Davkoplačevalci kot žrtve cerkve in države

Datum objave: 15.02.2007 ob 17:24
Kategorija: miks

                                  Bogatstvo Rimskokatoliške cerkve (RKC) 

Skupno premoženje RKC je nepredstavljivo veliko, po celem svetu je verjetno večje od 1.000 milijard evrov, mogoče se bliža celo številki 2.000 milijard evrov. Veča se iz dneva v dan. In v to vrednost niti niso vštete umetnine, ki krasijo mnoge cerkvene nepremičnine. Vrhovni upravitelj in oskrbnik tega, neizmerno velikega premoženja, je papež. Ena oseba torej upravlja z vrednostjo oz. bogastvom, o katerem lahko večina držav samo sanja.  

                                 Kako je RKC prišla do tega bogastva? 

Iz raznih virov je znano, da se je cerkev ukvarjala s trgovino z ljudmi in imela sužnje, tlačani so morali plačevati tudi cerkvi, cerkev je prodajala titule, funkcije, blagoslovljena pisma, …, uvedla je tudi trgovino z odpustki. Menihi in drugi cerkveni ljudje so ponarejali listine, da so prišli do zemljiške posesti. Bili so tudi papeži in škofje, ki so obogateli od prostitucije, imeli so celo lastne bordele. Eden najbolj sramotnih načinov Vatikana, kako nagrabiti denar, je bilo roparsko morjenje drugovercev. Glavni faktor pri širjenju cerkvene zemljiške posesti od antike, zlasti pa v srednjem veku, je bila dediščina. Cerkveni oče Salvian je že v 5. stoletju pridigal: »Kdor premoženje zapusti svojim otrokom namesto cerkvi, ravna proti božji volji in proti svoji koristi. Medtem ko na zemlji skrbi za svoje otroke, sebe ogoljufa za nebesa.« Danes RKC, čeprav je neizmerno bogata, mnogo sredstev dobi še iz državnih proračunov (npr. v Nemčiji vsako leto okoli 14 milijard evrov – slovenski državni proračun je okoli 8 milijard evrov). 

                           V kakšne namene RKC uporablja svoje bogastvo? 

Vsak katolik je dolžan širiti in braniti katoliško vero vedno in povsod. Tako RKC uporablja neizmerno bogastvo za obrambo in širjenje svojega nauka. Kakšen pa je ta nauk? RKC že v temelju ne priznava slovenskega pravnega reda, in seveda tudi drugih ne, saj uči, da verniki niso dolžni slediti predpisom državnih oblasti, kadar ti nasprotujejo tudi naukom evangelija (Katekizem katoliške cerkve, št. 2242). Po predpisih stare zaveze, ki jih mora vsak katolik vestno izpolnjevati, je potrebno pobiti homoseksualce, prešuštnike, trmoglave sinove, čarovnice, tiste, ki ne poslušujo duhovnikov in podobno. Katoliški nauk je v tem pogledu globoko v nasprotju s slovensko ustavo, ki določa, da je človekovo življenje nedotakljivo, in seveda mnogimi drugimi ustavam, ki imajo podobne določbe. RKC podpira pravične vojne, ki so v nasprotju z že omenjeno ustavno določbo, pa tudi njeno lastno zapovedjo Ne ubijaj, podpira tudi nepravični sistem razdelitve materialnih dobrih, skratka delitev na bogate in revne. Če bi vso cerkveno bogastvo razdelili revnim tega sveta, ali bi še bilo revežev? Ni čudno, da je na svetu toliko revnih ljudi, če je tolikšno bogastvo skoncentrirano v rokah enega samega človeka oz. ene organizacije. RKC podpira tudi masovno živinorejo, za katero je znano, da je eden največjih virov toplogrednih plinov in onesnaževalcev okolja. Podpira tudi uživanje mesa, za katerega je znanstveno dokazano, da je rizični faktor za mnoga obolenja – podpira torej tudi trpljenje ljudi in seveda neizmerno trpljenje za hrano žrtvovanih živali. V 6. stoletju je RKC celo preklela vegetarijance. RKC očitno uporablja svoje veliko bogastvo, pridobljeno v mnogih primerih na krvav način, za širjenje nauka, ki je delno v nasprotju z raznimi ustavami, ne samo slovensko, in demokracijo, saj nenazadnje celo trdi, da pravice prihajajo od boga. 

                       Rimskokatoliška cerkev po svetu: Najbogatejše podjetje 

1. RKC je največji nedržavni zemljiški posestnik zahodnega sveta. V Nemčiji je cerkev z 8,5 milijardami m2 največji zemljiški posestnik. V ZDA in Italiji ima več kot 1 milijon hektarov njivskih površin, v Španiji, Portugalski in Argentini poseduje okoli 20% vseh njivskih površin. 2. RKC v Nemčiji ima 400 milijard evrov vredno premoženje (celoten letni proračun Slovenije je okoli 8 milijard evrov).3. RKC je največji nepremičninski posestnik. V Rimu je že skoraj 1/3 vseh stavb v posesti cerkve. V drugih italijanskih mestih in tudi v Nemčiji je stanje podobno.4. Zlate rezerve Vatikana so bile leta 1952 po velikosti druge na svetu, takoj za ameriškimi, in so znašale 3,5 milijarde evrov. Kakšno je stanje danes?5. RKC je danes največji verski gospodarski koncern na svetu in močno angažiran na področju nepremičnin, kemije, elektronike … ter soudeležen pri velikem številu gigantskih firm (BASF, BMW, DEAG, Bayer, Siemens, General Motors…) . Samo v Nemčiji ima okoli 100 milijard evrov kapitala in naložb, delnic in vrednostnih papirjev.6. RKC poseduje mnoge banke. Znan je primer italijanske banke Intesa, ki združuje katoliške denarne ustanove in se je združila z banko San Paolo Imi v največjo banko v Italiji in eno največjih v Evropi.7. Premoženje nemške Karitas je po podatkih iz leta 1995 znašalo 65 milijard evrov.8. RKC ima v lasti tudi večje število tiskovnih agencij, časopisov, revij, radijskih in televizijskih postaj oz. hiš.9… 

                     Rimskokatoliška cerkev v Sloveniji in njeno bogastvo: 

1. Premoženje fevdalnega izvora je bilo v postopku denacionalizacije vrnjeno samo verskim skupnostim, ostalim ne. RKC ima tukaj večinski delež. Do 31.10.2005 je bilo RKC vrnjenega premoženja v vrednosti 135 milijonov evrov predvideva se, da bo celotna vrednost denacionaliziranega cerkvenega premoženja okoli 218 milijonov evrov. 2. Država plačuje mariborski nadškofiji mesečno najemnino 50.000 evrov za najem prostorov za Fakulteto za kmetijstvo in Srednjo biotehnično šolo v Mariboru.3. V letu 2007 bo država namenila za sakralne spomenike okoli 1.6 milijona evrov.4. RKC ima preko svojih organizacij v upravljanju za več kot 400 milijonov evrov lastniških deležev v slovenskih podjetjih.5. RKC ima preko svojih organizacij pomembne lastniške deleže v kemiji, telekomunikacijah, finančnem posredništvu …6. Država plačuje RKC del prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje duhovnikov.7. RKC ne plačuje katastrskega dohodka, niti nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča kot tudi ne davka na dediščine in darila. 8. Država financira nekatere katoliške srednje šole kot tudi Teološko fakulteto.9… 

——————————————————————————————-

 

Jezus iz Nazareta: “Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo.” (Mt 19,24) 

Nemški nadškof oz. kardinal zasluži mesečno več kot 11.000 evrov, plače škofov pa se začenjajo pri 7.500 evrov. Večinoma jih plačuje nemški državni proračun. Ali bo tako tudi v Sloveniji?

 Država in cerkev sta po ustavi ločeni. Kako lahko potem v Sloveniji država financira širjenje  cerkvenega nauka. In to nauka, ki je v mnogih delih protiustaven in ljudem celo ne priznava pravice do življenja? 

Vernike veže dolžnost podpirati Cerkev v potrebah, da ji pomagajo pri bogočastju, delih apostolata, krščanski dobrodelnosti in dostojnem vzdrževanju služabnikov (kanon 222 Zakonika cerkvenega prava). In še: Cerkev ima po naravi pravico zahtevati od vernikov, kar potrebuje za namene, ki so jih lastni (kanon 1260 Zakonika cerkvenega prava). Zakaj potem slovenska država financira RKC? Zakaj morajo prisilno financirati RKC tudi ateisti, drugače verujoči in celo tisti, ki jih je cerkev izobčila in s tem večno preklela? Zakaj RKC od svojih pripadnikov ne zahteva tega, kar potrebuje za svoje življenje? In če ne dajo, zakaj jih ne toži?  

Ali ste vedeli, da        

- so v času inkvizicije evropski osvajalci z bistveno pomočjo in sodelovanjem cerkve iztrebili skoraj 90% ameriških indijancev in nagrabili ogromno bogastvo, ki ga še do danes niso vrnili.        

- ko papež potuje po svetu, ta potovanja plačajo države, katere obišče, ne Vatikan oz. cerkev. Pa naj bodo te države še tako revne. 

Vir: Časopis Razmisli, februar 2007  

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 15. Februar 2007 ob 17:24 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

50 komentarjev na “Davkoplačevalci kot žrtve cerkve in države”

#1
Fetalij W. Tyschew

Strašna in žalostna dejstva. RKC bo kmalu vodila svet iz ozadja…

#2

Mislim, zdrava pamet mi pravi, da je rkc daleč najbolj pokvarjena,največja in dobesedno najbolj bolna mafijska institucija v tem vesolju.Cerkvi ne gre za boga niti ji ne gre za vero to uporablja sebi v prid, da lahko manipulira z naivnimi množicami oz. s svojo čredo ovac. To kar je cerkev počela in to kar cerkev počne je tako zverinsko in podlo, da bi morali vse cerkvene “dostojanstvenike” zame lopove in sleparje, prebičat in prebit na križ, ter začet novo dobo nove zdrave, prenovljene vere. Nič nimam proti veri, proti bogu, proti bibliji edino zal mi je ljudi,ki jim je cerkev oprala in jim še danes pere mozgane ter jih tako slepo vodi za svojo korist. Da imam to moč bi cerkvi pobral zadni dinar, zadno ped zemlje vse cerkvene hudiče pa bi poslal delat v kak star rudnik pa kab bog dau dab kak metan eksplodiru in izbrisu to nesnago iz našga planeta. Cerkev ni v celi zgodovini za narod naredila nič oz naredila ja samo ogromno gorja in ogromno umorov. Večina cerkvene sodrge si ne zasluzi nebeškega sodišča ampak peklensko sodišče kjer je najboljši rezultat pekel najslabši pa še hujši pekel…Nardit ne mormo trenutno nič ker jih je preveč in ker majo preveč bogastva ampak bo prsu ta čas ko bo tud cerkev jebala ježa…

#3

bodi ovc@…..beeeeeeee, in slepo sledi svojemu pastirju.

#4

Cerkev kot institucija je ena izmed najbolj pokvarjenih združb, ki mi padejo na pamet. Ne predstavljam si, da se upajo, glede na svinjarije, ki so jih storili v zgodovini sploh oglašati in javno nastopati. Svetohlinstvo, ki ga ob tem kažejo pa je že druga zgodba.

#5
Fetalij W. Tyschew

RKC je enkrat že skoraj bankrotirala… takrat jih je rešil Opus Dei. Morda se spet sesujejo…

#6

RKC je tudi v slovenski vladi si pozabil napisat pa se kje drugje.

Kmalu, bo vodila svet? Mogoce je ta kmalu ze zdavnej mim.

Seveda, da rabi cerkev tolk kapitala, saj ne zivimo vec v nekih starih casih, kjer bo se kdo verjel v neke nadnaravna bitja. Tako se pa oprijema denarja, v kerga pa mislm da tenutno vsi v precejsni meri verjamemo. In ker ma tega zlo velik, ma zarad tega zlo veliko druzbeno moc.

Osebno me pa zlo moti, ker je to cist falen od smisla cerkve. Kakor da bi jst postal vernik korporacije Coca Cola, mogoce bi bila moja moralna vzgoja še celo boljša od krščanske. Boga si ga vedi?!

#7

Da se sesujejo….no way (http://www.mladina.si/tednik/200039/clanek/opus1/),razen v primeru da pridejo ” mali zeleni “.

#8
Fetalij W. Tyschew

No ja, černi gad, upamo še vedno lahko…

Sicer pa kot je freezen napisal, Cerkev je izgubila osnovni pomen.

#9

Imate prav….pokvarjeno, zlo, ničvredno,…..

Toda kaj lahko naredimo?

#10

Dobro, dobro…Ampak mi imamo pa oklepnike.

#11

Fascinantno. In žalostno. Če bi bilo cerkvi v resnici do tega, da pomaga bližnjim, potem bi lahko šel ves ta kapital v pomoč revnim in manj razvitim. Med njimi so v veliki meri tudi njeni verniki. Ampak to so samo sanje…

#12

RKC se je čisto odmaknila od načel, ki jih je branila ob svojem nastanku.

#13

Oh, ja, pojma nimate. Golo natepavanje številk, pravim jaz! Namesto da takole prazno slamo mlatite, pojdite enkrat raje v Cerkev pa boste videli, kako je lepo. Grem stavit da izvzemši Veliko noč še nikoli niste bili tam!

#14

A je zmanjkalo tablet na partijskem sestanku ?

Najbolj pametni st seveda tisti, ki niti slučajno nimate vpogleda v delovanje Cerkve in vse stroške, ki jih to s sabo potegne. In potem slišiš od ljudi, ki še nikoli niso prestopili cerkvenega praga, da so slišali iz zaneslivega vira, da so vsak dan v cerkvi 4 maše (ha,ha,ha) in da se pri vsaki maši nabere za najmanj 150.000 bivših tolarjev darov (ha,ha,ha once again). Teh 150 jurjev je mogoče za celi mesec…

To, kot je že omenil “antikrist” – kako prikladno ime – da Cerkev v celi zgodovini ni naredula nič je pa itak izjava leta.

In potem vi pravite nam vernikom, da imamo oprane možgane ?

I pitty you all !

God bless ! ! !

#15

  • da Cerkev v celi zgodovini ni naredila nič ZA NAROD – se popravljam.

Dej se malo pozanimaj, kdo so bili največji narodni buditelji in ohranjevalci jezika – tudi pri nas…

#16

Simon Gregorčič je bil narodni buditelj.

#17

Cerkev je pokvarjena kot amen. Tega nič ne more zanikat, ker ljudje nismo več tako neumni kot so bli 2000. Sicer se sploh ne spomnim da naj bi jezus zahteval imeti cerkev po smrti? Čigava ideja za ustanovitev cerkev d.d je bila sploh?

Vatikan navzven že zgleda kot mejhna država v resnic je pa najbogatejša in najvplivnejša država. Glede na zemljišča k si jih lastijo po svetu, milijonov k jih majo na računih itd itd.. Novica ni sploh nova, tako je, upam sam da ne bo vsako leto še več naivnih ovc ampak zmer manj..

#18

in kaj imam od vsega tega ker to vem,res potrebujemo male zelene, ali mogoče pametnega papeža, ki bo hotel še več; pa vse izgubil.pri tem me ne zanima kdo bo vse to dobil

#19

Najhuje pri vsem tem je to, da občine ( konkretno jesenice ) namenjajo denar za obnovitev cerkve. Kako lahko slovenska občina, ki ima malo denarja namenja denar za obnovo lastnine mednarodne korporacije ? Namesto da bi ta denar, ki bo prišel iz omejenega fonda sredstev iz EU porabili za kaj bolj pametnega – nekaj kar bo ostalo Slovencem ? Poučne so zgodbe kjer se cerkev pojavlja kot edini lastnik nepremičnine in zaračunava vstopnine, kategorično zavrača vsakršno nestrinjanje s postavitvijo spomenika hrvaškemu kardinalu v Slovenskih gorah .. Kitajci že vedo zakaj niti pod razno ne pustijo RKC da bi tam “imela nekaj malega zemlje” …

#20

Cerkev ni izgubila svojega pravega bistva. Kako neki, saj ga nikoli ni imela. Namen je imel kvečjemu Jezus Kristus in to dober namen. Možak je bil res car. Ne več kot človek, sploh pa ne bog, enostavno je bil car. In kaj je zares povedal? Jah, mislim, da vsak pameten, ki bere biblijo, opazi vsaj, kaj je možno, da je rekel in kaj pač ni niti malo verjetno. Biblija ni knjiga, pač pa zbirka spisev po večini neznanih avtorjev. Pa bebčki, ki bi se želeli obregniti ob moje nepoznavanje teme – hodil sem na verouk (da bi vedel, koga obtužujem in zakaj) 8 let, cerkveno/krščansko zgodovino in filozofijo (tudi splošno zgodovino in psiho.) pa študiram nekako 10 let. Resno študiram in če ne drugače, imam več pojma od vsakega, ki vstopi v cerkev na nedeljsko mašo. In ne, nič se ne precenjujem, kadarkoli kogarkoli vabim da me preizkusi, seveda v živo, pa da vidmo – zgolj pogovor, nobenga nasilja.Sicer pa ne maram vernikov, ker se tud malo ne potrudijo pomagat sami sebi, ker je pač lažje molit. Žalostno je samo to, da na tak način rešitve, ki se jim ponujajo, enostavno spregledajo. Očitno pričakujejo nekakšen blisk iz neba. In še enkrat, cerkev se ni pokvarila. Že v osnovi – jaz sem vaš pastir, vi ste moje ovce ????? (to je nemogoče, da bi izrekel človek kot je bilj JK, popolnoma nemogoče, je bil preveč ČLOVEK – to mislim zgolj pozitivno) – se pravi ovce, ne razmišlat, ne se vsajat, vam bojo že povedal kdaj kej nardit. Jezus je bil ČLOVEK, VI pa niste (veste koga mislim). In vernik ne more biti človek čisto po logiki. Ker človeka določa njegova zmožnost presoje in logičnega, premišljenega odločanja. Vernika pa določa njegova zmožnost sledenja pastirju – tega si nisem jaz izmislil, to piše v krščanuharski literaturi.

#21

Samo nekaj besed o bibliji. Večina spisev, ki nas, neverujoče blazno motijo, ki niso v duhu svobodnega človeka, je bila dodanih ne tako dolgo nazaj (vsaj glede na začetek). In bili so dodani zelo premišljeno, ne z namenom pomagati vernikom ali jih razsvetliti, pač pa z željo po čimvečji utrditvi oblasti. In ko se je oblast malo zamajala, je biblija dobila nov del, ki je to popravil. Če bi krščanuharji spoštovali TEMELJNA pravila “Cerkve” – to je 10 zapovedi – bi bilo vsem nam lepo (poenostavljeno rečeno)

#22

Če država plačuje del prispevkoc za RKC, ki je načeloma društvo, tako kot še 18.000 drugih, zakaj naprimer ne plačuje prispevkoc še prostovoljnim gasilcem, ki so za slovenke in slovence bolj potrebni kot pa župniki in ostala zalega.

#23

Bruno & co., večina izmed nas je vernih (v koga oz. kaj verujemo pa je itak stvar posameznika), tu pa je debata o RKC kot inštituciji in njenem poseganju ter vsiljevanju načel posamezniku in posledično celotnim nacijam, ki so tradicionalno opredeljene kot katoliške. Glede narodnih buditeljev, pa bi očitno potreboval še kakšno lekcijo iz zgodovine, najbolje od M. Luthra dalje(poizkusi z Wikipedijo), da spoznaš razliko med reformatorji(narodnimi buditelji) in katoliško cerkvijo.Med drugim – to se je dogajalo v 16. stoletju, ko je bila večina prebilvalstva nepismena, RKC pa je veselo sežigala knjige in čarovnice – tudi pri nas… Toda na žalost se “pranje” očitno nadaljuje tudi v 21. stoletju.

p.s. pitty all us!

#24

eh 90% župnikov je za v jamo delat pa jih več ne spustih na svetlo. ze za drugo niso kot za zgago delat. ljudi so pa tud neumni ker jim verjamejo. zgleda, da misli večina župnikov in ostali da si bodo s sabo stari odnesli “na drugi svet”. al pa da nekoga UBIJEŠ potem greš do ŽUPNIKA in se IZPOVEŠ GREHOV in NISI VEČ ČIST NIČ KRIV – HALO. sej ponavadi je tisti kriv katerega več ni.

lp Kresko

#25

Najprej da se razumemo eno stvar: nič nimam proti načelom rimskokatoliške vere – večina je dobrih in če bi jih od oka upoštevali, bi bila naša družba prekrasna. Saj podobno je, kar slišati iz raznih oddaj tudi z muslimansko vero; morda bi še našli katero, ampak to ni predmet debate tukaj,…

Problem je, da je vsaka taka stvar samo preprosto zrcalo, že dolgo nazaj izorejene in pokvarjene človekove duše – torej odsev celotne populacije – kako potem pričakujete, da bo drugače pri taki masi ljudi, kot jo sestavlja katoliška ustanova. Govorim torej o podobni primerjavi, kot o tem, da so otroci odraz nas, staršev…

V čem torej vidim problem: čeprav nisem veren, ampak absolutni ateist, vero v karkoli na tem svetu, razen bodoče malčke in zaročenko, sem že davnaj izgubil. Problem je v tem, da vera več ni point posameznika, človekove duše, nečesa, ki bi družbo naredilo večjo, močnejšo, boljšo, ampak še samo eden izmed vzvodov, kako voditi mase ljudi in pri tem doseči cilje majhe skupine ljudi. Primarna naloga cerkve (tako katoliške, kot tudi muslimanske), vsaj sam ne vidim več v širjenju vere, ampak v tistem drugu: moči, zaslužku, nadzoru,…

#26

Ej Bruno, da ne boš v prazno govoru pa lagal. Kot mulc sem delal v gostišču zvon čez poletje honorarno.To je gostilna na Brezjah cez cesto od cerkve.Večkrat sem šel zmenjat denar v zakrstijo v cerkvi in ko sem čakal, da mi je župnik prinesel drobiž je drugi župnik vpisoval maše.Vsaka je stala preračunano dvajset takratnih mark.Če pa so bile želje vernikov večje je to stalo sto mark. Enkrat sem šel v cerkev ,ker me je firbec matral kako se te maše darujejo. RECI KAR HOČEŠ NARAČUNAL SEM ,DA JE ENA MAŠA PRINESLA 3.400,00 MARK ALI DANAŠNJIH 1700,00EVROV BREŽ PUŠCE

#27

KAel – sicer imaš ok mnenje, en del pa bi vseeno želel malo konstruktivno kritizirati. In namreč – ideja širjenja vere. To nikakor ni bila JKjeva želja. Ker vera – kaj pomeni. Da slepo, torej brez kakršnekoli osnove, verjamemo, da se bo zgodilo nekaj pozitivnega za nas, če bomo mi delovali tako in tako,… Vera tako pomeni pobeblanje človekove osebnosti, njegove svobode in njegovega razuma. Ampak, privzemimo da bog je. Naprej, da nam je ta bog dal um in to z namenom. Ali ni logično, da če bi bog bil in nam je torej dal razum, da ga z vero dejansko zavržemo. Ok, kot ateist pa raje privzamem misel, da je človek vsako bitje, ki je zmožno umovanja (pustimo natančno razlago) – in če verujemo, ni potrebno umevanje (grobo rečeno) – torej – vernik ni človek. Pa pri tem ne mislim nič slabega. Hočem le poudariti, da nekateri zavržejo dar samostojnega razmišljanja – in to po lastni volji (odločitev za vero je tako zadnje dejanje njihove svobode razumskega odločanja). Vse skupaj sem oblikoval zelo površno, bistvo pa mislim, da bo razumljivo.

#28

Štefan ima edini argument ZA RKC, da je v cerkvi lepo.

Kako ne bi bilo lepo, ko se pa vse blešči od pozlate, slik in kipov.

Saj je lepo tudi v Luovru, British muzeumu, Eremitažu… Blešči se tudi v Ali Babini votlini.

#29

Zanimivo, kako nekateri to vse “dobro” poznajo. Komentirajo stvari, ki so jih že ničkolikokrat slišali od drugih. (Pač po načelu: Če laž dovolj dolgo ponavljaš, bo postala resnica.) Same cifre pa tako ali tako povedo bore malo. Zgoraj nekdo govori o denarju za obnovo ene jeseniške cerkve kot o obnovi lastnine mednarodne korporacije… Mislim, halo… Očitno nimate pojma o lastniški strukturi znotraj Cerkve in župnij. In potem ste nekateri tu pametni… Najlepša cvetka je pa kreskotova: “…al pa da nekoga UBIJEŠ potem greš do ŽUPNIKA in se IZPOVEŠ GREHOV in NISI VEČ ČIST NIČ KRIV …” Očitno ne ločih med malimi in med smrtnimi grehi! WWW pravi: “…NARAČUNAL SEM ,DA JE ENA MAŠA PRINESLA 3.400,00 MARK ALI DANAŠNJIH 1700,00EVROV BREŽ PUŠCE…” To bi bilo pa res noro, taki dobički. A je vse le tvoja fikcija. Mašni dar je predpisan in se točno ve, kolik je. Ti z Brezij gredo pa duhovnikom, ki jih nimajo, da jih ti opravijo. Hmmm… le zakaj, se več ljudi ne odloči za duhovniški poklic, če je tokliko denarja v Cerkvi… Hja res bi bilo bogato, če bi zgoraj naštete pravljice držale. Pa je ogromno le fikcija in izmišljotine. PS: Sicer pa se stvari ne ocenjuje od zunaj, važno je, kaj je noter. Pridite in spoznajte! Pa potem komentirajte.

#30

lepo sanjate o cerkvi, dobro , da samo pozitivno razmišljate in kažete na svojo desno podobo razmišljanja, želeli ste , da 60 let cerkev na slovenskem fizično in miselno propade, vendar vam ni uspelo, žal ste si navzeli diktatorskega-avtokratskega mišljenja in tako tudi nadaljujete kar pa vam ni za zameriti,želim vam srečno v veri !andrej !

#31

Država nam pobere približno 50% dohodka, ki ga ustvarimo. Hkrati nam je vcepila v buče, da je to nekaj samoumevnega. V cerkvi lahko prispevaš kolikor želiš (lahko tudi nič), nihče te v nič ne sili. Kdo je sedaj tu ovca?

#32

Sprašujem cerkev: -je vse to res kar tukaj piše o zemljiščih in kapitalu na računih? Žalostno!

#33

Cerkvi bi bilo potrebno vzeti vse premoženje, saj niti do 1 EUR ni prišla na pošten način. To je največja mafija kar jih obstaja (lažejo, kradejo, posiljujejo ženske in otroke…).

Zadnji čas, da v Sloveniji pride do velikega zasuka oblasti in cerkev dobi mesto tam, kjer ji je. (Pobrati jim je treba vse premoženje)

Štefan tebi pa samo to, da v tako pokvarjeno ustanovo ne stopim niti za veliko noč ali božič.

#34

MAQ1966- ja koliko pa od naših davkov da potem država cerkvi. Zakaj ima cerkev zastonj vodo, elektriko… Zato ker živimo v tako neumni državi, da to tolerira. Ampak tudi to se bo spremenilo.

#35

Zagovornikom RKC – res je, da veliko ljudi komentira stanje znotraj Cerkve brez kakršnekoli osnove. Pa tudi o stanju cerkve znotraj države ali v svetu nimajo pojma, vsaj ne dovolj. Dejstvo pa je, da vam lahko po krajih in imenih naštejem vsaj 10 duhovnikov (nekateri prihajajo iz zelo majhnih župnij), ki imajo resnično preveč. In to toliko preveč da verjamem, da bi se tudi vi strinjali, da to ni ok. Župnik je vendar svoje življenje posvetil vernikom in Bogu ane, torej kot tak naj nebi imel toliko materialnih dobrin, če ljudje v njegovi fari komaj živijo, pri tem pa še njega podpirajo. In verjemite, zadeve sem pošteno preveril, vsaj toliko, kot je to outsiderju mogoče. Pod ‘preveč’ pa smatram da imajo na SVOJE ime!! pisano: vsaj 2 avtomobila novejšega letnika, računalniška oprema za več kot 4000€, video&hifi za več kot 2500€, zbirko ur ali vsaj eno uro za več kot 1500€,… No, to se meni zdi preveč. Jaz, če bi zmogel, bi tudi z veseljem imel tako, verjamem pa, da če bi bil duhovnik, bi me takšno premoženje precej bremenilo spričo dejstva, da nekateri moji farani nimajo za osnovne potrebe, ali pa le stežka. Priznam pa, da poznam tudi duhovnike (zaradi enega takega sem obiskoval verouk celih 8 let), ki nimajo tako očitno preveč (pač dobro živijo, pa naj), ki hodijo okoli in z fizičnim delom pomagajo nekaterim ostarelim, predvsem na kmetijah, ki za svoj denar nakupijo hrano in jo VSAKODNEVNO dostavijo tistim, ki si že spodobno hrano težko privoščijo. Kar hočem povedati – če si po poklicu doktor medicine, si dolžan (in to zaprisego opraviš na svojo lasttno željo, enako kot če se odločiš za duhovnika), kadarkoli in kjerkoli priskočiti na pomoč komurkoli, ki tvojo pomoč potrebuje. To pomeni, da moraš biti toliko človek, da tudi sam vidiš, kdaj nekdo potrebuje pomoč, ne samo ko ti potrka na vrata ordinacije. Takisto naj bi bilo (vsaj če upoštevamo Jezusa), pri duhovnikih.

#36

Denki – ne pozabi, da je v tej “neumni državi” kar precej vernikov. Če bi katerakoli stranka zastavila program tako radikalno, da ji noben od vernikov ne bi poklonil svojega glasu, le-ta nima šans, da pride na oblast. Kar pa se tiče strpnosti – a ni čudno, da ravno tisti, ki cerkvi očitajo nestrpnost, potem pišejo take oslarije. To, da pa elektro in komunalna podjetja šenkujejo štrom in vodo cerkvi moram pa res preverit, ker se mi zdi malo lovska.

#37

MAQ1996- da ne bo nesporazuma, proti vernikom katerekoli vere nimam nič, nič nimam proti tudi če hodijo v cerkev…..

Ne maram pa cerkve kot institucije, ker je naredila ogromno gorja v zgodovini, kaj pa danes delajo po Sloveniji (kaj potrebuje cerkev premoženje in gozdove…, da ne govorim o blejskem jezeru) pa tako ali tako vidi vsak pameten državljan, da to ne pelje nikamor.

Vode in štroma pa ne šenkujejo elektro in komunalna podjetja ampak država (res pa je, da so ta v državni lasti). Zakaj pa misliš, da so cerkve tako razsvetljene (če bi šlo iz njihovega žepa sigurno ne bi bile).

#38

Ni toliko problem koliko RKC ima. Bolj je problem v tem kako ji vzeti kar ji ne pripada. Za to pa se je treba orgnizirat, kar pa je malce utopično ker so oni tisti, ki so že organizirani in moram priznat da odlično, pa še klat so pripravljeni kadarkoli in kjerkoli. V vednost in ravnanje: NATO je bič božji oz. papeževa palica.

#39

Emm……tole je kar smešno vse skupaj.

RKC ima veliko oz ogromno, kdor je vsaj malo tip širokega pogleda in je sm pa ke poslušal pri zgodovini potem tudi ve kako je RKC do tega prišel. Sm krščen, hodil k verouku 8 let in samo en pater je bil človeški, vem pa da je zaradi tega bil križ instituciji in so ga tako lepo spokal v Afriko da naj tam dela dobra dela, tukaj kjer je denar pa je treba skrbeti za to. Kako je zdaj ne vem, vem pa da se je v našem času plačal tudi verouk. Nič nimam proti ljudem ki hranijo vero in imajo RKC v dobri luči, saj imamo vsi svoja mnenja in želje ampak nekdo ki je samo na eni strani in drugi ki je dal obe strani čez, ja hudiča kdo je pol bolj ve, tisti ki da obe strani čez al sam eno, ampak pustmo to. Razumem da ljudje ki imajo dajo tudi cerkvi ampak ne razumem ljudi ki nimajo niti za kruh in nato vse dajajo cerkvi. Poznam tudi primer ko je bila starejša gospa bolna in je župnik hodil k njej maševat. Ali je maševal ali ne ne vem, vem samo to da je od nje pobiral denar a ženska ni imela skoraj niti za kruh. Hodil je k njej enkrat mesečno a žal ko pa bi ji bilo potrebno sredi zime pripravi kaj drv pa ga ni bilo na spregled. Torej kdo komu pere možgane? Verjamem da niso vsi župniki taki, pa pedofili, morilci itd. ampak tisti ta dobri, hmmm…kaj sem napisal že na začetku, aha Afrika! Zaenkrat se še ne morem odločiti ali je na prvem mestu farmacevtski mafijski lobij ali RKC oba pa delata v prid sebi in ne ljudem. In prosim ne komentirajte kako je cerkev obubožana in ni denarja, denar ki ga dobijo cerkve steka v Vatikan tam pa se porazdeljuje, skladi, obveznice, delnice, itd. na koncu pa še župnijam. In kolikor uspem opazit je trend v sloveniji privržencev cerkvi vedno manjši zato pa so ukrepi da nam “ateistom” jemljejo iz zasluška, ja a bi mogoče kdo meni dal kak evro ker pač razmišljam po svoje, banda požrešna.

#40

EJ FERDO JAZ SEM TO VIDEL NA LASTNE OČI KAJ PA TI

#41

EJ FERDO JAZ SEM VSE TO VIDU TI PA MI PRILOŽI DOKAZE O NASPROTNEM

#42
devetnajstka

Jasno je, da kjerkoli se je nabralo veliko denarja ali pa sploh kakršnegakoli premoženja, so bile zraven malverzacije in mutni posli. Vatikan ni izjema. Vatikanska banka je zaradi mutnih poslovn bankrotirala (ne Vatikan, država oz. sui generis subjekti mednarodnega prava ne bankrotirajo).

Po drugi strani je res, da povprečen far kaj veliko od tega denarja po mojem ne vidi. Možno je tudi, da živi dokaj borno. Kako pritekajo do takega malega uporabnika velike vsote denarja, je stvar čiste arbitrarnosti z vrha.

Ma, kaj dela kakšen kardinal z vrha cerkve, ki ima vpliv nad denarjem, folkom, papirji, ima veze, to je čisto druga stvar. Cerkvi je v interesu, da vleče čimveč niti k sebi, tako kot vsakemu drugemu koncentratu družbene moči. In tako postane enaka družbi v kateri funkcionira in o kateri ima tudi marsikateri cerkveni vplivnež povedati ogromno pikrih.

#43

Bojmo se časov ko bodo zopet vladali črni ovratniki. Če bo prišlo do konca sveta bo zaradi tega ker Šef gleda svinarijo RKC na zemlji. V socijalizmu so se vaj malo brigali za vernike v kapitalizmu pa delajo samo za denar in dobiček. Kot kaže bodo prišli časi, ko te bodo pri iskanju zaposlitve preverjali če hodiš v cerkev, oziroma če si njihov (oziroma so že tu). To je politična stranka pedofilov, homoseksualcev in mafije, ki operira z največjim bogastvom pod tančico dobrote za umske sirote.

Včasih so rekli smrt fašizmu, svoboda narodu ampak bi borali rek malo spremeniti.

#44

Razprave, razprave ! A vidite kakšni smo ljudje? Še 100 komentarjev, pa nobenega bistva ne bi bilo, samo zaletavanje v obrobja, ki se seveda vidijo že od nekdaj. Za ono bistvo, ki pove, da RKC ni Kristusova vera pa je dovolj le nekaj stavkov! Dovolite?

Sam ne premorem ne vem kakšnega pregleda čez zgodovino, vendar dovolj, da mi je jasno in lahko pokažem na pomembne zgodovinske dogodke, ki so oblikovali vsebino RKC. To so bila hotenja rimskih cesarjev, ki so določili kaj sme biti v Bibliji in kaj ne. V njej ni opisan Kristusov nauk, kot ga je učil, saj ne more biti, ker so upoštevani le 4 evangeliji (še te so spreminjali v svojo korist), ostali, približno 30 jih je baje, pa ne.

To je kar dovolj. Če bi bil dober pravnik, bi se jih lotil tako, da dokažejo,da sveti zakramenti obhajilo, birma, spoved etc. izhajajo iz Njegovih naukov, ne pa da so od poganskega boga Mitre. To jim ne bi uspelo, ker so pisane zgodovinske resnice drugačne. Če je določene cerkvene vsebine postavljalo vladajoče rimsko občestvo, je to jasno njihova lastnina, ki ni imela nikdar nič z Bogom.

Še en pogled. Cerkev je nedvomno institucija, ki ima kapital. Ta pa ima svoje lastnosti. Če ga ne negujete pravilno, ga čez nekaj časa ne bo več. Zato je potrebno zaposliti strokovnjake, ki kapitalove zakonitosti dobro obvladajo. Naložbe iz kapitala gredo zmeraj tja, kjer so profiti največji in najvarnejši. Kaj je lahko to? Danes zanesljivo nafta, oborožitvena industrija, farmacija itd. Kje je tu prostor za duhovnost, za ljubezen Gospodovo?

Pa še to. Sveti (?) oče v Rimu izobči iz (vesoljne !) Cerkve dušo po svoji (človeški) presoji. To pomeni, da ga obsodi na večno (!) pogubljenje in trpljenje. Saj ni potrebno dodati nič o tem, kakšna neverjetna napihnjenost človeška je to, da si to dovoljuje. Seveda na duhovni sferi ta ukrep nima nobene veljave za izobčeno dušo, sem pa prepričan, da za papeža to ne velja. Njegova moč se itak onkraj snovnega področja neha, razen če je njegovo delovanje po ukazih vladarja astralnega in vzročnega nivoja (Kal). Kdo ve, vendar se tu začne povsem drugačen pogled na Stvarjenje. Ampak zemeljsko gledano, je pristranski. Ni izobčil Hitlerja, Stalina, Titeka. Izobčil pa je (Wojtila) dr. Mihaelo Kljun zaradi predloga, da bi o Kristusu razmišljali še malo drugače. Predlagala je le upoštevanje neke literature.

Kaj je Biblija? Kup sprememb in polresnic, manjka veliko resnic.

Kaj je Karitas? Organizacija RKC za pomoč. Zastava, s katero se maha in kaže na dobroto RKC, ki pa ima tolikšno moč (verjetno le v kapitalu), da bi se lahko zoperstavila vsem vzrokom, ki povročajo neenakporavnosti. Ampak raje delujejo tako. Krpajo, ker nimajo nobenega namena odpraviti krivic.

Kaj so volitve. Naša priložnost za odpravo RKC iz slovenskega posvetnega življenja. Morda tudi to, da se doseže, da bodo ti krjavlji začeli delovati kot pravne osebe, ki plačujejo davek od premoženja in profitov.

Kaj je naša možnost. Med drugim tudi to, da izstopimo iz RKC. To seveda ni ravno enostavno, potrebujete odvetnika, čeravno nas ob vstopu ni nihče nič vprašal, če smo za to. lp.

#45

Nekoč je bil en direktor, pa je dejal; cerkvica je v slabem stanju,momentano izkopavamo stare slovane. Bomo dali lepo steklo čez grobišče, pa zvonček želja se že dolgo ni oglasil.Casino Bled naj poravna stroške, saj imajo denarcev. No tako sedaj pa plačaj tri evre za vstop v cerkvico; kje sta morala in zakon o denacionalizaciji. LP

#46

no,no Bruno “bog odpusti mu” saj človk ne ve kaj govori..če bi dal na vago kaj je cerkev v zgodivini naredila dobrega in kaj slabega bi kmalu ugotovil, da dobrega niti tolko, da bi si v oko natrosu slabga pa tolko, da bi svet skor prevagu v pekel… Katero je najboj nazadnjaško obdobje v zgodovini kjer ni bilo razvoja in so vse znanja zeljne preprosto skurli?? Mislim da bi skoraj vsak učenec osnovne šole tudi tisti z dvojkami in šuti dviglin roko in se zadrl Srednji vek!! In lahko bi dobil pet za tak odgovor. Edino bruno bi rekel js se pa ne strinjam oni so bli narodni buditelji in ohranjevalci jezika. Vauuuu…Človk je mislu da je za sosedjim hribom konc sveta, štet je znal do pet, strelo je meu za bozjo kazen in ta isti človk niti ni točn vedu ka pomen beseda narod, jezik..pač cerkva je folk drzala dol v neznanju ker, le na tak način so lahko manipuliral z množicami…Kopernik, Galijejo, ki pa so dejansko hotli in tud so neki dokazal kar je se danes res.. no te ljudi je pa cerkev zazgala kot krivoverce. In dragi bruno kje je tuki kanček narodnega buditeljstva? Da razuzdanstva v rimu niti ne omenjamo.Kdo premore tolk vere kot jo je Martin Luter človk je zvel v samostanu in to v najhujšem redu več let,ker je iskal pot do boga. Ko je prišel v rim in videl kaj se tam dogaja se mu je cerkev dobesedno zagnusila in začel je svoj boj proti cerkvi in velik mu je uspelo.In njegovo spoznanstvo, da človek ne rabi posrednika torej cekrve, da pride do boga je čist resnično. Kaka cerkev folk no….raj si usak dan uzemte pou ure cajta zmeditirite neki pa bote najdli svojo duhovno hrano brez cerkve in pocukranih farjev…no sej ne rečem da za sveto noč ne paše s šunko pa z jajci nazirat..no pa tud za bozic je zmer pouna miza..vsaj neki dobrga..he he.. ma tisti k mislte da je cerkva neki vau, ste pač duhovno depreviligirani ker rabte neki da se bolš počutte, iščete neki tolazbo pri nekem oderuškem posredniku do boga…

#47

Za Bruna je cerkev naredila največ, kar je mogla: Poslala ga je v nebesa (ali morda le v vice?). Giordana Bruna mislim.

Če pa “antikrist” misli, da je nekaj dobrega le od cerkve – šunka z jajci, pa potica, pa ga moram spomniti, da so mu to starši priskrbeli, ko je bil mlajši, sedaj si pa sam. Če bi na cerkev čakal, bi bil lačen. Tisti, ki pa jajca župniku nosijo, pa bi si jih lahko večkrat privoščili, če jih ne bi nosili v farovž.

#48

Kr naj bodo pokvarjeni in naj zlorabljajo svoje ovčke, če jim to tako paše! Samo nas ostale, ki nam gre vse RKC-jevsko sranje že pošteno na živce, naj pustijo na miru! Svoje kreplje naj si brusijo na svojih pristaših, davkoplačevalski denar pa naj pustijo pri miru! Kreteni zagamani!!!

#49

Ne vem, če ste tako slepi, ali pa ste le ovce, ki vas vodijo pastirji direkt v smrt. ZAKAJ DISKRIMINIRATE NAVADNE KRISTJANE??? PReganjajte raje tiste, ki so preganjali nas, da smo morali na svoje. Poglejte samo kdo piše takšne poste; “ANTIKRIST”…ali “BLACK” podobni. TI ljudje so navadni ANTI-slovensko usmerjeni radikalni komunajzerji, ki se ponovno združujejo pod zastavo KOS lovk, ki segajo globoko v današjo krvavo zemljo. Napajajo se preko LDS, SD in drugih prostozidarskih lož. Ali hočete DESTABILIZIRATI Slovenijo, ali pa je vaš namen drugačen? S takimi dejanji boste naredili prav nasprotno.

Umrl bom kot ponosen kristjan.

BTW… Po drugi svetovni vojni je partizanska vojska prerezala vrat mojemu stricu v pričo 2 letnemu nečaku, ki je moral proces gledati. Umiral je kar dolg časa. In veste zakaj so ga ubili? Zato, ker je bil kristjan in ker je nosil križ namesto rdeče zvezde.

#50

Mihael, zaradi takih razmišljanj, kot je tvoje, tudi ni sprave med sprtimi stranmi v drugi svetovni vojni.

Tvojemu stricu je vrat prerezal en krvnik, ki bi mu bilo treba soditi. Ta krvnik je imel priimek in ime, ne vem katero, sigurno pa ne Partizanska Vojska.

Enako bi morali soditi in krivdo dokazati vsem krvnikom na drugi strani in jih ne brez obsodbe kar povprek metati v kraške jame.

In da nisi sam v svojih razmišljanjih, se je pokazalo v srbsko – hrvaški – bosanski moriji.

Poleg tega pa je značilno tudi to, da en zaslepljenec očita zaslepljenost (drugače) mislečim.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !