Cerkev je podpirala bordele in priležnice!

Datum objave: 8.12.2007 ob 14:06
Kategorija: miks

Ogledala sem si dokumentarni film »Vatikan in spolni zločini«, ki so ga predvajali na Pop TV. Šokantno! Toda potrebno je povedati, da seksualna nemoralna dejanja znotraj cerkve niso od včeraj. V knjigi »Kristusovi namestniki«, avtor Peter de Rosa, je predstavljenih kar nekaj biografij papežev, ki so celo služili z bordeli.

Eden od takšnih je bil papež Leon, ki pa se je zaradi premalo zaslužka od te dejavnosti moral denar sposojati pri bankirjih. V času njegovega vladanja je bilo v Rimu ob manj kot petdeset tisoč prebivalcih kar sedem tisoč registriranih prostitutk. Eden od glavnih razlogov, da je bilo v Rimu več prostitutk kot v kateremkoli drugem mestu, je bilo veliko število mož, ki so živeli v celibatu. Samostani so bili pogosto pravi bordeli. Ženske so k spovedi jemale bodalo, da so se zavarovale pred spovednikom. Kronisti pripovedujejo o duhovnikih, ki so vse dneve prebili po gostilnah, noči pa v mehkem naročju svojih ljubic. “Še najsvetejši puščavnik ima svojo vlačugo,” je sveta Brigita očitala papežu Gregorju: “Duhovniki so prej hudičevi zvodniki kot pa božji služabniki.” Najslavnejši rimski cerkveni zbori so na koru prepevali tako opolzko, da je celo komisija kardinalov premišljevala, ali ne bi prepovedali petja v cerkvah.

K papežu Inocencu VIII je nekoč prišel njegov vikar in mu rekel: “Vaša svetost, res je že čas, da duhovnikom prepovemo vzdrževati ženske.” Inocenc pa je odgovoril: “Izguba časa. To je med duhovniki, pa celo v kuriji, tako razširjeno, da komaj še najdeš koga brez priležnice.”

Papež Inocenc (1243 – 1254) je bil po sporu s Friderikom II. prisiljen zbežati iz Rima. Želel si je oditi v Anglijo, toda angleški lordi so ga zavrnili. »Sveža in zelena Anglija bi ne prenesla zatohlosti papeškega dvora,« so odgovorili. Potem je Inocenc odpeljal kurijo v Lyon. Ko je Friderik II. umrl, se je spet vrnil v Rim, kardinal Hugo pa je v njegovem imenu pisal meščanom Lyona zahvalo. Listina, ki nosi letnico 1250, je eno najnizkotnejših besedil v zgodovini papeštva: »Med bivanjem v vašem mestu smo vam bili [kurija] v veliko in dobrohotno pomoč. Ob našem prihodu si je bilo v mestu komajda mogoče kupiti tri ali štiri prodajalke ljubezni, ko pa smo odhajali od vas, je bilo mesto od vzhodnih do zahodnih vrat takorekoč en sam bordel.«

Papež Benedikt XII si je zaželel sestre od Petrarke, velikega znanstvenika in dvornega pesnika cesarstva. Petrarka je zavrnil celo kardinalski naslov, ki so mu ga ponudili v zameno. Toda Benedikt je sestro vseeno dobil; podkupil je njegovega brata Gerarda. Po odhodu iz Avignona je Petrarka – anonimno sicer, da bi ga ne postavili na grmado – opisal papeški dvor kot “sramoto človeštva, greznico pekla, kloako, v kateri se zbira vsa nesnaga tega sveta. Boga prezirajo, častijo zgolj denar, vsi božji in človeški zakoni pa so poteptani. Od vsepovsod puhti laž: iz ozračja, iz zemlje, iz hiš, še posebej pa iz spalnic.”

Papeža Klementa so mučile težave, ki so jih uradno označili kot kronično vnetje ledvic, toda nakopal si jih je v spalnici. Vsi so vedeli, da v svojih ljubezenskih podvigih ni previden, toda to je bil del njegove dobrodušnosti. Nikoli ni nikomur odrekel svoje milosti, tudi v postelji ne. ‘Zbor plenarnih užitkov’ so rekli njegovim razvadam. Vendar pa je pozneje vsaj pošteno priznal svoje otroke.

Janez XXIII je bil obtožen piratstva, umorov, posiljevanja, sodomije in incestov. Splošno znano je bilo, da se je, odkar je postal papež, razgibaval le v posteljah in tega ni bilo mogoče zanikati. Toda značilno je, da so ga oprostili herezije – morda zgolj zato, ker za vero ni pokazal niti toliko zanimanja, da bi ga lahko imeli za krivoverca.

Maja Fišer, Turjak

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 8. December 2007 ob 14:06 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

2 komentarjev na “Cerkev je podpirala bordele in priležnice!”

#1

Ja, to da je bilo kaj takega predvajano na POP tajkunski TV ali na A – kanalu, ni nič novega. Če so to spravili Angleži skupaj, tudi ni nič novega. Kdo pa razdvaja “slovence”, jih deli in hujska v prepire, se pa tudi ve. Tisti ki ima materialne koristi.

#2

Janez XXIII???

Mislim da je tu tipkarska napaka.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !