Cerkev je pobudnika morilske inkvizicije razglasila za svetnika

Datum objave: 12.09.2007 ob 07:36
Kategorija: miks

V prilogi Dnevnika je bil pred časom objavljen članek z naslovom Cerkev je mnoge kriminalce razglasila za svetnike. V članku avtor niti v enem stavku ni omenil še enega zločinca, ki ga je cerkev razglasila za svetnika. Gre za sv. Dominika, ustanovitelja dominikanskega reda.

 

Na uradni spletni strani slovenskega dominikanskega reda lahko preberemo: Cerkev nenehno išče svoja duhovna pota in ena od njih je tudi dominikanski red, red pridigarjev. Dominik v svojih duhovnih otrocih živi in deluje v obhajanju liturgije, v molitvi in premišljevanju in v skrbi za neverujoče, skratka: v hvalospevu, blagoslavljanju in pridigi. Za dominikance je torej največji izziv zgled sv. Dominika – osebna poglobitev v božje skrivnosti in nato oznanjevanje tega, kar človek spozna kot svojo najglobljo resnico. Pri tem pa oznanjevalec spozna tudi za nujno, da se poglobi v ljudi, ki jim oznanja. Poglobi pa se zato, ker jih ljubi. Gotovo je na vsakega izmed nas naredil močan vtis naš redovni ustanovitelj Sv. Dominik, ki se je noč in dan poglabljal v Boga, da bi bil v njem čim bogatejši, pri tem pa ni odtegnil misli od ljudi, ki jim je želel pomagati k zveličanju.

 

In kaj je v resnici predstavljal Dominik? Če želimo biti objektivni pri takšnem presojanju, bi morali najbrž dopustiti, da o tem presodijo njegova življenjska dejanja. Ta pa na žalost, če pobrskamo po njegovem življenju, so vse drugo, samo ne svetniška in kristjanska. Poglejmo kako se je Dominik noč in dan poglabljal v Boga in kako se je poglabljal v ljudi, ker naj bi jih ljubil.

V knjigi Inkvizicija avtorja podrobno opisujeta njegovo življenje in celotno inkvizicijo. Dominik, je bil eden od pobudnikov inkvizicije v trinajstem stoletju, ko je katoliška cerkev začela genocid nad katari. To je bila skupnost, ki se je trudila živeti preprost Jezusov nauk, zato so bili njeni člani v očeh cerkve označeni za heretike, ki jih je bilo potrebno iztrebiti.

Govor, ki ga je leta 1208 imel Dominik v Prouillu pred katari, pove mnogo o njegovem duševnem stanju: »Mnogo let sem vam laskal s sladkimi besedami, pridigal sem vam, silil v vas, moledoval. Toda kot imajo navado reči ljudje v moji domovini: kjer ne zaleže milostljivost, naj zmaga palica. Sedaj bomo proti vam poslali vojskovodje in prelate, ki bodo – žal – z združenimi močmi ukrepali proti tej deželi… in mnogim ljudem sodili z mečem, ki bodo zravnali z zemljo vaše stolpe, podrli in razrušili vaša obzidja in vas vse prisilili v hlapčevstvo…

 

Celo Dominiku najbolj naklonjeni življenjepisci priznavajo, da je prisostvoval sežigu številnih heretikov in videti je, da mu njihova nasilna smrt ni obremenjevala vesti. Tako ne preseneča, da je Dominik napredoval do tesnega prijatelja Simona de Montforta, neusmiljenega vrhovnega vojaškega poveljnika križarskega pohoda, in je bil vedno ob njem, ko je s svojimi možmi moril in pustošil po deželi. Njegove pridige so vojakom dale tak polet, da so premagali tudi aragonskega kralja.

Dominikanci, opremljeni s posebnimi papeškimi pooblastili, so bili specializirani za odkrivanje heretikov in lov nanje: zaradi gorečnosti, s katero so se lotili stvari, so postali za Cerkev dolgoročno nepogrešljivi. Po zaslugi papeževega edikta so bili dominikanski inkvizitorji zakonito pristojni, da osumljene krivoverstva obsodijo brez možne pritožbe – v končni fazi torej po hitrem postopku izrekajo smrtne obsodbe.

 

In še ena grozljiva zgodba: leta 1234 so dominikanci v čast ustanovitelja obhajali slavnostno mašo.  Pred obedom je do njih prišlo sporočilo, da so v sosedstvu katari dajali podporo neki bolni ženi. Več dominikancev je s škofom nemudoma odšlo do te žene in škof jo je v imenu Jezusa Kristusa takoj obsodil kot krivoverko. Potem je ukazal, naj jo skupaj s posteljo, v kateri je ležala, odnesejo na morišče in jo brez odlašanja sežgejo. (vir: knjiga Inkvizicija).  

Dominik je bil razglašen za svetnika leta 1234 in najbrž je le malo svetnikov, katerih roke so bile bolj krvave.  

 

 

Greti Čede, Ostrožno pri Ponikvi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 12. September 2007 ob 07:36 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

2 komentarjev na “Cerkev je pobudnika morilske inkvizicije razglasila za svetnika”

#1

Psihopati fuknjeni!!! Oprostite izrazu, sam tole me pa ornk pogreje (al bi me pa kar zažgal…pred časom sigurno).

A je to knjigo napisal Richard Leigh?

#2
Ipsilon

Dominikanci – “domini cani”, gospodovi (krvoločni) psi…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !