Tako se tudi vi na zunaj kažete ljudem pravične, znotraj pa ste polni hinavščine in pretvarjanja.« Ljudem zapirate nebeško kraljestvo. Sami ne greste vanj; noter pa ne puščate niti tistih, ki hočejo iti noter.« (Mt. 23, 13) Tako je tudi še danes.

Te Jezusove besede kažejo, da On ni ustanovil hierarhične cerkve katoliškega, pravoslavnega ali pa Luthrovega tipa.

Zanimiv je stavek, ko Jezus reče Petru: “Pasi Mojo čredo. Resnično, resnično, povem Ti: Ti si skala iz velike skale in na tej bom zgradil Svojo skupnost.« (vir: To je Moja Beseda A in Ω, Jezusov evangelij). Zgodovinski viri potrjujejo, da so po Jezusovem življenju res nastale praskupnosti brez duhovnikov, brez hierarhije in to iz kroga tistih, ki jih je Jezus zbral okoli Sebe. V teh praskupnostih je deloval preroški duh, torej preroki, ki so imeli neposredno povezavo z Bogom. Te skupnosti je v naslednjih stoletjih duhovniška kasta razbila in sicer z namernim širjenjem klevet, s hujskanjem, preganjanjem, mučenjem in morjenjem. Kljub krutemu preganjanju pa prakristjanski tok ni nikoli zares izginil. V današnjem času je vedno bolj živ. Skozi zgodovino so se vedno znova pojavljale prakristjanske skupnosti, ki so se trudile dosledno živeti Jezusov nauk. Tako poznamo manihejce, bogomile, katare in še mnoge druge. Katare, ki so v Oksitaniji v južni Franciji ustvarili cvetočo kulturo, ki je živela od desetega do štirinajstega stoletja, je cerkev popolnoma iztrebila. Pri tem je bilo živih na grmadah zažganih več sto tisoč katarov. Je to Jezusov nauk, da je treba drugače misleče in verujoče pobiti? V čigavem imenu je torej Rimskokatoliška cerkev skozi zgodovino morila, plenila, požigala, sežigala na grmadah? Jezus je rekel: »Kdor bo prijel za meč, bo z mečem pokončan.«

Danica Debeljak, Ptuj

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 20. December 2007 ob 22:59 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

1 komentar na “Jezus ni ustanovil katoliške cerkve!”

#1

Tale Danica je polna strupa do Cerkve. Jezus je rekel, da bo na to skalo postavil svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala. Ga. Danica naj si zamisli, da bo po smrti prišla pred sodni stol in odgovarjala za svoj strup, ki ga razliva po Slovencih. Dokler ima čas, naj se sama odloči in sprejme Jezusov nauk, edini nauk, ki ga uči katoliška Cerkev v Sloveniji.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !