Odnos Rimskokatoliške cerkve do drugih verskih skupnosti

Datum objave: 1.07.2007 ob 15:27
Kategorija: miks

13. maja 2007 je bil v reviji Družina objavljen članek z naslovom Sekte, nova verska gibanja in Sveto pismo. V tem članku med drugim omenjajo tudi versko skupnost Univerzalno življenje. Pri prebiranju tega članka sem dobila vtis, da tako imenovane “tradicionalne velike cerkve” zase zahtevajo spoštljivejši odnos kot ga one same namenjajo vsem ostalim registriranim verskim skupnostim. Po ustavi Republike Slovenije so vse verske skupnosti enakopravne, vendar pa imam občutek, da nekatere velike verske skupnosti kot je na primer Rimskokatoliška cerkev, to zelo težko sprejmejo, saj se vedno, kadar se od njih zahteva enakopravnost z ostalimi verskimi skupnostmi, sklicujejo na svojo tradicijo. 

Po drugi strani pa je s strani katoliške cerkve opaziti precej nespoštljiv odnos do nekaterih tako imenovanih manjših verskih skupnosti. V že omenjenem članku so versko skupnost Univerzalno življenje imenovali “ločina”, s čimer seveda hočejo povedati, da se je ta verska skupnost ločila, torej odvrnila, od Boga in od njegovega nauka ter od nauka Jezusa, Kristusa. Vendar pa pri tem z ničemer ne razložijo, katera so tista dejanja, ki naj po mnenju te cerkve ne bi bila v skladu s Kristusovim naukom. Ali morda pri tem mislijo na dejstvo, da so prakristjani Univerzalnega življenja proti tako imenovanim “pravičnim vojnam”, ki jih zagovarja katoliška cerkev, ali ker so proti vsakršnemu mučenju in ubijanju živali ter proti izvajanju poskusov na živalih, ki jih katoliška cerkev prav tako odobrava, če so “v razumnih mejah”, kot pravi. Ali po mnenju te cerkve k tem dejanjem spada zavzemanje prakristjanov za vegetarijanstvo iz etičnih razlogov, ker so mnenja, da vsako bitje trpi, če z njim ravnamo grobo in surovo. Če so to razlogi za takšen pečat s strani katoliške cerkve, potem bi morali samo pomisliti, kaj je učil Kristus kot Jezus iz Nazareta. Ali je zagovarjal vojne in mučenje ter ubijanje živali zaradi boljšega počutja ljudi? Ali ni rekel, da kdor prime za meč, bo z mečem pokončan in ali ne govori ta stavek tudi o zakonu setve in žetve? In ali ne govorijo o tem zakonu tudi naslednje Njegove besede: “Kar storite najmanjšemu mojih bratov, to ste storili Meni”? 

Ali pa so Univerzalno življenje ožigosali za ločino zato, ker v tej verski skupnosti ni hierarhije in verskih obredov, ampak so v njej vsi enakopravni, saj so mnenja, da je Bog svoboda in da nikoli ne dela razlik. Ali mogoče zato, ker se prakristjani ne zbiramo v razkošno okrašenih zgradbah, ampak smo prepričani, da je Boga mogoče najti v svoji notranjosti, ne glede na to, kje se nahajamo. Ali pa morda zato, ker prakristjani Univerzalnega življenja ne priznavamo večnega prekletstva, ampak verujemo, da se je mogoče s Kristusom rešiti vseh obremenitev, ki smo si jih naložili v mnogih življenjih na Zemlji in da se bomo nekoč spet vrnili v naročje nebeškega Očeta. Toda če se spet spomnimo Jezusa iz Nazareta, ki ni bil bogataš, temveč preprost človek iz ljudstva, ki je enako spoštljivo sprejel vsakega človeka in se je zavzel za vsako trpečo žival in ki ni nikoli govoril o večnem prekletstvu temveč o tem, da je Bog svoboda in da se mu vsakdo lahko približa globoko v svojem srcu, potem si lahko vsak razmišljujoč človek sam odgovori na vprašanje, kdo je tukaj ločina. 

V članku je tudi zapisano, da prakristjani Univerzalnega življenja “agresivno napadajo velike Cerkve: katoliško, protestantsko in pravoslavno”. Vendar Univerzalno življenje ne napada, temveč samo kaže na tista dokazljiva dejstva, kjer se učenje in delovanje tako imenovanih krščanskih cerkva razlikuje od tega, kar je učil Jezus, Kristus, kajti, če se neka institucija sklicuje na Kristusa, njen nauk in delovanje pa je v marsičem ravno nasproten nauku Jezusa, Kristusa, potem je na to vsekakor treba opozoriti. Vendar pa Univerzalno življenje ni nikoli navajalo nedokazljivih dejstev ali laži o katerikoli cerkveni instituciji kot si je to privoščil avtor tega članka. V tem članku je navedenih kar nekaj neresnic: Prvič – Univerzalno življenje ni izdalo brošure Živalim sovražna Hieronimova biblija”. Drugič – Univerzalno življenje je verska skupnost, ki razširja duhovno dobrino in v ta namen izdaja knjige, kasete in zgoščenke ter ob petkih in nedeljah prireja srečanja, kjer je govora o tem, kako lahko vsak človek uresničuje Božje zakone in Jezusov Govor na gori, še nikoli pa ni priredilo piknika. Tretjič – edina revija, ki jo je v letih od 2002 do 2004 izdajalo Univerzalno življenje, je imela naslov Kraljestvo miru, ni pa Univerzalno življenje nikoli izdalo revije Osvoboditev živali. Prav tako se Univerzalno življenje ni v nobenem od svojih tekstov sklicevalo na Janeza Drnovška. 

Je pa res, da je Univerzalno življenje izdalo knjigo z naslovom To je Moja Beseda – Jezusov evangelij, Kristusovo razodetje, ki ga svet ne pozna in res je, da je ta knjiga Kristusovo razodetje po Gabriele, Božji prerokinji in poslanki za naš čas, ki vsebuje avtentično življenje, mišljenje in delovanje Jezusa iz Nazareta. Kajti, če se zavedamo, da je Bog vsemogočen in popoln, kar trdijo tudi vse tako imenovane krščanske cerkve, potem se bomo vsekakor strinjali, da lahko govori kadarkoli in po komerkoli On hoče in da Mu za to ni treba nobenega človeka vprašati za dovoljenje. Vendar pa je bila in je Njegova govorica vedno neosebna, kar pomeni, da vsakomur pušča svobodo, da ji prisluhne ali pa ne. In mnogi ljudje, ki so prebrali knjigo To je Moja Beseda, poročajo, da jim je v življenju pomagala marsikaj spremeniti na bolje. 

Je pa vsekakor res to, kar je avtor zapisal na koncu tega članka, namreč, da Univerzalno življenje s tako imenovanimi krščanskimi cerkvami nima nič skupnega. 

 

Sonja Ličof, simpatizerka društva 

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 1. Julij 2007 ob 15:27 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

1 komentar na “Odnos Rimskokatoliške cerkve do drugih verskih skupnosti”

#1

pozdrav strinjam se zvami tudi sama sem razočarana nad cerkvijo imela sem že težave sovražni so do živali govorijo lepe besede delajo drugo ADA

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !