Ali v cerkvah res prebiva Bog?

Datum objave: 17.09.2007 ob 22:14
Kategorija: miks

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja na Brezjem, je nadškof Uran izjavil: »Ladja – cerkev, ki jo premetavajo valovi, je kljub vsemu mirna, kajti zgrajena je na Kristusovi ljubezni.« (vir Gorenjski glas, 17. avgusta 2007) 

Dovolite, da vam predstavim moj pogled na to sporno izjavo. 

Začnimo pri izrazu »cerkev«. Kaj pomeni izraz »cerkev« in od kod prihaja?Iz nemškega splošnega slovarja, Duden, lahko iz iztočnice »cerkev« povzamemo naslednje: ta izraz je obstajal že v srednje visoki nemščini; izhaja iz grškega »kyrikon« = «božja hiša«; še starejša grška beseda se je glasila »kyraikon«, kar je pravzaprav pomenilo: »bogu pripadajoča« (hiša)«, »kyrios« = gospod. Na to bi lahko zdaj navezali nadaljnje vprašanje, namreč: Kateri gospod je mišljen tukaj? 

Mišljen je bog; tako podaja cerkev. Torej se izjava glasi »cerkev = božja hiša. Božja hiša – videti pa je samo kamnita hiša! Toda ali ni Jezus, na katerega se sklicuje cerkev, rekel o tem nekaj povsem drugega?Jezus je govoril drugače, preroki prav tako. V bibliji na primer piše: »Toda vsevišnji ne biva v templjih, ki so jih zgradile človeške roke.« (Apg 7, 48) Potemtakem Bog, Vsevišnji, ne more biti doma v cerkvi, ki je označena kot »božja hiša«. Pozornemu analitiku ne uide protislovje: cerkev je biblijo določila za resnično božjo besedo. Če zdaj kaj takega piše v njeni bibliji – zakaj potem trdi, da je kamnita hiša božja hiša? Do odgovora na to vprašanje pridemo, če se ozremo v zgodovino. Ustanova iz kamnitih hiš je bila v času cesarja Konstantina ozko povezana z ustanavljanjem institucije, zunanje religije. Kajti cerkve iz kamna, ki so jih gradili takrat pod Konstantinom, so bile imitacije rimskih cesarskih palač. Tu so torej vzeli nekaj posvetnega, tudi poganskega, to prenesli na tako imenovano »cerkev« in govorili o »hiši, ki pripada bogu«. Če smo pozorni, torej vidimo, da se nastanek te institucije odvija preko Konstantina in Konstantin je bil pogan. Pustil se je častiti kot »sončni bog«, prosil preročišče za nasvet in še marsikaj. Šele proti koncu svojega življenje se je dal krstiti. Očitno je mislil, da bi si s tem lahko opral številne grehe. 

Povrnimo se k bibliji. Tudi preroki stare zaveze so govorili proti tako imenovanim božjim hišam iz kamna. Po preroku Izaji je npr. govoril Bog: »Nebesa so Moj prestol in zemlja je pručka za Moje noge. Kakšno hišo Mi torej hočete zgraditi?« (Iz 66,1) In pri Luki beremo Jezusovo besedo: »Božje kraljestvo je v vas.« (Lk 17, 21) Jezus pa ni rekel: Božje kraljestvo najdete v kamnitih hišah, ali: Božje kraljestvo najdete v določeni instituciji, ampak je opozarjal, da je človek sam tempelj Svetega Duha in zato lahko Boga najde v svoji lastni notrini ( v svojem srcu). Eden od prakristjanov je bil kot dober katolik v otroštvu ministrant in se spominja, da so mu zabičali: »Ko greš mimo cerkve, pozdravi boga, kajti bog biva v cerkvi.« Človeku so torej vcepili, da Bog biva v tej stavbi – točneje rečeno, v tabernaklju. Tu je spet jasno, da je cerkev proti Jezusu, Kristusu, čeprav sebe svetohlinsko imenuje »kristjanska«. Cerkev torej ni kristjanska, ampak poganska. 

Dokaz, da v cerkvah ne prebiva Bog 

V tujih medijih beremo, da imajo zastopniki katoliške kot tudi luteranske cerkve nekatere »Božje hiše« naprodaj, ker je nekje obisk v cerkvah drastično padel. Hiša, ki razpada, ni toliko vredna kot zemljiška posest, kajti samo podiranje stane mogoče več kot zemljišče, na katerem stoji, razen če cerkveni zastopniki tako imenovane »božje hiše« ne razprodajo državi kot umetnino; tako je država tista, ki plača in obenem državljan.Doslej je bila »Božja hiša«, v kateri naj bi bival Bog – danes pa se proda in uporabi v druge namene, npr. kot dom kulture, kot prireditveni prostor, za disko ali gledališče, kot muzej ali biblioteka, kot rokometna dvorana. V majhnem kraju v Hochsauerlandu je cerkev dobila novo funkcijo, zdaj je v njej vaška krčma. Cerkvene hiše so uporabili tudi za domove ostarelih. V ZDA so pred kratkim iz neke katedrale napravili luksuzna stanovanja. Kdor je doslej veroval, da Bog biva v hišah iz kamna, ki se imenujejo »Božje hiše«, si mora zdaj premisliti. Analitični mislec pride do spoznanja: Če Bog biva v cerkvi, ki se proda in uporabi v druge namene, potem Bog ali postane brezdomec ali pa On ni nikdar bival v takšni hiši iz kamna. Ali pa bodo Boga zdaj pregnali iz kamnite božje hiše in Mu bo Cerkev ponudila drugo bivališče? Kam gre Bog, če Ga izženejo iz Njegovih hiš? Se mogoče zapre v še obstoječe razkošne cerkvene stavbe? Ali pa je na begu ali celo brezposeln in pri zavodu za zaposlovanje prosjači za podporo? S tem katalogom vprašanj bi lahko nadaljevali, kot na primer: Kje je socialni delavec, ki bo obubožanemu in osirotelemu Bogu stal ob strani? In tako naprej.  

Mira Breščak, Piran

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 17. September 2007 ob 22:14 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

1 komentar na “Ali v cerkvah res prebiva Bog?”

#1

Kje prebiva Bog? Bog prebiva tam, kjer mu pustimo vstopiti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !