Tudi Katoliška cerkev je podpirala genocid v Ruandi!

Datum objave: 24.07.2007 ob 08:59
Kategorija: miks

  Na strani http://www.dnevnik.si/novice/svet/255298/ smo lahko prebrali novico o nekdanjem francoskem predsedniku François Mitterrandu, ki naj bi podpiral povzročitelje genocida nad Tutsiji v Ruandi leta 1994. Dokumente o tem je objavil ponedeljkov Le Monde in potrdil dolgoletna namigovanja o obsodbe vredni vlogi Francije v vojni v omenjeni državi, v katero je bila vmešana tudi sosednja Uganda. Tam so v 100 dneh na najbrutalnejši način poklali čez 800.000 ljudi. Katoliška cerkev, kateri pripada 70% Ruandcev, je edina imela avtoriteto, da zaustavi pokol. In kako se je cerkev odzvala na pokole?

»Spiegel« piše v št. 1/ 2000: »Večina duhovnikov in nun je leta 1994 brezčutno opazovala pokol ali celo pomagala morilcem. Dne 14. aprila se je začel masaker v Kibehi – najprej 15.000 beguncev, ki so poiskali zaščito v cerkvi. Dva dni je trajalo, dokler niso vseh razkosali, izmaličili, pobili, postrelili ali nekatere tudi žive sežgali. Priče danes obtožujejo duhovnike in nune katoliške cerkve, da so podpirali genocid Tutsijev.«

Nadaljnji citati: »Med 7. aprilom in 4. julijem so v 160 cerkvah pomorili Tutsije, ki so se zatekli v cerkvene prostore, kateri so se zdeli varni.«

»Okrivljeni danes živijo za samostanskimi zidovi v Belgiji, vodijo samostane v Franciji, študirajo teologijo na papeških univerzah ali pa v italijanskih cerkvah pridigajo o ljubezni do bližnjega in odpuščanju.« Tako piše »Spiegel« št. 1/ 2000.

 

Ponazorimo si: ti dogodki so se začeli leta 1994 in ljudje, ki so se takrat direktno ali indirektno udeležili pobojev, danes neovirano živijo za samostanskimi zidovi. Lahko si zastavimo vprašanje: Kdo je zaukazal kaj takega? Morda Jezus, Kristus, prinašalec miru, ki nam je prinesel ljubezen večnega Očeta in sam utelešal ljubezen?

 

S tem v zvezi se med drugim postavlja vprašanje, zakaj cerkev še vedno – komaj je moč verjeti – upravičuje posedovanje pripravljenega orožja za množično uničevanje, torej atomskih bomb. Šele pred nekaj leti je bilo v tako imenovani »mirovni listini« Katoliške nemške škofovske konference (naslov: »Pravični mir«) izrecno ugotovljeno, da je strategija zastraševanja s sredstvi za množično uničevanje še naprej primerna. Slej ko prej velesile razpolagajo z ogromnim arzenalom atomskega orožja, ugotavljajo škofje, toda dokler ni alternative h grožnji z orožjem za množično uničevanje, mora biti to odobreno.

Vse to je bilo pod pontifikatom tako imenovanega »papeža miru«, Janeza Pavla II., tistega papeža, ki je imel za pravilno tudi intervencijo NATO-vih enot na Kosovu in je takrat, spominjamo se še, izgovoril besede: »Mi končno nismo pacifisti.« Jasno je, da obnašanje te cerkve ni združljivo z Jezusom iz Nazareta in Njegovim naukom – vse do najnovejšega časa.

In tudi tega papeža – Janeza Pavla II. – naj bi proglasili za blaženega in mogoče pozneje za svetnika. To je spet primer, kako duhovniški kasti še danes uspeva zamegliti možgane ne samo širokim množicam prebivalstva, ampak tudi politikom in predstavnikom medijev.

 

Ta cerkvena drža glede uporabe sile proti bližnjim je že prastara. Jezus iz Nazareta pa je rekel, kot vemo: »Če te nekdo udari na desno lice, mu nastavi tudi levo.« (Mt 5, 29) Ali: »Vtakni svoj meč v tulec« (Mt 26, 52) enemu Svojih učencev, kateri Ga je hotel braniti z orožjem. In ne pozabimo, da v Desetih zapovedih povsem jasno piše: »Ne ubijaj«. (2 Mojzes 20, 13; 5 Mojzes 5, 17)

In kaj so učili v cerkveni instituciji zelo spoštovani »predniki«, npr. cerkveni učitelj Avguštin: »Kaj pa že imamo proti vojni?Da ljudje, ki nekoč pač morajo umreti, pri tem izgubijo življenje?«

In v privesku vatikanske cerkve, v Lutrovi cerkvi, Martin Luter določa smer: »Roka, ki vihti meč in ubija, ni … več roka človeka, ampak božja roka. Ne človek, ampak bog obeša, usmrčuje na kolesu, obglavlja, ubija in vodi vojno.«

Ta usmeritev se je ohranila do današnjega časa. Da toliko ljudi vedno znova sodeluje pri tako gnusnem obrekovanju Boga, se marsikomu zdi kot velik »čudež« v cerkveni zgodovini.

 

  Mira Breščak, simpatizerka društva

 

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 24. Julij 2007 ob 08:59 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

2 komentarjev na “Tudi Katoliška cerkev je podpirala genocid v Ruandi!”

#1
bozic

Človek v imenu boga ubija! Kot nekakšno legitimiziranje terorja je verjeti…

Nažalost.

#2

Večja baraba kot si,več si vreden in bolj te častijo.Papeži, politiki…

Bog je sigurno pravičen.Naj bo papež blaženi ali sveti.Bog že ve,kaj je res in kaj je prav.Tam je pravica za vse,tudi zanj.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !